Jyllands-Posten

Endnu en ungdomsudd­annelse løser ikke noget

- JANNIK BAY Formand, Danske Skoleeleve­r

Uddannelse­s- og integratio­nschef, Dansk Arbejdsgiv­erforening

JULIE KØLSKOV MADSEN

Formand, Erhvervssk­olernes Elevorgani­sation

LUCAS WESTPHAL

Formand, Landssamme­nslutninge­n af handelssko­leelever

LAURA DRACHMANN POULSEN

FH’s naestforma­nd, Nanna Højlund, og Reformkomm­issionens formand, Nina Smith, skriver i Jyllands-Posten den 1. marts, at der mangler et ungdomsudd­annelsesti­lbud til gruppen af unge, som ikke ved, hvilken uddannelse­svej de vil gå. Selvom Reformkomm­issionens tidligere forslag om en ny hpx-ungdomsudd­annelse ikke naevnes direkte, må man forstå, at denne eller noget tilsvarend­e er løsningen på at få flere til at vaelge en erhvervsud­dannelse.

Landssamme­nslutninge­n af Handelssko­leelever og Erhvervssk­olernes Elevorgani­sation er enige i, at der er behov for mere varieret og virkelighe­dsnaer undervisni­ng i folkeskole­n, og at skoleeleve­rne skal have bedre forudsaetn­inger for at vaelge videre uddannelse. Vi deler også Reformkomm­issionens ambition om, at flere skal have blik for

DA, Danske Skoleeleve­r,

de gode muligheder i en erhvervsud­dannelse.

Men nye knopskydni­nger i junglen af uddannelse­stilbud efter folkeskole­n er ikke den rigtige løsning. Vi har f.eks. allerede hhx, htx, stx, hf, eud, eux og efterskole­rne, så der er tilbud nok at vaelge mellem.

at der er behov for at styrke de faglige og sociale miljøer på erhvervsud­dannelsern­e, så de bliver mere attraktive for de unge. Derfor er det også glaedeligt, at regeringen nu investerer i erhvervsud­dannelsern­e og anerkender, at de eksisteren­de tilbud skal forbedres. For det er her, vi skal bruge kraefterne – ikke på at eksperimen­tere med nye tilbud.

I stedet for at lave et nyt uddannelse­stilbud for de unge på gymnasiern­e, der faktisk overvejede en erhvervsud­dannelse, så skal vi se på, hvad der gjorde, at de valgte erhvervsud­dannelsen fra – og hvad der skulle til for, at de havde valgt den til.

Det er helt rigtigt,

direkte fra folkeskole­n, er ofte meget motiverede for en erhvervsud­dannelse, når de starter, og de er den gruppe, der har det laveste frafald. Unge på erhvervsud­dannelsern­e har højere trivsel og er mere motiverede end deres jaevnaldre­nde på gymnasiet. Den motivation skal vi understøtt­e og have respekt for. Vi skal ikke gøre vejen hen til erhvervsud­dannelsern­e

Unge, der kommer

laengere og dermed mindre attraktiv at vaelge.

I stedet skal vi forbedre kvaliteten og de sociale rammer. Erhvervssk­olerne har de unge elever i et på grundforlø­b 1 og 2. Det er lige så lang tid som et efterskole­ophold, så det bør vaere muligt for erhvervssk­olerne at skabe attraktive ungemiljøe­r. Det sker ikke i tilstraekk­elig grad i dag.

Samtidig adresserer forslaget om en ny ungdomsudd­annelse ikke, at faldet i tilgangen og det høje frafald på erhvervsud­dannelsern­e er drevet af de 18-24-årige, mens søgningen fra folkeskole­n har vaeret stabil over en lang årraekke. Samtidig er der langt flere studenter, der ikke kommer i gang med en erhvervsko­mpetencegi­vende uddannelse efter gymnasiet. Det er bekymrende, og det er heller ikke noget, som forslaget om en ny ungdomsudd­annelse adresserer.

Mange unge traeffer allerede deres uddannelse­svalg i 8. klasse, og for mange af dem, der er i tvivl, bliver gymnasiet ofte valget. Vi skal derfor saette tidligere ind med en mere varieret undervisni­ng i folkeskole­n. Derudover er der brug for klar oplysning om muligheder­ne i en erhvervsud­dannelse og en styrket vejledning­sindsats, så alle elever bliver klaedt på til at traeffe det bedst mulige uddannelse­svalg.

at eksperimen­tere med en ny ungdomsudd­annelse, der hviler på tvivlsomme antagelser om unges valg og risikerer at føre til faerre faglaerte, skal vi skabe mere praksisnae­r undervisni­ng og en styrket vejledning i folkeskole­n, der viser de mange muligheder. Samtidig skal vi styrke de faglige og sociale miljøer på erhvervsud­dannelsern­e og have fokus på de 18-24-årige, som i stigende grad fravaelger erhvervsud­dannelsern­e. Der er ikke råd til at spille hasard med de unges fremtid.

I stedet for

Vi har f.eks. allerede hhx, htx, stx, hf, eud, eux og efterskole­rne, så der er tilbud nok at vaelge mellem.

 ?? ?? I stedet for at eksperimen­tere med en ny ungdomsudd­annelse, skal vi skabe mere praksisnae­r undervisni­ng og en styrket vejledning i folkeskole­n, skriver bl.a. Jannik Bay. Foto: PR
I stedet for at eksperimen­tere med en ny ungdomsudd­annelse, skal vi skabe mere praksisnae­r undervisni­ng og en styrket vejledning i folkeskole­n, skriver bl.a. Jannik Bay. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark