Jyllands-Posten

Inger Støjberg: Anerkend Israel eller glem alt om at opnå dansk statsborge­rskab

Danmarksde­mokraterne og Inger Støjberg vil stille et nyt krav til udlaending­e, der ønsker dansk statsborge­rskab. Eksperter advarer om, at det kan vaere konvention­sstridigt.

- CHRISTIAN BIGUM christian.bigum@jp.dk

Fra skaberen af håndtrykke­t kommer nu endnu et forslag til at frasortere »uønskede« personer i Danmark.

Inger Støjberg, formand for Danmarksde­mokraterne, vil stille et nyt krav til udlaending­e, der ønsker at opnå et dansk statsborge­rskab.

Ekspert advarer om, at forslaget kan vaere lovstridig­t.

Men Inger Støjberg er klar til at løbe risikoen for at få det indført.

Forslaget lyder:

For at få statsborge­rskab i Danmark skal man anerkende Israel som stat.

»Du hører ikke til i Danmark, hvis du ikke anerkender Israels ret til at eksistere. Du skal i hvert fald ikke vaere dansk statsborge­r,« siger Støjberg.

Kan man ikke vaere en god dansk statsborge­r, hvis man ikke gør det?

»Det mener jeg ikke.« Danmarksde­mokraterne vil fremstille lovforslag­et som et beslutning­sforslag for Folketinge­t i den kommende uge.

Fra første øjekast advarer juridiske eksperter om en bekymrende glidebane og symbolpoli­tik.

Det nye krav

Det nye krav skal til for at bekaempe, hvad Inger Støjberg kalder »en islamisk vaekkelse i øjeblikket«.

»Der bliver råbt ”jihad” (muslimsk udtryk for hellig krig, red.) i de danske gader. Vi ser trusler mod danske jøder. Der bliver råbt ”from the river to the sea”,« siger hun.

Med sidstnaevn­te henviser hun til slagråbet for et Palaestina fra Jordanflod­en til Middelhave­t. Typisk forstået som en de facto udslettels­e af Israel.

Udtrykket er blevet råbt ud gennem højtalere og gentaget af tusindvis af fremmødte i de mange demonstrat­ioner mod Israel, som

har fundet sted i Københavns gader, siden Hamas’ terrorangr­eb den 7. oktober eskalerede konflikten mellem parterne.

Støjberg anerkender, at der er flere etniske danskere blandt demonstran­terne. Men det er ikke dem, kravet henvender sig mod.

»Man kan jo ikke fratage dem deres statsborge­rskab. Men hvis man er udlaending og ligefrem søger privilegie­t af at vaere dansk statsborge­r, så skal man have taget Danmark til sig i hjertet. Og det har man ikke, hvis man ikke anerkender staten Israel,« siger hun.

Konkret foreslår Danmarksde­mokraterne, at udlaending­e, der ønsker at opnå dansk statsborge­rskab, skal skrive under på en erklaering om, at man »anerkender staten Israels eksistensb­erettigels­e«.

Med det menes Israel som jødisk stat inden for de graenser, der blev tegnet i 1967, forklarer Støjberg. Bosaettels­erne er »lidt noget andet«, siger hun.

Erklaering­en skal underskriv­es i den del af ansøgnings­processen, hvor udlaending­e i dag erklaerer troskab og loyalitet over for Danmark og det danske samfund.

Den tyske delstat Sachsen-Anhalt har i december indført et naermest identisk krav om at anerkende Israels eksistens for at få tysk statsborge­rskab.

I dag giver dansk lovgivning mulighed for at fratage et statsborge­rskab, hvis det opdages, at en udlaending har givet urigtige oplysninge­r i sin ansøgning. Men hvad hvis en person skifter mening om Israel, efter personen har fået sit statsborge­rskab?

»Så bør man sørge for, at man stadig kan annullere statsborge­rskabet. Men kernen er, at vi skal fange dem, der lyver,« siger Støjberg.

Kravet vil, hvis det bliver indført, føje sig til en lang raekke af krav for at få statsborge­rskab, som i forvejen er saeregent strenge i Danmark.

Inger Støjberg var selv

som udlaending­e- og integratio­nsminister i den davaerende VLAK-regering med til at skaerpe kravene til statsborge­rskab i 2018. Her var hun bl.a. med til at indføre det omdiskuter­ede krav om, at ansøgere skal give håndtryk – håndflade mod håndflade uden handske – til en repraesent­ant fra kommunen for at få statsborge­rskab.

Derudover skal udlaending­e leve op til krav om bl.a. beskaeftig­else og danskkunds­kaber. Man skal også have opholdt sig i Danmark i op mod ni år og bestå en indfødsret­sprøve, hvor man skal vise, at man forstår sig på dansk historie og kultur.

Hvorfor lige Israel?

Kravet bør gaelde, uanset Israels ageren over for palaestine­nserne, mener Inger Støjberg. Siden terrorangr­ebet den 7. oktober er over 31.000 palaestine­nsere blevet draebt i krigen i Gaza, lyder seneste melding fra de Hamas-kontroller­ede sundhedsmy­ndigheder.

Dermed er der »ingen graense« for, hvor mange menneskeli­v Israels angreb koster, fastslår hun.

Hvorfor er det lige Israels eksistens,

man skal anerkende for at få statsborge­rskab?

»Det her er helt konkret affødt af de jødeforføl­gelser, vi ser lige nu i Danmark. Og så har Israel en helt saerlig betydning for os i Vesten. I lyset af oprettelse­n efter Anden Verdenskri­g og den konflikt, landet har vaeret i lige siden.«

Du mener jo også, at Ukraine har ret til at eksistere. Hvorfor ikke også kraeve, at man anerkender det for at blive statsborge­r?

»Det handler om Rusland, som har annekteret et stykke land. Det handler jo ikke på samme måde, om jøder har ret til at eksistere i eget land. Jeg synes, at der er stor forskel på de to diskussion­er.«

Der er vel også visse ligheder? Rusland anerkender ikke Ukraines territoria­le ret. Hamas anerkender ikke Israels territoria­le ret..

»Ja, men alle lande omkring Ukraine anerkender Ukraines ret til at eksistere. Israel er omringet af muslimske lande, der ikke anerkender det jødiske demokra

Det her er helt konkret affødt af de jødeforføl­gelser, vi ser lige nu i Danmark. INGER STØJBERG, FORMAND FOR DANMARKSDE­MOKRATERNE

 ?? ?? Danmarksde­mokraterne foreslår, at udlaending­e, der ønsker at opnå dansk statsborge­rskab, skal skrive under på en erklaering om, at man »anerkender staten Israels eksistensb­erettigels­e«. Billedet her er fra en gade i Tel Aviv med fotos af israelere, der blev taget som gidsler under Hamas' terrorangr­eb på Israel den 7. oktober sidste år. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters
Danmarksde­mokraterne foreslår, at udlaending­e, der ønsker at opnå dansk statsborge­rskab, skal skrive under på en erklaering om, at man »anerkender staten Israels eksistensb­erettigels­e«. Billedet her er fra en gade i Tel Aviv med fotos af israelere, der blev taget som gidsler under Hamas' terrorangr­eb på Israel den 7. oktober sidste år. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark