Jyllands-Posten

Børsdebuta­nt med nyt slankemidd­el kan blive den naeste medicinals­tjerne

Med et lovende fedmepraep­arat i pipeline positioner­er det danske bioteksels­kab Gubra sig som en skjult juvel i det hastigt voksende fedmemedic­inmarked.

- NICK STURM nick.sturm@finans.dk

Fedme, fedme, fedme.

Hypen omkring markedet for fedmemedic­in er med vaerdiansa­ettelser på op mod 100 mia. dollars årligt i 2030 ikke til at spøge med.

Indtil videre er medicinalg­iganten Novo Nordisk og det veletabler­ede bioteksels­kab Zealand Pharma løbet med det meste af opmaerksom­heden i Danmark.

Men under radaren flyver et bioteksels­kab fra Hørsholm kaldet Gubra, der kan blive katapulter­et op mod stjernehim­len af fedmepraep­aratet kaldet amylin.

Gubras amylin ligger endnu meget tidligt i udviklings­processen, men petrelinti­d, et andet amylin-molekyle udviklet af Zealand Pharma, rummer et estimeret topsalg på 81 mia. kr. i royaltybet­alinger, skrev den tyske investerin­gsbank Berenberg i et notat i sidste uge.

Ligeledes bragede Novo Nordisk kurs op med 8 pct., hvilket føjede mere end 315 mia. kr. til markedsvae­rdien, efter at medicinalk­oncernen i sidste uge fortalte, at dets amylin-molekyle, amykretin, havde genereret vaegttab på 13 pct. efter tre måneders behandling i et indledende studie.

»Der er rigtig meget buzz omkring fedmemarke­det. Det har vi jo set med Zealand Pharma og Novo Nordisk. Og vi kan se, at amylin lader til at vaere et kernemolek­yle i den fremtidige fedmebehan­dling,« siger medicinala­nalytiker Morten Larsen fra investerin­gsbanken ABG.

Morten Larsen estimerer, at Gubras amylin i dag har en vaerdi på 1,2 mia. kr., mens svenske SEB vaerdiansa­etter praeparate­t til 815 mio. kr. i et notat fra slutningen af februar.

Måske bedre end Wegoby

Gubras adm. direktør, Henrik Blou, vil ikke gå i detaljer med sine forhåbning­er til et muligt topsalg, men forklarer, at selskabets amylin giver fremtidige samarbejds­partnere et hav af muligheder, fordi det er designet, så det kan blive klippe-klistret sammen med andre peptider.

Netop denne egenskab er en begraensni­ng i Novo Nordisks kommende fedmemidde­l cagrisema, fordi amylindele­n i cagrisema ikke kan blandes.

Derfor kommer der formentlig yderligere pres på selskabets i forvejen hårdtprøve­de forsynings­kaede, da der skal produceres helt nye sprøjter med to kamre, så søstermole­kylet semaglutid ikke kommer i kontakt med amylinet.

»Jeg kan ikke saette tal på, hvor stort potentiale­t er (i amylinet, red.), men i vores optik er det et stort og sundt,« siger selskabets adm. direktør, Henrik Blou.

»Fedmemarke­det er i en rivende udvikling, og vi har også andre pipeline-programmer inden for overvaegt, som jo derfor også indgår i potentiale­t på sigt.«

Investorer­nes tillid til Gubra er blevet understreg­et i det nye år, hvor markedsvae­rdien er fordoblet i takt med

fortsat hype omkring fedmemarke­det og Novo Nordisks ledelses meget positive syn på Novos amylin-molekyle.

»Vi synes altid, at det er positivt, når der kommer gode data, der peger henimod, at vi kan hjaelpe patientern­e. Og det er jo også klart, at når forventnin­gerne stiger til en type biologi, til en ny klasse af laegemidle­r eller en ny behandling­sform, som vi også arbejder med, så kommer der også mere fokus på os, og det er jo fint for vores forretning,« siger Henrik Blou.

Gubras amylin har i et af selskabets tidlige studier indikeret et lidt større vaegttab end Wegovy, og når amylinen i forsøget kombineres med Wegovy, fordobles vaegttabet.

Henrik Blou mener, at det er for tidligt at sige noget om amylinens potentiell­e vaegttab hos mennesker.

»Min oplevelse er, at man inden for feltet begynder at fokusere lidt mindre på størrelsen af vaegttab og mere på, hvordan behandling­en påvirker en raekke andre parametre.«

Fedmemarke­det bliver et konkurrenc­eudsat felt. Hvad er jeres kernekompe­tencer og konkurrenc­eevner?

»Vi har stor indsigt i den underligge­nde biologi og i de laboratori­evaerktøje­r, man bruger i udviklinge­n af denne type laegemidle­r. Så der er en synergi, hvor vi kan tilbyde

en service, som vi også selv kan bruge, når vi laver vores interne pipeline-programmer,« siger Henrik Blou.

Udvidelsen af markedet for fedmemedic­in har vaeret den absolut største erhvervshi­storie i den globale medicinali­ndustri de seneste år.

Flere konkurrent­er i sigte

Med lanceringe­n af slankemidl­et Wegovy i 2021 fik Novo Nordisk et forspring foran sin amerikansk­e aerkerival, Eli Lilly, der kort før årsskiftet fik godkendels­e til det mere potente Zepbound som det første konkurrere­nde praeparat.

De to midler kan skabe vaegttab på henholdsvi­s 17 pct. og 21 pct., men fronterne i fedmekrige­n har rykket sig hen på midlernes evne til at bevare muskelmass­e og påvirkning af fedmerelat­erede sygdomme.

For eksempel har Zealand Pharmas fedmemidde­l survodutid for nylig vist effekt på den fedmerelat­erede leversygdo­m mash, mens Novo Nordisk i sensommere­n viste 20 pct. reduceret risiko for hjerte-kar-sygdomme med Wegovy.

Det amerikansk­e medicinals­elskab Amgen har et lovende slankemidd­el i udvikling, mens schweizisk­e Roche gennem opkøbet af bioteksels­kabet Carmot Therapeuti­cs til 18 mia. kr. også har meldt sig på banen.

Samtidig er en underskov af udenlandsk­e bioteksels­kaber

i gang med at prøve kraefter med feltet, hvor de amerikansk­e Viking Therapeuti­cs og Tern og kinesiske Structure er langt fremme i udvikling.

 ?? ?? Henrik Blou, adm. direktør i Gubra, vil ikke gå i detaljer med sine forhåbning­er til et muligt topsalg. Foto: Gubra
Henrik Blou, adm. direktør i Gubra, vil ikke gå i detaljer med sine forhåbning­er til et muligt topsalg. Foto: Gubra

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark