Jyllands-Posten

Vaerneplig­t for kvinder, nej tak: Tvang løser ikke udfordring­er

- DITTE GOTTLIEB BREDAHL Formand, HK Kommunal Hovedstade­n

Der er jo ikke nogen fornuftige mennesker, der vil finde sig i at blive dårligt behandlet – heller ikke for faedreland­ets skyld. Det er dybest set et ledelsespr­oblem. Og det forsvinder ikke ved, at Forsvaret får mulighed for at tvinge flere i trøjen.

Vaerneplig­t til kvinder er en dårlig idé, fordi kvinder i forvejen risikerer at komme bagud på point i forhold til løn, karriere m.m., når kvinderne tager den største del af slaebet, når vi saetter børn i verden.

Vaerneret til kvinder er en bedre idé, fordi det jo åbner for, at kvinder selv kan vaelge de samme karrieremu­ligheder som maend – og det er da positivt.

Når flere af Folketinge­ts partier taler mere og mere om vaerneret i stedet for vaerneplig­t, så er det nok en erkendelse af, at det der med pligt og tvang måske ikke er en tidssvaren­de måde at rekruttere på.

I 2024 er der simpelthen graenser for, hvad isaer unge mennesker vil lade sig tvinge til. Det er ikke saerligt motiverend­e at blive tvunget til alt muligt.

Vaerneplig­t er i øvrigt heller ikke udtryk for en saerlig vilje til at forsvare landet. For i så fald er der ingen ”saerlig vilje” til at forsvare sig i langt de fleste Nato-lande, der jo ikke har vaerneplig­t. Den findes kun i Norden, Graekenlan­d og Tyrkiet.

Men det helt afgørende argument er jo, at tvang og pligt ikke løser Forsvarets hovedudfor­dring: Forsvaret kan ikke fastholde sine medarbejde­re – slet ikke kvinderne. De senere år er det faktisk lykkedes at rekruttere vaerneplig­tige ad frivilligh­edens vej, og kvinderne udgør ovenikøbet en større og større del. Men alt for få ønsker at blive efter endt vaerneplig­t eller vaerneret.

Jeg er ikke ekspert på forsvarsom­rådet. Men som jeg hører det, har Forsvaret alt for tit mødt de unge vaerneplig­tige og også profession­elle soldater med forhold, som er helt ude i skoven.

Fugtige barakker, hvor det blaeser ind, brusere, der ikke virker, uniformer, støvler og udstyr, der ikke passer – isaer ikke til kvinder – og i mange tilfaelde dårlig ledelse, der tolererer kraenkende adfaerd, sexisme og sexchikane. Er det så så

maerkeligt, at Forsvaret har svaert ved at fastholde medarbejde­re?

Nej. Det er udtryk for de unges udmaerkede dømmekraft.

Der er jo ikke nogen fornuftige mennesker, der vil finde sig i at blive dårligt behandlet – heller ikke for faedreland­ets skyld. Det er dybest set et ledelsespr­oblem. Og det forsvinder ikke ved, at Forsvaret får mulighed for at tvinge flere i trøjen.

Og det forsvinder ikke ved at

gøre tvang og dårlige forhold til et lige så stort problem for de unge kvinder, som det er for de unge maend.

Og ligestilli­ng er det i hvert fald ikke – det er uligestill­ing.

Og det løber mig koldt ned ad ryggen, når jeg hører argumentet om, at der er brug for flere kvinder, der vil ofre sig og bekaempe den sexistiske og kraenkende adfaerd indefra, så det senere kan blive tåleligt for andre at vaere kvinde i Forsvaret. Det er jo helt vaek.

I vaerste fald kommer mere tvang og en laengere vaerneplig­t for både maend og kvinder til at forsinke, at Forsvaret udvikler sig til en attraktiv arbejdspla­ds med spaendende udfordring­er og udviklings­muligheder, et kraenkelse­sfrit arbejdsmil­jø med ordentligt udstyr og anstaendig­e lokaler og facilitete­r, der passer til begge køn.

af de arbejdsopg­aver, der skal løses i Forsvaret, handler ikke om at slå ihjel – det er støttefunk­tioner, som også findes i det civile liv – f.eks. administra­tion, logistik, transport, kommunikat­ion og ledelse.

Hvis Forsvaret gerne vil knytte flere unge til sig, fordi Forsvaret måske skal bruge dem til at føre krig en dag, så kan Forsvaret jo tilbyde gode uddannelse­r og gode job, som de unge siden kan bruge i det civile liv.

En meget stor del

 ?? ?? Det løber mig koldt ned ad ryggen, når jeg hører argumentet om, at der er brug for flere kvinder, der vil ofre sig og bekaempe den sexistiske og kraenkende adfaerd indefra, så det senere kan blive tåleligt for andre at vaere kvinde i Forsvaret. Det er jo helt vaek, mener Ditte Gottlieb Bredahl. Arkivfoto: Aleksander Klug
Det løber mig koldt ned ad ryggen, når jeg hører argumentet om, at der er brug for flere kvinder, der vil ofre sig og bekaempe den sexistiske og kraenkende adfaerd indefra, så det senere kan blive tåleligt for andre at vaere kvinde i Forsvaret. Det er jo helt vaek, mener Ditte Gottlieb Bredahl. Arkivfoto: Aleksander Klug

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark