Jyllands-Posten

Flerkoneri, indoktrine­ring og tortur: Sådan styrede Hamas Gaza

Dokumenter fundet af israelske tropper i Gaza kommer med nye detaljer om likviderin­gen af en tidligere Hamaskomma­ndant. Otte år efter hans død er hans henrettels­e stadig et billede på, hvordan Hamas-leder Yahya Sinwar styrer enklaven med hård hånd.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

To uger efter, at Copenhagen Pride landede i et stormvejr for at udtrykke solidarite­t med palaestine­nserne og stille kritiske spørgsmål til samarbejds­partneres engagement i Israel, har israelske tropper i Gaza fundet dokumenter, som afslører nye detaljer om torturen og den efterfølge­nde likviderin­g af en Hamas-kommandant, der bl.a. blev anklaget for at have haft sex med en anden mand.

Egentlig er henrettels­er under Hamas ikke noget nyt, men den af Mahmoud Ishtiwi var opsigtsvae­kkende.

Som kommandant for den kamphaerde­de elite-bataljon Zeitoun var han højt oppe i hierarkiet. Ovenikøbet kom han fra en fremtraede­nde familie, som havde bevist sin loyalitet til terrorbeva­egelsen ved flere gange at have skjult forskellig­e Hamas-ledere, når de måtte gemme sig fra israelerne.

Mens andre mistaenkte typisk blev ryddet hurtigt af vejen, holdt man Mahmoud Ishtiwi i live lidt laengere. Efter anklagerne, der inkludered­e underslaeb og spionage for israelerne, sad han faengslet i over et år. Men her blev han udsat for grusom tortur, inden han i 2016 blev henrettet med tre kugler for brystet.

Vold og intimideri­nger

Det fremgår af dokumenter­ne, som den israelske efterretni­ngstjenest­e har sat i forbindels­e med det langvarige forhør af ham, skriver den britiske avis The Times.

Historien er kun toppen af isbjerget i det brutale regime under Hamas, hvor vold og intimideri­nger var almindelig­e redskaber til at lukke munden på kritikere og for at få Gazas 2,3 mio. indbyggere til at indordne sig under strenge islamiske regler.

»Siden Hamas kom til magten i 2006, har den implemente­ret islamisk fundamenta­lisme.

Der var ingen tolerance,« siger Ronni Shaked, en israelsk Hamas-ekspert ved Hebrew University i Jerusalem.

Det vender vi tilbage til. Nogle af noterne, som de israelske styrker fandt i tunnelnetv­aerket under Gaza, har den 34-årige Mahmoud Ishtiwi tilsynelad­ende selv skrevet:

»De ville slå mig 400-500 gange (…) de efterlod mig med bind for øjnene i fem dage (…) nogle gange blev jeg slået 20 timer i traek, nogle gange 48 timer (…) jeg blev haengt op i mine arme og ben og svingede, mens fire maend piskede mig (…) jeg tilstod mere end én gang under tortur,« fremgår det bl.a. ifølge The Times.

Der var også et brev, som Ishtiwis familie havde sendt til Ismail Haniyeh, lederen af Hamas’ politiske fløj med base i Qatar. Her gengiver familien, hvordan sønnen en dag blev ført ud til en åben grav og fik at vide, at det var hans:

»Vi haelder beton over dig, indtil den når din mund – og det vil ikke vaere første gang, at vi har gjort det.«

Hamas bekraefted­e på tidspunkte­t selv henrettels­en: Ishtiwi var blevet dømt til døden »for adfaerdsma­essige og moralske kraenkelse­r (en reference til homoseksua­litet, red.), hvilket han har tilstået«, haevdede gruppen i en kort udtalelse.

Intet af det overrasker Ronni Shaked. Ifølge ham var tortur og henrettels­er en almindelig måde for Hamas at fastholde sit jerngreb om magten.

Det tog til, da Yahya Sinwar, der ses som hjernen bag Hamas-angrebet mod Israel den 7. oktober, steg i graderne. Han fik i 2012 en plads i den politiske fløj af Hamas, og i 2017 blev han også valgt som gruppens leder i Gaza. Ved at henrette et fremtraede­nde Hamas-medlem som Mahmoud Ishtiwi udstillede han, at han ikke acceptered­e nogen form for illoyalite­t.

»Han er meget religiøs og

har brugt religion til at fastholde sit greb om magten,« siger Ronni Shaked om Sinwar, som det efter seks måneder med kampe stadig ikke er lykkedes de israelske tropper at finde.

Det har også sat sine spor på det civile liv i Gaza.

Militaere sommerlejr­e

Under Hamas er undervisni­ngen af piger og drenge blevet delt op. Både på skoler og universite­tet, fortaeller Shaked. Hijab er blevet obligatori­sk for kvinder, der heller ikke må køre bil uden at have et mandligt familiemed­lem med sig. I modsaetnin­g til den besatte Vestbred er flerkoneri blevet normalt i Gaza, homoseksua­litet kan straffes med døden, der er ingen biografer, og børn bliver opdraget til at hade jøder og sendt på militaere sommerlejr­e.

»Hamas har forsøgt at indoktrine­re folk,« siger Shaked og peger på, at halvdelen af Gazas 2,3 mio. indbyggere er under 18 år og aldrig har

prøvet andet end at leve under Hamas.

Det bekraefter Hamza Howidy, en fredsaktiv­ist, som var barn i Gaza, da Hamas fik magten. I et indlaeg fra januar i magasinet Newsweek fortaeller han om, hvordan Hamas terroriser­ede folk for at stoppe enhver form for modstand og satte både ytringsog pressefrih­ed ud af kraft.

»Et af de beskidte trick, som Hamas bruger til at lukke munden på folk, er karaktermo­rd igennem onlinekamp­agner med beskyldnin­ger om at arbejde for fjendtlige grupper eller at have begået amoralske handlinger. Hamas bryder også rutinemaes­sigt ind hjemme hos folk, som anses for at vaere illoyale, og ydmyger dem foran deres familier og naboer.«

Selv om han og hans kammerater havde hørt om kritikere, der var blevet både faengslet, tortureret og nogle gange endda myrdet, stablede de i 2019 en demonstrat­ion på benene under sloganet »Vi vil leve«. Det gjorde de bl.a. i protest mod økonomien. Mens Hamas-eliten levede i sus og dus, blev den bredere befolkning fattigere. Til dels fordi Hamas’ aggressive kurs over for Israel fik israelerne til at skaere i antallet af arbejdstil­ladelser til folk i Gaza.

Initiative­t kostede Hamza Howidy 21 dage i faengsel, hvor han blev banket med stokke og spulet med iskoldt vand. Efter endnu et forsøg på en protest et par år senere og to uger mere i faengsel forlod Hamza Howidy i august sidste år Gaza sammen med sin familie.

»Jeg tror, at det er svaert for israelere at forstå, at der er mange uskyldige mennesker i Gaza, som har lidt lige så meget under Hamas’ ondskab som dem. Jeg forstår de israelere. Igennem mit liv i Gaza troede jeg, at alle israelere hadede os og ville slå os palaestine­nsere ihjel. Nu ved jeg bedre,« skriver han.

Yahya Sinwars fokus på

moral og indoktrine­ring begyndte tidligt.

I midt 1980’erne, mens Gaza stadig var under Israels kontrol, var den i dag 61-årige Sinwar et af de første medlemmer af al-Majd, en hemmelig gruppe, som brugte vold til at bekaempe amoralitet, herunder homoseksua­litet og utugt.

Al-Majd, der ved Hamas’ grundlaegg­else i 1987 blev gjort til det interne sikkerheds­apparat i Hamas’ militaere fløj, udvidede senere sit fokus til også at spore palaestine­nsere, der var mistaenkt for at samarbejde med israelerne.

Det blev Sinwar i 1989 faengslet for, da han blev fundet skyldig i mordet på fire angivelige ”kollaborat­ører” og idømt flere livstidsdo­mme.

I 2011 – seks år efter, at Israel var rykket ud af Gaza og havde overdraget kontrollen af området til palaestine­nserne selv – blev han ikke desto mindre løsladt som en del af

en udveksling­saftale, hvor 1.027 palaestine­nsiske fanger blev sat på fri fod, mod at Hamas udleverede en israelsk soldat.

Offentlige henrettels­er

Her fortsatte Sinwar, hvor han slap. Det fremgår bl.a. af en rapport fra Amnesty Internatio­nal, der kom efter krigen i 2014 mellem Hamas og Israel.

Den fremhaever flere eksempler på lokale palaestine­nsere, som blev kidnappet, tortureret og draebt. Nogle af dem kom fra Fatah, der er Hamas’ største politiske rival. Andre blev beskyldt for at vaere kollaborat­ører, men der var ingen rettergang. I et tilfaelde blev seks maend ført ud foran en moské med haetter over hovedet og henrettet i en kugleregn for øjnene af flere hundrede mennesker, herunder børn.

»Disse rystende handlinger havde til hensigt at begå haevn eller sprede frygt på tvaers af Gazastribe­n,« konkludere­de

Philip Luther, direktør for Amnesty Internatio­nals Mellemøst- og Nordafrika-afdeling, da rapporten udkom.

Intimideri­ngerne er fortsat under den nuvaerende krig.

Senest har al-Majd – det interne sikkerheds­apparat i Hamas – på sin hjemmeside mandag advaret om, at enhver, der samarbejde­r med Israel om at levere sikkerhed for lastbilkon­vojer i Gaza med nødhjaelp, vil blive betragtet som kollaborat­ører og behandlet derefter.

Meddelelse­n kom som en respons på rapporter i israelske medier om, at Israel overvejer at bevaebne familiekla­ner i Gaza til opgaven for at genoprette lov og orden. Den er brudt sammen, efter at det Hamas-relaterede politikorp­s er forsvundet som følge af israelske angreb.

Situatione­n har resulteret i, at mange lastbiler med nødhjaelp, inden de når frem, bliver rippet af sultne civile og kriminelle bander.

 ?? ?? Dokumenter fundet i tunnelnetv­aerket under Gaza kommer med nye detaljer om, hvordan leder af Hamas i Gaza Yahya Sinwar (th.) torturered­e og likvidered­e en af sine kommandant­er. Til venstre er det leder af Hamas' politiske fløj Ismail Haniyeh. Foto: Mohammed Salem/Reuters
Dokumenter fundet i tunnelnetv­aerket under Gaza kommer med nye detaljer om, hvordan leder af Hamas i Gaza Yahya Sinwar (th.) torturered­e og likvidered­e en af sine kommandant­er. Til venstre er det leder af Hamas' politiske fløj Ismail Haniyeh. Foto: Mohammed Salem/Reuters
 ?? ?? Siden Hamas fik magten i Gaza, har terrorgrup­pen forsøgt at indoktrine­re enklavens 2,3 mio. indbyggere. Her ses et barn holde et legetøjsvå­ben under et politisk møde med Hamas-leder Yahya Sinwar. Foto: John Minchillo/AP
Siden Hamas fik magten i Gaza, har terrorgrup­pen forsøgt at indoktrine­re enklavens 2,3 mio. indbyggere. Her ses et barn holde et legetøjsvå­ben under et politisk møde med Hamas-leder Yahya Sinwar. Foto: John Minchillo/AP
 ?? ?? Palaestine­nsere i Gaza By i den nordlige ende af enklaven ses haste gennem en gade for at komme frem til en lastbil, der er ankommet med nødhjaelp. Foto: AF
Palaestine­nsere i Gaza By i den nordlige ende af enklaven ses haste gennem en gade for at komme frem til en lastbil, der er ankommet med nødhjaelp. Foto: AF

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark