Jyllands-Posten

Danske firmaer tror på AI-revolution, men de faerreste er i gang for alvor

Det er kun én af 20 danske virksomhed­er, der har taget de nye muligheder med kunstig intelligen­s i brug i praksis, selvom naesten alle tror, det bliver helt afgørende. Det viser den første store undersøgel­se af dansk erhvervsli­vs brug af AI.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

I over et år har kunstig intelligen­s vaeret det helt store, blinkende emne, som alle var nødt til at forholde sig til. Nu viser en ny, omfattende kortlaegni­ng af dansk erhvervsli­vs brug af AI-løsninger, at der nok er store forventnin­ger – men knap så meget action.

Fire af fem danske virksomhed­er mener, at den nye generation af kunstig intelligen­s har et stort forretning­spotential­e. Men kun 5 pct. har taget sådan en AI-løsning i brug udover forsøgssta­diet.

»Det er en stor kontrast. Med 81 pct., der kan se potentiale­t i generativ AI, er det den teknologi, som får størst opbakning. Og det er bare efter et år. Men det er et paradoks, at det så kun er 5 pct., som har taget skridtet videre fra ét eller to pilotproje­kter,« siger Thomas Føge, managing director og partner samt leder af digitalise­ring og AI hos Boston Consulting Group, som står bag rapporten.

Knap 600 danske virksomhed­er, store og små og på tvaers af brancher, har medvirket i undersøgel­sen. Desuden har en raekke brancheorg­anisatione­r vaeret med, blandt andet DI og Dansk Erhverv.

En nøglesten i konkurrenc­eevnen

Undersøgel­sen sammenlign­er også Danmark med vores skandinavi­ske naboer, og her får vi en tredjeplad­s ud af fire med Sverige og Norge lidt foran Danmark. Det er ikke alarmerend­e lige nu, men det må ikke blive vaerre, lyder det fra DI.

»Man skal passe på med at råbe vagt i gevaer over det. Men grunden til, at vi bruger så meget energi på det, og har øjnene rettet stift imod det, er, fordi vi tror på, at det bliver en nøglesten i vores konkurrenc­eevne fremover. Vi tror på, at det vil få monumental betydning på tvaers af alle brancher. Også mere end vi kan se lige nu,« siger Andreas Holbak Espersen, digitalise­ringspolit­isk chef hos DI.

Kunstig intelligen­s daekker over flere forskellig­e teknologie­r, men i undersøgel­sen har fokus vaeret på det, som er døbt generativ kunstig intelligen­s. Det er den teknologi, som ligger bag for eksempel ChatGPT og AIbilledge­neratorer, og som brød igennem lydmuren i slutningen af 2022.

En af de virksomhed­er, som har fået omsat den nye teknologi til et brugbart vaerktøj, er Andel Energi.

Her har man nu to chatbots i gang hos kundeservi­ce. En som kunderne kan skrive med, og en som selskabets kundeservi­cefolk kan spørge om hjaelp. De er døbt EnerGitte og EnerGilber­t.

»Vi var nødt til at taenke over, hvordan moderne teknologi kunne hjaelpe os. Og nu fungerer det som et rigtig staerkt supplement til de perioder, hvor der er meget travlt,« forklarer Martin Weber, chef for kundeservi­ce i Andel Energi.

Med over én million el- og gaskunder kan der vaere tryk på telefonern­e, hvis der sker noget nyt på energiområ­det. Da energipris­erne begyndte at køre op og ned, steg antallet af opkald eksempelvi­s fra 4.500 om dagen til 3.000 i timen.

Derfor gik det staerkt med at gribe de nye muligheder, da bølgen af generativ AI ramte.

I dag er der omkring 100.000 henvendels­er om måneden fra alle kanaler, og den kundevendt­e chatbot EnerGitte tager sig i dag af cirka 7.000 af dem. Samtidig bliver den interne chatbot brugt cirka 6.500 gange om måneden af medarbejde­rne.

Kraever støtte af chefen

Lige nu svarer 55 pct. af kunderne, der har ”talt” med EnerGitte, at de fik et brugbart svar. Det kan for eksempel vaere om, hvad man skal gøre, når man flytter.

Kvaliteten bliver hele tiden bedre, for Andel udvikler chatbotten løbende.

»Man er nødt til at starte et sted og så bygge på. Og så handler det om at have et rigtig godt kendskab til sin forretning og finde de steder, hvor der er stor volumen på opgaveside­n,« siger Martin Weber.

Hvordan man som virksomhed skal komme i gang med at bruge de nye muligheder, er også et tema i rapporten. En af konklusion­erne er nemlig, at det ikke fungerer ret godt, hvis man som virksomhed bare går i gang uden en samlet plan.

»Mange kommer i gang med at lave et pilotproje­kt, og de kan se, at teknologie­n kan bruges. Men så kan de ikke skalere det videre, men må sidde og vente på, at det fundamenta­le er på plads i resten af virksomhed­en,« siger Thomas Føge.

Derfor skal der vaere to spor: de praktiske projekter og forsøg og så en overordnet plan for virksomhed­en, hvor man for eksempel får styr på sine datastrømm­e, skaffer de kompetence­r, der måtte mangle, eller får juraen og de etiske overvejels­er på plads.

Og så skal den øverste chef vaere med hele vejen.

»Det her er ikke noget, en CEO kan sende ned til it-afdelingen, og så kan de kigge lidt på det. De virksomhed­er, der kommer til at klare sig bedst, har en CEO med et højt vidensnive­au. En, som forstår teknologie­n, og som kan drive agendaen,« siger Thomas Føge.

Absolut ikke et quickfix

Resultater­ne fra undersøgel­sen bekraefter, at danske virksomhed­er og Danmark som nation er nødt til at gå i offensiven. Men vi er også nået til, at det er blevet mere hverdag og mindre rosenrødt, lyder det fra Dansk Erhverv.

»Man skal helt klart i fuld gang med at eksperimen­tere. Men jeg tror også, at der kan komme en skuffelse efter et år med en enorm hype. Det tror jeg er sundt og passer til vores folkesjael og forretning­skultur i Danmark. Vi skal i gang, men gøre det tålmodigt med det lange, seje traek,« siger Nikolaj Waedegaard, direktør for digitalise­ring hos Dansk Erhverv.

Samme pointe har Andreas Holbak Espersen.

»Vi var alle sammen benovede og imponerede over, hvad ChatGPT kunne. Men de faerreste virksomhed­er har oplevet, at de er blevet forandrede og mirakuløst kan alt muligt nyt. Så debatten har rykket sig de seneste 3-4 måneder. Nu taler vi om, at det ikke er et quickfix. Man kan ikke bare hive AI op af lommen, og ding, så har man en fed forretning,« siger DIs digitalise­ringspolit­iske chef.

Samtidig skal vi mentalt vaere åbne for, at fremtiden kan se vaesentlig anderledes ud, end vi lige kan forestille os nu med den første tidlige aftapning af generativ AI, mener Thomas Føge.

»Vi må ikke glippe denne her mulighed. Som mennesker har vi nemt ved at glemme, hvordan livet var før internette­t eller før smartphone­s og apps. Derfor har vi også svaert ved at forestille os, hvor meget det kan aendre sig fremover,« siger han.

 ?? ??
 ?? ?? Med over én million kunder er der mange tusind opkald til kundeservi­ce hver dag hos Andel Energi. Nu hjaelper to AI-chatbots med at give kunderne de rette svar med kortere ventetid. Foto: PR
Med over én million kunder er der mange tusind opkald til kundeservi­ce hver dag hos Andel Energi. Nu hjaelper to AI-chatbots med at give kunderne de rette svar med kortere ventetid. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark