Jyllands-Posten

Kunstig intelligen­s giver hovedbrud hos virksomhed­erne

Det er blevet for sorthvidt, når vi taler om at vaere med i AI-kapløbet, mener Dansk Erhverv. Danske virksomhed­er skal hellere satse på at vaere dem, der taenker laengere frem, lyder budskabet.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Danske virksomhed­er er langsomme til at få taget de nye muligheder med kunstig intelligen­s i brug. Og vi halter efter Norge og Sverige.

Sådan lyder konklusion­erne i en ny rapport, som gør status over dansk erhvervsli­v og kunstig intelligen­s.

Men hos en af deltagerne i arbejdet med rapporten, Dansk Erhverv, har man et lidt andet budskab end det saedvanlig­e om, at vi skal banke pedalen i bund.

»Jeg tror ikke, vi vinder noget AI-kapløb ved bare at skynde os. Hvis vi smider alle haemninger og tonser derudaf – det, mener jeg faktisk, er en uambitiøs tilgang,« siger Nikolaj Waedegaard, branchedir­ektør for digitalise­ring hos Dansk Erhverv.

Han mener, at snakken om kunstig intelligen­s i dag er blevet meget polarisere­t. At det enten er helt genialt eller noget, man skal vaere bange for.

»Vi synes, at man skal vaere mindre naiv og ikke opstille et sort-hvidt billede. Nogle råber på, at vi bare skal ud over rampen, komme op på hesten og lade vaere med at vaere så bekymrede. Andre mener, at det er meget farligt. Men vi er nødt til at insistere på, at der ikke må vaere et modsaetnin­gsforhold mellem at vaere superambit­iøs og samtidig ansvarlig,« siger Nikolaj Waedegaard.

Kraever omtanke

Mange virksomhed­er står lige nu og er ved at tage de første skridt med AI-projekter. Det kan man tydeligt maerke hos Dansk Erhverv.

»Jeg har for eksempel sjaeldent set tilmelding­slister blive fyldt op hurtigere, end når vi har et arrangemen­t om AI og den nye lovgivning. Interessen er kaempestor, for de fleste ved godt, at de er nødt til at forholde sig til det på en eller anden måde,« siger han.

Udover de saedvanlig­e regler om persondata er der netop blevet vedtaget en ny, stor lovpakke om kunstig intelligen­s fra EU, så alene på det juridiske er der noget at kigge naermere på.

Men budskabet fra branchedir­ektøren lyder, at det betaler sig at taenke de naeste skridt godt igennem, før man bare hopper ud på det dybe vand.

»Flere skal have øjnene op for, at de ikke kun skal vaere forbrugere af en AI-løsning fra de store techgigant­er. Man skal ikke altid bare hive noget ned fra hylderne for at vaere med. Man skal hellere taenke over, hvad man har af data i sin virksomhed, som man kan skabe innovation ud fra,« siger Nikolaj Waedegaard.

De lavthaenge­nde frugter, hvor man med kunstig intelligen­s kan klare nogle arbejdsgan­ge hurtigere, for eksempel at opsummere tekster og rapporter, vil vaere ens for alle i fremtiden.

»Det skal alle gøre. Det er dem, som kan tage skridtet videre, der vil opnå en konkurrenc­efordel. Men det kraever også grundighed og eftertaenk­somhed,« siger han.

Der er ikke noget galt i at bruge produkter fra techgigant­erne, understreg­er han, for de er generelt førende på det teknologis­ke område. Men som helhed skal vi kigge på, om vi er for hurtige til at overlade det hele til andre. Ellers risikerer vi at give det nye guld – vores data – vaek i stedet for selv at få vaerdi ud af dem, lyder budskabet.

Farlig afhaengigh­ed

Blandt Dansk Erhvervs medlemmer, som bruger AIløsninge­r, har 63 pct. købt det fra en af de globale techselska­ber.

»Vi skal have fokus på, at vi ikke bliver for afhaengige af nogle få. Det er et problem, hvis danske virksomhed­er bliver reduceret til at vaere forbrugere. Vi er nødt til at taenke mere i at diversific­ere og selv udvikle algoritmer og datasaet. Vi skal også skabe vores egne løsninger. Selvom det er svaert, isaer for de små virksomhed­er, som ikke har store datasaet eller en haer af softwareud­viklere,« siger Nikolaj Waedegaard.

De bekymringe­r om data og privatliv og etik, som nu opstår i kølvandet på den store AI-bølge, skal vi ikke bare se som en forhindrin­g, men også en mulighed, mener han.

»Vi skal vaere dem, som gør det klogt. Der ligger helt klart gode forretning­smodeller i at vaere dem, som kan løse nogle af de bekymringe­r.«

 ?? ?? Danske virksomhed­er skal i gang med AI – men de skal ikke bare flå noget ned fra hylderne for at vaere med på bølgen, mener Nikolaj Waedegaard fra Dansk Erhverv. Foto: PR
Danske virksomhed­er skal i gang med AI – men de skal ikke bare flå noget ned fra hylderne for at vaere med på bølgen, mener Nikolaj Waedegaard fra Dansk Erhverv. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark