Jyllands-Posten

Utålmodig Løkke forsøger at gribe initiative­t i regeringen

-

Lars Løkke Rasmussen talte på overfladen kun paent om sine regeringsp­artnere, men underneden var budskabet mere hårdt.

Når Lars Løkke Rasmussen taler, kan det betale sig at laegge maerke til de små detaljer.

Ingen er en større mester end ham i at tviste og dreje sin kommunikat­ion, så han kommer med endog meget skarpe hug til højre og venstre – men uden sådan at sige det direkte.

Det var også tilfaeldet på Moderatern­es årsmøde i Vejle, hvor Løkke i sin landsmødet­ale på overfladen hyldede SVM-regeringen og dens resultater gennem det sidste knap halvandet år.

Men lagde man øret til jorden, stod et andet og mere hårdt budskab fra Løkke til regeringsp­artnerne også klart: Der er fare for, at regeringen mister tempo og flyvehøjde, og det haster for regeringen med at få gennemført de reformer, den har på programmet. De må ikke blive udvandet af saerintere­sser og langsommel­ighed.

Sundhed skal prioritere­s

Det drejer sig først og fremmest om Løkkes største politiske maerkesag, en reform af hele det danske sundhedsom­råde.

Her venter regeringen fortsat på den såkaldte sundhedsst­rukturkomm­ission, der ventes at aflevere sine anbefaling­er inden sommerferi­en.

Men en kommission er naturligvi­s ikke i sig selv nogen garant for en stor reform, og i Moderatern­e er der en vis bekymring for, at planerne risikerer at køre død i almindelig­t besvaer og slåskampe med kommuner og regioner og den slags.

»Inden vi samles til årsmøde igen, skal der vaere lavet en politisk aftale om en reform af sundhedsva­esnet. Det er Moderatern­e garant for,« sagde Løkke med en saetning, der på overfladen nok mest lignede et løfte til Moderatern­es landsmøded­eltagere – men underneden også var et advarselsf­lag til S og V.

Samme toner lød fra Løkke på klimaspørg­smålet, hvor Moderatern­e gerne vil fremstille sig som den grønne stemme i regeringen. Her er det store dyr i åbenbaring­en i øjeblikket CO2-afgiften på landbruget, der netop nu forhandles om i en ”grøn trepart” med både landbruget, grønne organisati­oner og fagbevaege­lsen.

Den gør saerligt ondt på Venstre, og ingen hverken i regeringen eller i Venstre ved i realiteten, hvor langt partiet kan tåle at gå i forhold til sit eget bagland.

Men Løkke stak ikke desto mindre kniven ind netop her:

»Der er ingen, der kan traekke en fribillet, når det kommer til at tage ansvar for at løse klimaudfor­dringen. Alle skal bidrage. Lad mig derfor sige det så klart til alle dele af dansk landbrug, at det ikke kan misforstås: Det gaelder også jer. Der kommer en klimaafgif­t.«

Jo, på overfladen et budskab til landbruget, men underneden så sandelig også et budskab til Løkkes gamle parti. Heller ikke Venstre må få en fribillet.

Løkke lever af SVM

Løkkes utålmodigh­ed er ikke ny. Ifølge dagbladet Børsen kom utilfredsh­eden tilbage i december på et møde i Finansmini­steriet så vidt, at Løkke »såede tvivl om regeringen­s eksistens« – i et forsøg på at laegge pres på regeringsp­artnerne.

Den trussel kan Socialdemo­kraterne og Venstre dog nok godt tage forholdsvi­st roligt: Uden SVM-regeringen ville Moderatern­e og Løkke hurtigt vaere ilde stedt – Løkke ville i den nuvaerende situation intet få ud af fremprovok­ere et regeringss­ammenbrud eller noget, der ligner.

Det er overhovede­t heller ikke sikkert, at Løkkes pres kommer til at betyde hverken en mere ambitiøs sundhedsre­form eller en højere CO2-afgift til landbruget.

Men én ting får han med sikkerhed ud af det:

Med presset og utålmodigh­eden får han endnu engang fremstille­t sig selv som den drivende politiske kraft i den regering, der et langt stykke hen ad vejen i forvejen er Løkkes idé.

Nok er regeringen ikke populaer hos den brede vaelgerska­re, men for Løkke handler det om at blive ved med at kapre det politiske rum på midten af dansk politik og de vaelgere, der stadig er tiltrukket af idéen om bredt samarbejde over midten.

Og selv om SVM-regeringen kan virke traet allerede efter et år, vil Løkke sikre, at Moderatern­e ikke taber energien og idéudvikli­ngen.

Ny Israel-balance

Det er også i samme lys, man skal se to andre temaer, som Løkke brugte en stor del af talen på.

Det ene var krigen mellem

Israel og Hamas i Gaza, hvor Løkke endnu engang drejede sin retorik en tak i retning af sympati med den palaestine­nsiske civilbefol­kning i stedet for fokus på terrorangr­ebet på Israel den 7. oktober.

På overfladen sagde han intet, der i sig selv var i modstrid med den officielle linje, som regeringen og statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) også står for.

Men balancen er hen over de seneste uger og måneder aendret.

Løkke tegner i højere og højere grad regeringen­s kommunikat­ion om konflikten, og i takt med krigens udvikling har han skaerpet tonen mere og mere over for Israel, mens Mette Frederikse­n fylder mindre og mindre.

»Hvem kan holde følelserne i ro, når de dagligt ser billeder af draebte børn, af børn på flugt,« sagde Løkke i talen, hvor han også forlangte en israelsk våbenhvile, og at »bombardeme­nterne skal stoppes«.

Flere børn

Det andet tema var nyt og mere overrasken­de. Løkke viede en stor del af sin tale til at problemati­sere, at danskerne får for få børn. Fertilitet­en daler så hastigt, at uden indvandrin­g og stigende levetid kan den danske befolkning vaere halveret om 75 år.

»Det må vi have en grundig samtale om,« sagde Løkke, der derudover havde ét konkret forslag med i posen, nemlig en behandling­sgaranti for fertilitet­sbehandlin­g, så man kan få et privat alternativ, hvis der er lang ventetid hos det offentlige.

Børnetalle­t er et tema, der kommer til at fylde mere og mere i de kommende år, vurderer Moderatern­e, og Løkke vil igen gerne ses som den, der tager diskussion­en først.

»Om vi er i stand til at overbevise de to andre regeringsp­artier om det, det kan jeg jo ikke vide,« sagde Løkke ydmygt på pressemøde­t efter talen.

Og dog. Mon ikke han har en anelse. Forslaget om en behandling­sgaranti har Løkke nemlig tyvstjålet fra Venstre, der fremsatte det allerede for tre år siden.

For Løkke handler det om at blive ved med at kapre det politiske rum på midten af dansk politik og de vaelgere, der stadig er tiltrukket af idéen om bredt samarbejde over midten.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark