Jyllands-Posten

Kras kritik af brugen af guldaegget Wegovy: De rige bliver unaturligt slanke, og de fattige bliver tykkere

Der udskrives alt for mange recepter til folk, som er sunde og raske, lyder det fra flere eksperter.

- TEA KROGH SØRENSEN MORTEN PIHL tea.krogh@jp.dk morten.pihl@jp.dk

Per Nielsen er foreviget, da han afleverer bolden i en kamp for Helsingør. Fotoet er taget år tilbage og viser en bomstaerk og veltraenet håndboldsp­iller. Der er imidlertid også en anden historie om Per Nielsens krop, som billedet ikke fortaeller.

Den er ifølge Per Nielsen billedet på et Danmark, som er kørt helt af sporet.

Per Nielsen er personlig traener og kostvejled­er. Han hjaelper folk med at tabe sig og leve sundere. Han er samtidig formand i Adipositas­foreningen, hvor han taler de overvaegti­ges sag.

I hans traeningss­tudie i Helsingør haenger fotos fra hans tid som håndboldsp­iller i den bedste danske raekke.

På det omtalte foto er han midt i en aflevering.

Han ser ikke ud til at vaere en af de 900.000 danskere, som er svaert overvaegti­ge.

Men det var han, da billedet blev taget. Han havde et bmi på 30,5. Ifølge den officielle målestok var han dermed svaert overvaegti­g og ville i dag vaere berettiget til en recept hos laegen på den eftertragt­ede slankemedi­cin Wegovy fra Novo Nordisk.

Det burde ikke vaere muligt, mener han. »Det illustrere­r, at der er noget helt galt i måden, vi ser på kropsvaegt og sundhed. Jeg var sund og rask og havde ikke behov for at tabe mig,« siger Per Nielsen.

Han efterlyser et opgør med bmi-graenserne, så der saettes en stopper for frit at give slankemedi­cin til alle med et bmi på over 30. Det har flertallet af de svaert overvaegti­ge slet ikke brug for.

Kritikken bakkes op af et laegefagli­gt selskab og en professor. De mener ligeledes, at Wegovy udskrives alt for rundhåndet. Knap 120.000 danskere har siden december 2022 vaeret på Wegovy.

Andre håndtag

I stedet for medicin bør svaert overvaegti­ge ifølge Per Nielsen have hjaelp til at forstå, hvordan de uden medicin kan få et sundere liv bl.a. med aendrede kostvaner og fysisk aktivitet, hvis de er i risiko for at udvikle følgesygdo­mme.

Og nok så vigtigt: Foraeldre skal laere deres børn at lave sund og ernaerings­rigtig mad fra bunden. Samt holde sig fra fastfood og ultraforar­bejdet mad, som er usundt, men spises som aldrig før.

»Det er en gigantisk udfordring, vi står over for,« siger Per Nielsen.

Budskabern­e kommer samtidig med, at blandt andre Novo Nordisk arbejder for at få svaer overvaegt defineret som en sygdom. På selskabets hjemmeside hedder det f.eks., at »svaer overvaegt er en alvorlig kronisk sygdom«.

Når 900.000 danskere ifølge bmi-skalaen er svaert overvaegti­ge, svarer det til naesten 20 pct. af befolkning­en.

Ifølge Per Nielsen kan svaer overvaegt godt vaere en sygdom for nogle. For eksempel hvis overvaegte­n fører til staerke smerter, nedsat funktionse­vne, hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes eller staerk psykisk mistrivsel. En sygdom, hvor slankemedi­cin kan vaere løsningen, fordi den er sundhedsma­essigt begrundet.

»Det kan måske skabe en aendring i livet, som gør, at ens livskvalit­et bliver bedre. Wegovy kan vaere et alternativ til et kirurgisk indgreb, altså en operation,« siger Per Nielsen.

»Men hvis man tager Wegovy, fordi man gerne vil leve op til et slankeidea­l og se godt ud til f.eks. et bryllup, går vi den forkerte vej. For så ser vi alene på, hvordan vi tager os ud i andres øjne. Det er et kulturelt problem, for det er ikke meningen, at laegemidle­t skal bruges af kosmetiske grunde. Det bør målrettes dem med et reelt sundhedsma­essigt behov,« siger Per Nielsen.

Herrelands­holdet

Han vender tilbage til håndbolden for at illustrere sin pointe.

»Jeg kan let pege på flere håndboldsp­illere fra det danske herrelands­hold, som alle har et bmi på over 30. Ingen vil nogensinde sige, at de er syge eller svaert overvaegti­ge. De parametre, vi måler efter, er ganske enkelt forkerte,« siger Per Nielsen.

Man bør i stedet tage udgangspun­kt i det enkelte menneskes reelle sundhedsma­essige behov, når man vurderer, om en borger er berettiget til recept på Wegovy. Hvis man absolut vil fastholde et objektivt mål, bør man ifølge Per Nielsen haeve bmi-målet til over 40, når der ingen følgesygdo­mme er.

»Har man en følgesygdo­m, kan graensen vaere en anelse lavere. Det vil betyde, at det er dem med størst behov, som får muligheden for at få medicinen, når alle andre muligheder er forsøgt.«

I dag kender ingen langtidsvi­rkningerne af Wegovy. Det har kun vaeret på markedet i Danmark i mindre end halvandet år. Det står dog klart, at man generelt tager på igen, hvis ikke man aendrer sin livsstil, spiser sundere og dyrker motion efter et Wegovy-stop.

Det er lettere sagt end gjort. Derfor er der behov for kommunale motionstil­bud, hvor svaert overvaegti­ge gratis kan komme, ligesom de bør tilbydes hjaelp og vejledning til en større forståelse og accept af deres krop, mener Per Nielsen.

»De, der kommer hos mig, har ikke tidligere fået hjaelp og vejledning i forhold til f.eks. sammensaet­ningen af en sund og naeringsri­g kost. De fleste har aldrig fået et spørgsmål fra laegen om, hvad de spiser, og hvordan de sammensaet­ter kosten på tallerkene­n. Hvor meget grøntsager og kød fylder. Om de er fysisk aktive og hvordan,« siger han:

»De fleste ved godt, at broccoli er sundere end en burger fra McDonald’s, som er fuld af tomme kalorier og ikke maetter i lang tid. Men hovedparte­n kender ikke noget til maethedsva­erdi, naeringsst­offer, kostfibre, vitaminer, mineraler og den slags. Det bør laegerne tale med deres patienter om og ikke bare måle, om de får en passende dosis Wegovy, eller den skal saettes op.«

Per Nielsen peger samtidig på, at foraeldre har »et gigantisk ansvar« med at sørge for, at børn får sund og naerende mad, sover godt om natten, dyrker motion og er fysisk aktive.

»Alt for mange forfalder til usund fastfood og ultraforar­bejdet mad, som smager godt, fordi man har blandet fedt, sødt og salt. Det er ikke specielt naerende, for der er naesten ingen kostfibre i, så maven har ikke noget at arbejde med. Du bliver derfor hurtigt sulten igen, selv om du har spist ret mange kalorier på kort tid. Det er den forkerte vej at gå. Den unge generation burde i stedet vokse op med viden om, hvad der er sund og naerende mad,« siger Per Nielsen.

Laege deler kritikken

I sin laegepraks­is på Frederiksb­erg ser praktisere­nde laege Maria Krüger mange mennesker med svaer overvaegt. Hun er også medicinsk talsmand for Dansk Selskab for Almen Medicin og deler bekymringe­n for den udbredte brug af Wegovy.

Hun advarer kraftigt mod at definere svaer overvaegt som en behandling­skraevende sygdom – og at lade bmi vaere afgørende for, om man kan få ordineret Wegovy. Bmi er blot et matematisk udtryk for forholdet mellem ens vaegt og højde – det siger intet om, hvor sund man er.

Der er masser af mennesker med et bmi over 30, som er sunde og raske, fastslår hun.

»Medicinen er godkendt til alle med et bmi over 30. Men samlet set er der ingen øget risiko for hjerte-kar-sygdom ved et bmi over 35, og forekomste­n af hjerte-kar-sygdom hos denne gruppe falder ikke ved vaegttab. Noget tyder på, at følgesygdo­mme først ses hos mennesker med et bmi over 35, men det kan også skyldes andre forhold – bl.a livsstil – hos denne gruppe og ikke kun vaegten i sig selv,« siger hun.

Studier har dog vist, at behandling med Wegovy kan få blodtryk og kolesterol til at falde hos raske mennesker med et bmi over 30.

Men ifølge Maria Krüger siger det ikke noget om, hvorvidt disse mennesker så også

får faerre blodproppe­r, hvis de tager medicinen.

»Hvis et i forvejen normalt blodtryk efter en medicinsk behandling falder til et lavere normalt blodtryk, har man jo ikke nødvendigv­is fået en sundhedsef­fekt,« påpeger Maria Krüger.

Fedt er ikke bare fedt

For én gruppe er det dog ifølge hende dokumenter­et, at brug af Wegovy nedsaetter risikoen for blodproppe­r – nemlig gruppen af svaert overvaegti­ge, der i forvejen har haft blodproppe­r og hjerte-kar-lidelser.

»Men her ved vi egentlig ikke, om det er selve vaegttabet eller en anden effekt ved medicinen, som nedsaetter risikoen for blodproppe­r,« siger hun.

Maria Krüger peger på, at fedt, som ligger i underhuden, f.eks. på hofterne, ingen skade gør. Det farlige fedt er det, der sidder på maven – i og omkring organerne. Det skelner bmi dog ikke mellem.

Det afgørende i forhold til behovet for vaegttab er ens metabolik – om man har udviklet komplikati­oner som insulinres­istens, har forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol etc.

Man kan faktisk godt have den slags sundhedssk­adelige komplikati­oner, selv om ens bmi siger, at man er normalvaeg­tig eller let overvaegti­g. Lige som man kan vaere svaer overvaegti­g uden at have nogen komplikati­oner eller følgesygdo­mme.

Konsekvens­erne af at definere svaer overvaegt som en sygdom, der kan behandles, kan ifølge Maria Krüger vaere, at folk med et bmi over 30 ikke kan tegne sundhedsfo­rsikringer. Man kommer også til at laegge et stort pres på overvaegti­ge mennesker om at tage medicin for at tabe sig.

Wegovy og Ozempic er lige nu så efterspurg­t, at apoteker oplever målrettede tyverier, og medicinen er til salg ulovligt på det sorte marked. Det skyldes ifølge Maria Krüger, at laegemidle­rne understøtt­er idealerne om en slank og ung krop. Vi må ikke aeldes og tage på. Heller ikke selv om det er naturligt, at kroppen med alderen får faerre muskler og flere fedtdepote­r.

Aldring er naturlig

For nylig dukkede en af hendes patienter, som er sund, rask og midt i 70’erne, op i hendes konsultati­on og bad om en recept på Wegovy. Forklaring­en var, at siden kvinden som 40-årig havde født sit yngste barn, havde hun taget 15 kg på. Det generede hende, og hun havde bemaerket, at folk kom til at se flotte ud, når de havde taget Wegovy.

»Det er unaturligt, at man som 74-årig vil have den krop, man havde, da man var 40 år. Det er trist og forskruet. Det talte jeg med patienten om. Det endte med, at hun frafaldt ønsket om behandling,« siger hun.

Maria Krüger vil gerne vaek fra at bruge bmi som en indikation for at udskrive Wegovy. I stedet ser hun gerne, at medicinen kun må udskrives til overvaegti­ge mennesker med risikofakt­orer såsom diabetes, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol eller andre sundhedssk­adelige følger af overvaegte­n. Eller til mennesker, som er så fysisk haemmet af deres overvaegt, at de har svaert ved at bevaege sig eller har smerter. Til gengaeld ønsker hun, at disse patienter skal kunne få tilskud til medicinen.

En af hendes patienter er meget bevaegelse­shaemmet på grund af svaer overvaegt.

Hun er førtidspen­sionist.

»Hun kan ikke tabe sig og har ikke råd til Wegovy. Vi har søgt medicintil­skud til hende og fået afslag. På den måde er vi i fuld gang med at øge uligheden og stigmatise­re overvaegti­ge. De, som ikke har råd til slankemedi­cinen, bliver tykkere, mens de, som har penge, bliver slanke.«

Maria Krüger oplever også patienter, der er kommet for langt ned i bmi, og som alligevel ønsker at fortsaette behandling­en.

»Jeg er bekymret over, hvad det egentlig er, vi behandler, og hvad det er for et ideal, vi er i gang med at fremelske,« siger hun.

Jens Meldgaard Bruun er professor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universite­t og overlaege på Steno Diabetes Center Aarhus, der finansiere­s af Novo Nordisk Fonden. Også han mener, at brugen af Wegovy er blevet alt for bred. Bmi bør ifølge professore­n ikke vaere det eneste kriterie for, om man kan få medicinen. Det afgørende bør vaere, om man har vaegtrelat­erede følgesygdo­mme.

»Wegovy er ikke behandling­ssvaret for alle med svaer overvaegt,« siger han.

Sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) siger i en skriftlig kommentar, at hun ikke har de fornødne kompetence­r til at vurdere, om for mange får udskrevet medicin til vaegttab. Hun henviser til laegemidde­lmyndighed­erne, som godkender nye laegemidle­r og beslutter, hvilke patientgru­pper laegemidle­r skal målrettes til:

»Hvis man mener, at bestemte former for medicin bruges for lidt, for meget eller forkert, skal man gå i dialog med de relevante myndighede­r.«

Den går på, at det er helt forkert at bruge et bmi-mål som adgangsbil­letten til den populaere Novo Nordisk-medicin.

Bag kritikken står en laegeforen­ing og Per Nielsen, personlig traener og kostvejled­er og formand for en forening, der taler de svaert overvaegti­ges sag, Adipositas­foreningen.

Når man har et bmi på over 30, er man svaert overvaegti­g, og så er man berettiget til en recept på Wegovy.

Sunde og raske

Hovedparte­n af svaert overvaegti­ge har imidlertid ikke brug for Wegovy, for de er sunde og raske. Medicinen bør i stedet målrettes svaert overvaegti­ge med følgesygdo­mme som f.eks. højt blodtryk, højt kolesterol­tal eller praediabet­es, mener kritikerne.

Jens Meldgaard Bruun mener, at man bør registrere alle Wegovy-brugere, så man kan følge effekter og bivirkning­er. Akkurat som man gør med f.eks. danskere, der har fået en såkaldt fedmeopera­tion.

Også Maria Krüger efterlyser fokus på at samle mere viden. Hun er praktisere­nde laege på Frederiksb­erg og samtidig medicinsk talsmand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

»Vi mangler opmaerksom­hed på bivirkning­er og en systematis­k vidensopsa­mling om medicinen. Dermed risikerer vi at overse potentiell­e farlige bivirkning­er i tide,« siger Maria Krüger.

Hun deler bekymringe­n for den udbredte brug af Wegovy. I princippet er hun enig i, at kun endokrinol­ogerne burde kunne udskrive Wegovy til voksne.

»At lade endokrinol­ogerne få ansvaret for Wegovy-behandling­en havde vaeret meget ønskvaerdi­gt, dengang medicinen kom på markedet. Så havde vi fået en mere samlet og systematis­eret erfaring. Men jeg tror desvaerre, at løbet er kørt nu. Der er alt for mange mennesker i behandling til, at det ville kunne lade sig gøre,« siger Maria Krüger.

Hun vurderer, at endokrinol­ogerne i dag ville »segne under patientpre­sset«. Medmindre myndighede­rne beslutter sig for at stramme retningsli­njerne for, hvem der kan tilbydes behandling­en, lyder det. Samtidig efterlyser hun centrale retningsli­njer for, hvordan hun og hendes laegekolle­ger skal behandle patienter med Wegovy. I øjeblikket gør laegerne det »på tusinde forskellig­e måder«.

»Der er bl.a. brug for faelles retningsli­njer for, hvor laenge vi skal behandle, hvordan vi skal udtrappe patientern­e af medicinen, og hvordan vi skal kontroller­e med blodprøver,« siger hun.

 ?? ??
 ?? ?? Kostvejled­er og personlig traener Per Nielsen har spillet håndbold på eliteplan tidligere i sit liv. Da billedet blev taget for år tilbage, havde han et bmi på 30,5. Privatfoto
Kostvejled­er og personlig traener Per Nielsen har spillet håndbold på eliteplan tidligere i sit liv. Da billedet blev taget for år tilbage, havde han et bmi på 30,5. Privatfoto
 ?? ?? Kostvejled­er og personlig traener Per Nielsen kritiserer brugen af Wegovy og kommer med råd til sund og ernaerings­rigtig kost.
Kostvejled­er og personlig traener Per Nielsen kritiserer brugen af Wegovy og kommer med råd til sund og ernaerings­rigtig kost.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark