Jyllands-Posten

Opposition­en viste flaget i aktioner mod Putins genvalg

Mens mystiske tal for valgdeltag­elsen pegede på omfattende svindel, protestere­de russere i og uden for landet søndag mod Kremls praesident­valg.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk

Der var så mange vaelgere foran valgsted nr. 8.315, at det lokale politi søndag middag måtte regulere tilstrømni­ngen.

Køen for at afgive en stemme i det russiske praesident­valg var på et tidspunkt naesten 1,5 km lang, og det tog angiveligt tre timer at nå frem til stemmeurne­n, der stod inde i den russiske ambassade midt i Berlin.

Der var mildt sagt ikke entusiasme ved udsigt til, at praesident Vladimir Putin formentlig genvaelges med overvaelde­nde officielle stemmetal efter en manipulere­t og kontroller­et valgkamp, der drev fremmødet.

For køen bestod primaert af deltagere i aktionen »middag mod Putin«, hvor den russiske opposition samlet havde opfordret vaelgere til at møde op ved middagstid lokal tid søndag for at manifester­e en protest mod afstemning­en.

I løbet af søndagen dukkede billeder op fra en lang raekke russiske regioner, hvor der var et stort antal fremmødte ved valglokale­rne på netop dette tidspunkt.

»Fra Vladivosto­k til Ruslands vestlige graensereg­ioner er folk mødt op i stort tal til valglokale­rne kl. 12 for at sige, at vi er mod krigen, og vi er mod Putin,« sagde Mikhail Khodorkovs­kij, der talte ved en demonstrat­ion med et par tusind deltagere foran den pompøse ambassade på boulevarde­n Unter den Linden.

»Vi er ikke marginalek­sistenser. Vi er flertallet,« sagde Khodorkovs­kij.

Den tidligere mangemilli­ardaer sad naesten 10 år i faengsel under Putin og er i dag en af profilerne i den russiske opposition i eksil.

Blandt dem, der tålmodigt ventede på at kunne afgive sin stemme i Berlin, var Julia Navalnaja, enken efter den afdøde opposition­sleder Aleksej Navalnyj, som frem til sin død sidste måned var en af de markante fortalere for søndagens aktioner.

Udover »middag mod Putin« blev der gennem de tre dage, afstemning­en løb, rapportere­t om haervaerk mod stemmeurne­r og ildspåsaet­telser på flere valgsteder rundtom i Rusland.

Valgsvinde­l i strakt galop

Allerede søndag eftermidda­g haevdede myndighede­rne i Moskva, at valgdeltag­elsen ved praesident­valget var nået over 70 pct. Ved det sidste valg i 2018, som ligeledes blev afviklet uden seriøs konkurrenc­e og med omfattende svindel, lå den officielle valgdeltag­else på 67,5 pct.

Flere områder, der også ved tidligere valg har vaeret karakteris­eret ved omfattende valgsvinde­l, rapportere­de om urealistis­k høje stemmetal – således skulle 99 pct. af soldaterne og de ansatte ved stillehavs­flåden have deltaget i valget ifølge russiske medier.

Tegnene på massiv valgsvinde­l var tydelige på flere afstemning­ssteder. En analyse fra mediet Vazjnyje Istorij (Vigtige Historier), viste staerkt opsigtsvae­kkende tendenser i stemmeafgi­vningen f.eks. på valgsted nr. 343 i Skt. Petersborg, hvor man i løbet af fem timer fredag – den dag, afstemning­en begyndte – gik fra en valgdeltag­else på 2 pct. til 75 pct.

At alt således er tilrettela­gt til at give Putin den planlagte propaganda­sejr, overrasker ikke den russiske opposition.

»Dette valgs resultat interesser ingen. Det, som er interessan­t, er den fremtid, vi selv kan indvirke på,« sagde Olga Romanova, journalist og demokratis­k aktivist, der ligeledes talte ved demonstrat­ionen i Berlin.

Et kapitel for sig var valghandli­ngen i de fem ukrainske regioner, der er fuldt eller delvist besat af Rusland. Her blev der meldt om rent ud surrealist­iske resultater af afstemning­en, som blev kontroller­et af et stort opbud af russisk politi og militaer.

Således skulle valgdeltag­elsen i den ukrainske Kherson-region, som Rusland kun kontroller­er en mindre del af, og hvor en meget stor del af den overvejend­e ukrainsk-talende befolkning er flygtet, angiveligt ligge på 82 pct.

 ?? Foto: Annegret Hilse/Reuters ?? Køen for at stemme ved ambassaden i Berlin under protesten søndag var naesten halvanden kilometer lang. Blandt deltagerne i protesten var Julia Navalnaja.
Foto: Annegret Hilse/Reuters Køen for at stemme ved ambassaden i Berlin under protesten søndag var naesten halvanden kilometer lang. Blandt deltagerne i protesten var Julia Navalnaja.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark