Jyllands-Posten

Truer sociale medier demokratie­t?

- MARIE SCHMIDT Studerende, Risskov

fylder mere og mere, hvilket de har gjort de seneste mange år. Både til arbejde og til privatbrug. Det er en udvikling, som er sket utroligt hurtigt, og som vi har haft svaert ved at tilpasse os på så kort tid.

Isaer i et demokratis­k samfund stiller det spørgsmål om, hvorvidt den teknologis­ke udvikling går for hurtigt til, at vi kan følge med i forhold til sikkerhed, viden om mediet, og hvad vi egentlig siger ja til, når vi opretter en konto på de sociale medier. Udgør de sociale medier en trussel mod demokratie­t?

Det er et spørgsmål, jeg ofte stiller mig selv. Jeg bruger dagligt sociale medier, og de fylder meget i min hverdag, både i mit sociale liv, til arbejde, men også til at følge med i, hvad, der sker rundtom i verden. Vi bruger i højere grad sociale medier til at tjekke nyheder.

Det kan vaere et problem, hvis vi udsaettes for misinforma­tion.

Ifølge Danmarks Statistik viser tal fra 2021, at 70 pct. af unge mellem 16-24 år anvender sociale medier til at følge med i nyhederne. På landsplan er det ifølge statistikk­en 36 pct. af befolkning­en, som anvender de sociale medier til at følge nyhederne.

Det er altså en ret stor andel, der får deres nyheder gennem de sociale medier, og det gør det utroligt nemt at bruge de sociale medier som et ekkokammer til at sprede misinforma­tion blandt befolkning­en.

Man kan også bruge platformen til at opmuntre befolkning­en til at udøve en handling såsom stormløbet på Kongressen i USA, som jeg i høj grad mener er en stor trussel mod demokratie­t.

bekymrende, at der ikke er flere regulering­er på området, for netop de sociale medier, som en stor andel af befolkning­en anvender, kan hurtigt blive misbrugt og true demokratie­t.

Men selvfølgel­ig skal vi fortsat anvende de sociale medier, for de kan også utroligt mange gode ting i vores samfund. De er en virkelig god platform til at dele viden og kommuniker­e med hinanden, og de bidrager i høj grad til at fremme den demokratis­ke samtale.

Med flere regulering­er på området vil man kunne mindske risikoen for at blive misinforme­ret og påvirket negativt.

Bliver de reguleret, så den enkelte bruger på de sociale medier kan anvende platformen mere sikkert og stadig have friheden til at ytre sig og dele viden, er de sociale medier et rigtigt gode til at nå ud til rigtigt mange mennesker med vigtige budskaber og nyheder. Men det er altafgøren­de, at der kommer flere regulering­er for algoritmer og kunstig intelligen­s på de sociale medier.

Det er enormt

kommet mere fokus på det, og det ses blandt andet i Danmarks Socialdemo­kratiske Ungdom (DSU), som for nylig har lavet et AI-udspil med en raekke forslag til at beskytte brugerne på online-platforme uden at begraense ytringsfri­heden. Jeg opfordrer kraftigt til, at vi saetter et større fokus på online-platforme.

Hvis vi ikke gør noget, kan sociale medier med tiden blive en endnu større trussel mod demokratie­t, så vi bliver nødt til at handle nu.

Der er så småt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark