Jyllands-Posten

Airbnb forbyder overvågnin­g

Snart er det slut med at optage lejernes gøren og laden, når de opholder sig inde i en bolig, som de har booket via Airbnb. Flere slags kameraer er dog fortsat tilladt, når de nye regler traeder i kraft.

- CHRISTIAN GRANHØJ SKOUBOE

Itidens løb har der i både aviser samt på tv og sociale medier vaeret beskrevet tilfaelde, hvor personer har opdaget skjulte overvågnin­gskameraer i de boliger eller hotelvaere­lser, som de har lejet via Airbnb. Nu vil udlejnings­platformen dog så vidt muligt af med indendørs overvågnin­g.

Hidtil har det ellers vaeret tilladt for udlejere at have kameraer installere­t i faellesrum såsom stuer eller gange.

De eneste krav var, at lejerne blev gjort opmaerksom­me på det på forhånd, at kameraerne var synlige samt at sove- og badevaerel­ser ikke blev overvåget.

Det er dog snart slut.

Airbnb oplyser nemlig, at man nu har strammet reglerne således, at det i naeste måned bliver forbudt at have installere­t kameraer indendørs i boliger, som lejes ud via platformen. De nye regler traeder i kraft den 30. april.

Ifølge Airbnb skønner man, at det er et fåtal af de boliger, som er opført på platformen, hvor der rent faktisk er installere­t indendørs overvågnin­gskameraer.

Hoteller, som lejer vaerelser ud via Airbnb, må dog fortsat benytte overvågnin­g i eksempelvi­s receptione­n og restaurant­er samt på gangene, lyder det.

I tillaeg til at forbyde brugen af kameraer på indendørs arealer, justerer udlejnings­giganten ligeledes de gaeldende regler for henholdsvi­s udendørs kameraer samt lyd- og decibelmål­ere.

Hvis en udlejer fremover gør brug af overvågnin­gskameraer, der er installere­t udendørs, skal lejere gøres opmaerksom­me på dette i forbindels­e med, at de foretager deres booking, ligesom vaerterne skal gøre rede for, hvor kameraerne er sat op henne.

Det indskaerpe­s desuden, at kameraerne ikke må kunne filme ind ad vinduer, ligesom det ikke er tilladt at overvåge områder, hvor lejerne har en fair forventnin­g om at kunne vaere i fred.

Det kan eksempelvi­s vaere et udendørs brusebad eller en sauna.

Kan blive smidt af platformen

Det er derudover til stadighed tilladt at benytte sig af lyd- og decibelmål­ere, hvis de befinder sig i en boligs faellesomr­åder og ikke hverken optager eller sender lyd videre. Gaesterne skal dog have besked om, at disse er installere­t i lejemålet.

De reviderede regler giver desuden fortsat udlejerne lov til at have ringeklokk­er med kameraer i, da de – sammen med lyd- og decibelmål­ere – kan vaere et effektivt vaerktøj til at opdage, hvis boligen benyttes som ramme for en uautoriser­et fest, hvilket er et af Airbnbs indsatsomr­åder.

»Vores mål har vaeret at formulere et nyt og praecist saet regler, der giver vores brugere et klart billede af, hvad de kan forvente sig. AEndringer­ne er foretaget med input fra vores lejere, udlejere og eksperter i privatliv, og vi vil løbende udbede os feedback, så vi er sikre på, at reglerne fungerer for alle vores interessen­ter.« udtaler Juniper Downs, chef for policy og partnerska­ber hos Airbnb.

Det oplyses, at brud på reglerne potentielt kan føre til, at udlejeren bliver udelukket fra at benytte Airbnb.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark