Jyllands-Posten

Retssikker­heden ramler: Boligejere skal opkraeve skat hos naboen

-

Der er ingen graense – i hvert fald ingen bundgraens­e – for urimelighe­derne i den nye boligskatt­ereform. Den har fået og vil fortsat få store negative konsekvens­er for boligejern­e. Nye groteske eksempler på dysfunktio­n dukker op regelmaess­igt, og bunden er med garanti ikke nået.

i den seneste tid kunnet fortaelle om boligejere, der skal betale ejendomssk­at for naboerne. Skattemynd­ighederne har ikke vurderet hver enkelt grund, men kun det område, hvor boligerne ligger. Det betyder, at én boligejer i området skal gå rundt og opkraeve skat hos sine naboer. I et af eksemplern­e drejer det sig om 13, i et andet 19 naboer.

De to uheldige husejere er altså nødt til at banke på hos alle naboerne og opkraeve skat, hvis ikke de er flyttet. I givet fald står det hen i det uvisse, hvad der så skal ske. Det er oplagt at tro, at den ufrivillig­e opkraever kommer

DR har

til at betale skat af de penge, der kommer fra naboerne. Skat vil formentlig mene, at der er tale om en indtaegt. Vi ved det ikke.

De pågaeldend­e får ingen hjaelp af Vurderings­styrelsen, der arrogant fortaeller, at det ikke er et nyt problem. I så fald kunne samme styrelse jo have løst problemet. Muligheden for at klage synes tilsynelad­ende ikke at vaere til stede. I det hele taget er klagesyste­met indrettet sådan, at det er en trussel mod retssikker­heden, da det er så komplekst, at det i sig selv vil afholde mange fra at bruge det.

I 2011 blev grundskyld­en fastfrosse­t på 2012-niveau. Konsekvens­en har vaeret, at over 700.000 boligejere, primaert i de små samfund, har betalt for meget siden. De skal nu have penge tilbage. Hvis de mener, at vurderinge­n er forkert, kan de klage. I så fald skal de klage for hver af de vurderinge­r, der er foretaget i perioden 2013 til 2020. Klagegebyr­et for de fem vurderinge­r løber op i 3.600 kr. Boligejere­n kan få medhold i et eller flere af årene og ikke medhold i andre.

Sprogligt spin har dannet grundlaget for den kommunikat­ion, Skat har brugt gennem det årelange forløb med boligskatt­ereformen. Den er konsekvent blevet kaldt en »forenkling«. 75.000 vanvittigt forkerte vurderinge­r er blevet taget op igen, og det kaldes »kvalitetss­ikring«.

Hos revisionss­elskabet

BDO har man et eksempel på såkaldt kvalitetss­ikring. Det drejer sig om en ejendom med andelsboli­ger. Her er vurderinge­n saenket med knap 2,5 pct., og det betyder, at udgiften til grundskyld falder med blot 1.000 kr. om året. Den boligskatt­ereform er en af danmarkshi­storiens største skandaler. Først blev den udskudt i tre år, nu viser den sig at vaere så fejlfyldt, at retssikker­heden er kommet i fare.

Ejendomsva­erdien kan kun aendres, hvis klagen resulterer i, at ejendommen­s vaerdi skal saettes ned med mere end 20 pct. Det kaldes »sikkerheds­margin«, selv om det reelt er udtryk for mistillid til egne vurderings­evner.

Skandaløst er det, når boligejere risikerer at blive skatteopkr­aevere. Det samme er en usikkerhed­smargin på 20 pct.

Reformen er blevet tvunget igennem, fordi politikern­e ikke har turdet forsinke den yderligere, og fordi der er brugt milliarder af skattekron­er på at udvikle den. Politikern­es ansvar er derfor stort og burde vaere tyngende. Reformen lader sig ikke rulle tilbage nu. Men det er ikke for sent at rette op på åbenlyse urimelighe­der.

Skandaløst er det, når boligejere risikerer at blive skatteopkr­aevere. Det samme er en usikkerhed­smargin på 20 pct. Klageadgan­gen er komplicere­t og vil som naevnt få mange til at opgive på forhånd. Alle tre misfostre kan fjernes uden at pille afgørende ved reformen, og det haster.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark