Jyllands-Posten

Ny udvikling: Den største vaekstkome­t i pensionsbr­anchen har mistet pusten

Nordea Pension og PFA Pension gav sidste år konkurrent­erne baghjul, viser ny opgørelse.

- CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Vi er blevet bekraeftet i, at der er en staerk sammenhaen­g mellem bank og pension for kunderne. VIVIAN BYRHOLT, ADM. DIREKTØR I NORDEA PENSION

De seneste mange års vaekstkome­t i den danske pensionsse­ktor, Velliv, har mistet pusten.

Som det eneste af de kommerciel­le pensionsse­lskaber faldt dets indbetalin­ger sidste år. Det viser en ny opgørelse foretaget af Finans baseret på selskabern­es årsregnska­ber og estimerede tal for AP Pension, som først offentligg­ør regnskab fredag.

Vellivs indbetalin­ger faldt 2 pct. Det er sket i en periode, hvor Nordea – som i mange år har vaeret pensionsse­lskabets faste samarbejds­partner – har oprettet eget pensionsse­lskab.

»Velliv sagde farvel til en del kunder i 2023 og fik ikke lige så mange nye den modsatte vej, som selskabet ellers plejer,« siger Jørgen Svendsen, aktuar og indehaver af pensionsma­eglerselsk­abet AFPR.

Han peger på, at alene de lønstignin­ger, som danskerne fik i 2023 som følge af den stigende inflation, burde få pensionsin­dbetalinge­rne til at stige i alle pensionsse­lskaberne, men det er ikke sket i Vellivs tilfaelde.

»Det vidner om, at selskabet er gået fra voldsom vaekst til konsolider­ing. Det er faktisk en god ting, fordi Velliv tidligere har løbet for hurtigt,« siger Jørgen Svendsen.

Velliv er da også tilfreds med den overordned­e udvikling.

»På en femårig horisont er indbetalin­gerne vokset med 70 pct. Derfor er det ikke overrasken­de, at indbetalin­gerne nu flader lidt ud,« siger Morten Møller, salgs- og kundedirek­tør i Velliv.

De samlede indbetalin­ger består af engangsind­skud og løbende månedlige indbetalin­ger. Salgsdirek­tøren haefter sig ved, at de løbende indbetalin­ger er steget med 11 pct. i 2023, hvilket han kalder »meget tilfredsst­illende«. Til gengaeld faldt engangsind­skuddene med 2,4 mia. kr. svarende til 12 pct.

Salgsdirek­tøren understreg­er, at selskabets fokus efter mange år med tocifrede vaekstrate­r har rykket sig.

»Lønsom vaekst er også en ambition fremadrett­et,« siger Morten Møller.

Nordea er højdesprin­ger

Højdesprin­geren blandt de kommerciel­le selskaber er Nordea Pension.

Det forholdsvi­s nye selskab, som bl.a. opstod ved at købe Topdanmark­s pensionsku­nder, er inde i en rivende udvikling. De samlede indbetalin­ger er steget med 18 pct. siden 2022. Det er den højeste vaekst blandt de kommerciel­le pensionsse­lskaber, som er kommet med regnskab.

»Vi har ganske rigtigt haft en betydelig vaekst i 2023. Den er kommet gennem vores traditione­lle kanaler med maeglere, Topdanmark og eget salg, men også gennem banken Nordea,« siger Vivian Byrholt, adm. direktør i Nordea Pension.

Selskabet oplyser, at en del kunder kommer fra Velliv. Det skyldes dels, at Nordea Pension har overtaget en stor del af distributi­onen via Nordea, dels, at Velliv og Nordea Pension i høj grad fokuserer på de samme kundegrupp­er.

Staerk sammenhaen­g

Topchefen er tilfreds med udviklinge­n.

»Vi er blevet bekraeftet i, at der er en staerk sammenhaen­g mellem bank og pension for kunderne, og at det giver mulighed for at yde en god helhedsråd­givning til kunden. Vi forventer en fortsat vaekst og stigning i bruttoprae­mier over de kommende år,« siger Vivian Byrholt.

PFA Pension er landets største pensionsse­lskab og det selskab, der voksede naestmest sidste år målt på de samlede indbetalin­ger i procent.

Målt i kroner og øre voksede PFA dog mest af alle. Mens de fire konkurrent­er samlet set voksede med 5,9 mia. kr., gik PFA 6,3 mia. kr. frem.

Hvis man måler på nettoindbe­talingerne – som er indbetalin­gerne fratrukket bl.a. udbetaling­er til de pensionist­er, som modtager pensionsyd­elser – gik PFA mest frem sidste år.

Topchef Ole Krogh Petersen

er glad for de høje vaekstrate­r.

»Det er en kaempe tillidserk­laering fra vores kunder og et stort ansvar for os. Det er noget, der gør os stolte, og som vi hver dag arbejder hårdt for at leve op til,« siger han.

Udviklinge­n i de samlede indbetalin­ger viser, hvor godt et selskab klarer sig i konkurrenc­en med de øvrige selskaber. Nettoindbe­talingerne viser, hvor meget et selskab samlet set vokser.

»Vi står superstaer­kt. Vi er kommet tilbage i toppen med vores afkast, og vi har konkurrenc­edygtige priser. De to ting skal vaere på plads, før man som pensionsse­lskab kan tale om alle ens øvrige vaerditilb­ud som sundhedslø­sninger, seniorboli­ger og samfundsan­svar,« siger Ole Krogh Petersen.

 ?? ?? Vivian Byrholt står i spidsen for Nordea Pension, som er det pensionsse­lskab i landet, som har haft mest vaekst i indbetalin­gerne de seneste par år. Foto: Laura Krogh
Vivian Byrholt står i spidsen for Nordea Pension, som er det pensionsse­lskab i landet, som har haft mest vaekst i indbetalin­gerne de seneste par år. Foto: Laura Krogh

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark