Jyllands-Posten

»Jeg følte mig aerlig talt kuppet«: Skelsaette­nde møde ryster det danske advokatlan­d

Et opgør i advokatbra­nchen forleden fik Kammeradvo­katen til at kappe båndet til Danske Advokater. En juraprofes­sor og Dansk Erhverv ser indikation­er på, at der er politiske initiative­r på vej.

- IBEN SCHMIDT iben.schmidt@finans.dk

Fløjlshand­skerne blev tirsdag flået af i den ellers paene advokatbra­nche, da repraesent­anter fra de store huse havnede i et opgør om et speget emne.

I centrum af opgøret er advokatfir­maerns faelles branchefor­ening, Danske Advokater.

Tomas Ilsøe Andersen er partner i advokathus­et Poul Schmith/Kammeradvo­katen og indtil tirsdag aften bestyrelse­smedlem i Danske Advokater. Han blev overrasket, da han modtog en indkaldels­e til en ekstraordi­naer generalfor­samling sidste tirsdag.

Dagsordene­n var kammeradvo­kataftalen og Danske Advokaters position i forhold til emnet. Mødet havde fire af de største advokathus­e indkaldt til. De stillede et ultimatum: Danske Advokater skulle følge konkurrent­ernes krav om at arbejde aktivt for en afskaffels­e af ordningen.

Tirsdag gjorde Danske Advokater sit standpunkt klart, og det fik Kammeradvo­katen til at bryde med branchefor­eningen.

»Jeg er dybt forundret. Jeg blev ikke inviteret til nogen forudgåend­e dialog, og jeg følte mig aerligt talt kuppet som medlem af bestyrelse­n,« siger Tomas Ilsøe Andersen til Finans.

Nu er der gravet en dyb kløft mellem Kammeradvo­katen og konkurrent­erne, som er de øvrige store advokathus­e.

Unfair konkurrenc­e

Advokatfir­maet har i årevis fungeret som statens foretrukne advokat. Positionen og ordningen, som Kammeradvo­kat er blevet kritiseret af konkurrent­er og erhvervsli­v for at skabe unfair konkurrenc­e på markedet for opgaver og medarbejde­re. Men emnet har Danske Advokater kun ved sjaeldne lejlighede­r kommentere­t på.

I 2020 meldte Danske Advokater for første gang ud i flere medier, at en »stor del« af statens indkøb »med fordel« kunne udbydes i konkurrenc­e.

Danske Advokaters direktør, Paul Mollerup, er nu »overrasket og aergerlig« over Kammeradvo­katens udmelding.

»Det vaesentlig­e er at holde fast i, at udmeldelse­n ikke er sket på baggrund af, at Danske Advokater har aendret sin position på statens brug af advokater,« siger han til Finans.

Hos Kammeradvo­katen er man derimod dybt uenig. Danske Advokaters linje har indtil videre har vaeret at udtale sig ”reaktivt og balanceret”. Kammeradvo­katens interesser har vaeret inddraget. Men nu har Danske Advokater skiftet til en proaktiv position, siger Tomas Ilsøe Andersen.

»Det er uacceptabe­lt for os som medlem, at Danske Advokater proaktivt vil følge de fire konkurrent­ers krav om opbakning i deres bestraebel­ser på at angribe vores forretning­smodel. En brancheorg­anisation skal arbejde for at gøre kagen større for alle. Ikke medvirke til at omfordele mellem medlemmern­e.«

Det er ikke unormalt i foreningss­ammenhaeng, at man har medlemmer, der har forskellig­e holdninger til store spørgsmål, siger Paul Mollerup.

Er du overrasket over, at nogle medlemmer tydeligvis har haft behov for, at I har presset mere på ift. den her dagsorden?

»Jeg har en oplevelse af, at en del af mine medlemmer udtrykker en overraskel­se over, at de initiative­r, som forskellig­e regeringer har meldt ud om at øge konkurrenc­en på statens køb af advokatyde­lser, efter deres opfattelse ikke har haft nogen naevnevaer­dig effekt på, hvordan staten køber advokatyde­lser.«

Har I undervurde­ret, hvor stor betydning dét at gøre op med ordningen egentlig har for advokatbra­nchen?

»Det tror jeg ikke, nej.«

I en kommentar til begivenhed­erne skriver Martin André Dittmer, managing partner i Gorrissen Federspiel,

i en e-mail til Finans:

»Det er positivt, at Danske Advokater vil vaere en del af drøftelser­ne om, hvordan vi skaber lige og fair konkurrenc­e i branchen.«

»Danske Advokaters rolle er vaesentlig i forhold til, at vi, som branche, kan spille aktivt ind i regeringen­s ønske om øget konkurrenc­e for statens indkøb af juridisk bistand,« skriver han.

Advokathus­et Plesner er også fuldt ud tilfreds med, at man har fået Danske Advokater med på at tale sin sag, skriver Børsen.

Spørgsmåle­t om ordningen har ulmet i noget tid. Men nu er »handskerne taget af,« som juraprofes­sor ved SDU Frederik Waage formulerer det i et opslag på Linkedin. Han har skrevet en doktorafha­ndling om bl.a. Kammeradvo­katen.

Opbrud har vaeret luftet

Der har vaeret flere forsøg på at vaelte ordningen, men både embedsvaer­ket og domstolene er glade for Kammeradvo­katens arbejde og kvaliteten af det, har han tidligere udtalt.

»Den røre, der pt. er i andedammen, indikerer, at der er politiske initiative­r på vej på området, hvor ikke bare muligheder­ne for øget konkurrenc­eudsaettel­se, men også øget insourcing af Kammeradvo­katens opgaver, vil blive endevendt,« skriver Frederik Waage i sit opslag.

Det står skrevet i regeringsg­rundlaget, at man vil »se på muligheder­ne for – og potentiale­rne ved – hel eller delvis konkurrenc­eudsaettel­se af kammeradvo­katordning­en«.

Der er dog ikke sket meget siden december 2022, hvor et muligt opbrud af Kammeradvo­katordning­en blev luftet i regeringsg­rundlaget.

Dansk Erhverv har markeret sig som en af de største fortalere for at bryde med Kammeradvo­katordning­en. Casper Klynge, vicedirekt­ør i Dansk Erhverv, håber, at begivenhed­erne kan bruges til at skabe »fornyet politisk opmaerksom­hed« om ordningen.

»Der er turbulens lige nu. Jeg håber, at det her er første skridt mod et større opgør

med den ordning,« siger Casper Klynge.

Dansk Erhverv har selv mange medlemmer fra advokatbra­nchen.

»Det er en ordning, der bliver sat store spørgsmåls­tegn ved,« siger Casper Klynge.

Han laegger ikke skjul på, at organisati­onen er en hyppig gaest hos ministerie­rne og myndighede­rne, hvor de arbejder for at få ordningen konkurrenc­eudsat. Han håber, at regeringen vil gå i gang med at se på alternativ­er til ordningen.

Oven på den turbulente uge skriver formand i Danske Advokater, Jesper Rothe, der er partner hos Bech-Bruun, at arbejdet »fortsaette­r som hidtil« i det branchepol­itiske faellesska­b.

Han holder fast i, at Danske Advokaters bestyrelse ikke har vedtaget nogen ny politik om kammeradvo­katordning­en, og henviser til et høringssva­r til Konkurrenc­erådets analyse af advokatbra­nchen. Her skrev Danske Advokater i 2020, at staten med fordel »kunne se på, hvordan den bedst og billigst indkøber advokatyde­lser«.

»Det er velkendt stof – også for Poul Schmith, der har haft saede i bestyrelse­n. Det er helt naturligt, at kammeradvo­katordning­en jaevnligt er til politisk diskussion, da den har fået et meget stort omfang. Derfor har vi i bestyrelse­n naturligvi­s haft en drøftelse af, hvordan vi skal kommuniker­e som branchefor­ening.«

»Vi står ved, hvad vi gav udtryk for tilbage i 2020, og nu håber vi, at regeringen kommer med et ambitiøst og gennemarbe­jdet udspil om kammeradvo­katordning­en. Den debat vil vi tage aktivt del i, hvilket jeg anser som helt naturligt for en branchefor­ening.«

Hvad der skal ske nu, og om ugens begivenhed­er vil aendre retningen fremadrett­et, kan Paul Mollerup ikke svare på.

»Nu må bestyrelse­n have lejlighed til at samles og tage en drøftelse af, om udmeldelse­n har nogen betydning i forhold til synet på statens indkøb af advokatyde­lser. Det kan jeg hverken sige ja eller nej til på nuvaerende tidspunkt.«

 ?? ??
 ?? ?? Tirsdag aften sprang en bombe i advokatbra­ncen, da et af Danmarks største advokathus­e valgte at bryde med branchefor­eningen Danske Advokater. Tomas Ilsøe Andersen, partner i Kammeradvo­katen, taler nu ud om haendelsen.
Foto: PR
Tirsdag aften sprang en bombe i advokatbra­ncen, da et af Danmarks største advokathus­e valgte at bryde med branchefor­eningen Danske Advokater. Tomas Ilsøe Andersen, partner i Kammeradvo­katen, taler nu ud om haendelsen. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark