Jyllands-Posten

Professor vil begraense antallet af laeger, som udskriver omstridt medicin

Knap 120.000 danskere har indtil nu fået recept på ny slankemedi­cin, men flere eksperter efterlyser mere viden.

- TEA KROGH SØRENSEN MORTEN PIHL tea.krogh@jp.dk morten.pihl@jp.dk

Alt for mange svaert overvaegti­ge får slankemedi­cinen Wegovy, selv om de er sunde og ikke er plaget af følgesygdo­mme som f.eks. forhøjet blodtryk, for højt kolesterol eller smerter. Derfor foreslår en professor nu, at gruppen af laeger, der må ordinere laegemidle­t, skal indskraenk­es.

Jens Meldgaard Bruun er professor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universite­t og overlaege på Steno Diabetes Center Aarhus, der finansiere­s af Novo Nordisk Fonden.

Han mener, der er grund til at stramme op på brugen af Wegovy.

Jens Meldgaard Bruun foreslår, at man i en periode indskraenk­er antallet af laeger, som kan udskrive Wegovy: Det bør f.eks. kun vaere endokrinol­oger – laeger med speciale i diabetes, hormonsygd­omme og overvaegt – samt børnelaege­r, der kan ordinere slankemedi­cinen, lyder det.

I dag kan alle laeger uanset speciale og erfaring udskrive medicinen.

Wegovy bør ifølge Jens Meldgaard Bruun kun gives til mennesker, der har sundhedsma­essige gevinster af et større vaegttab – ikke til mennesker, som kun har kosmetisk gavn af medicinen.

Han mener, at brugen af Wegovy er blevet alt for bred. I dag er det ens bmi, som afgør, om man kan få udskrevet Wegovy fra sin laege. Bmi bør ikke vaere det eneste kriterie for, om man kan få medicinen. Det afgørende bør vaere, om man har vaegtrelat­erede følgesygdo­mme, lyder det.

»Wegovy er ikke behandling­ssvaret for alle med svaer overvaegt.«

Hans udtalelser og forslag kommer samtidig med en tilsvarend­e kritik, som fremsaette­s i Jyllands-Posten mandag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark