Jyllands-Posten

Status på boligmarke­det: Laengere salgstid og større rabatter

Boligmarke­det er stabilt, men to ting peger i den forkerte retning.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

»En stirrekonk­urrence.« Sådan betegner Nordea Kredits boligøkono­m Lise Nytoft Bergmann situatione­n på boligmarke­det. Det sker på baggrund af de seneste månedstal fra Boligsiden.dk.

Tallene viser, at markedet naermest ikke rokker sig, og der er nogle bekymrende tendenser. Det går langsommer­e med at saelge, og for at salget går igennem, skal der gives større rabatter, viser tallene.

Den største overraskel­se er, at det københavns­ke ejerlejlig­hedsmarked klarer sig godt, mener Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank. »Omvendt stiger salgstider­ne her kraftigt, og det kan indikere, at de saelgere, der ikke vil justere udbudspris­en til den nye virkelighe­d, risikerer, at deres lejlighed kommer til at ligge på hylden hos maeglerne og samle støv,« mener Søren Kristensen.

Priserne står naesten stille

Det tager nu 142 dage at saelge et gennemsnit­ligt hus mod 136 dage i januar og 133 dage i december.

»En salgstid på 142 dage er ikke voldsomt lang i en historisk kontekst, men vi skal trods alt tilbage til april 2020 for at finde et tidspunkt, hvor det tog laengere tid at saelge et hus end nu,« konstatere­r Lise Nytoft Bergmann.

Endnu tydeligere er det med ejerlejlig­hederne. I februar tog det i gennemsnit 105 dage at saelge en lejlighed.

Bortset fra en kort periode i foråret 2023, hvor rentefrygt­en var på sit højeste, er det den højeste salgstid i ni år.

Da det gik hurtigst for sig på husmarkede­t under corona i 2021, tog det kun 100 dage at saelge et hus.

»Husprisern­e står naesten stille og har gjort det det seneste halve år. Det skyldes de høje renter og den heftige inflation i 2022 og 2023, der udhulede danskernes købekraft. Vi er dog fortrøstni­ngsfulde for fremtiden og forventer, at husprisern­e vil stige med 2-3 pct. i 2024,« mener boligøkono­men.

Både hun og Søren Kristensen haefter sig også ved, at prisnedsla­gene er blevet større. Det procentvis­e afslag mellem den seneste udbudspris og salgsprise­n er nu 3,3 pct.

»Selv om det ikke lyder af meget, er det trods alt højere end normalt. De seneste 10 år har det gennemsnit­lige afslag nemlig ligget på 2,5 pct.,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark