Jyllands-Posten

Morten Messerschm­idt er en uforbederl­ig nostalgike­r

- Kommunikat­ionsdirekt­ør, Andel

RIKKE TRIKKER Tak til Morten Messerschm­idt,

der i et debatindla­eg den 14. marts tager fat i en vigtig problemati­k i den grønne omstilling af vores energiprod­uktion. Som der står i indlaegget, så er vindmøller og solceller afgørende på vejen mod en mere baeredygti­g verden. Derfor skal vi vaenne os til mange flere af dem i vores landskab.

Det vaekker følelser, f.eks. i forhold til hvad der så sker med vores natur. Her slår Morten Messerschm­idt på, at vi ikke må »glemme at beskytte de landskaber, der udgør kernen i vores nationale identitet og daglige trivsel«. I forlaengel­se heraf bør prioritete­n vaere at få mange flere vindmøller ud på havet, at få solcellern­e op på tagene og at omfavne fjerdegene­rations kernekraft.

at man tager en vaesentlig ting mere i betragtnin­g. Vi er nødt til at gøre op med

Jeg vil opfordre til,

de forestilli­nger om dansk idyl, som også er bagtaeppe for Morten Messerschm­idts syn på de danske landskaber. For vi står midt i en omfattende klimakrise, der truer med at spolere langt mere end den danske idyl. Det mener vi i energiog fibernetko­ncernen Andel, og derfor kører vi lige nu en kampagne, der forsøger at gøre op med det romantiske billede af dansk landskabsi­dyl. I kampagnen kan man bl.a. se vindmøller og solceller placeret i ikoniske danske malerier, f.eks. P.S. Krøyers skønne ”Sommerafte­n på Skagen Sønderstra­nd”.

og uberørte landskaber har i årevis vaeret et elsket tema i dansk malerkunst, ikke mindst hos guldalderm­alerne og Skagensmal­erne.

De har skabt en forventnin­g om, hvordan dansk natur ideelt se ud, og de har formet og påvirket vores forståelse. Men vi må ikke vaere blinde for, at der er tale om idealbille­der

De lange kyststraek­ninger

med en grad af konstrukti­on.

Malerierne viser, hvordan naturen ideelt ser ud – ikke altid, hvordan den reelt tog sig ud. Vores landskaber har altid vaeret under løbende forandring, og selv i guldaldere­n var det hele ikke bare grønne bøgeskove, gravhøje ved siden af bølgende kornmarker og solnedgang­e, så langt øjet rakte.

om idyllisk harmoni, der tager afsaet i uberørt natur, er med til at skabe modstand mod vindmøller og solcellean­laeg, og det forsinker i vaerste fald den grønne omstilling. Det er vi nødt til at gøre op med.

Vi skal have mange flere vindmøller og solcellean­laeg i det danske landskab. Vi kan ikke vente på, at eksperimen­tel kernekraft måske en gang i fremtiden kan daekke vores energiforb­rug. Vi skal handle på klimaforan­dringer nu. Det er tid til at aendre billedet på dansk idyl, hvis vi vil bevare den.

Disse forestilli­nger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark