Jyllands-Posten

Kina er en større udfordring end nogensinde

Vesten skal ikke lade sig lulle i søvn af faldende kinesiske vaekstrate­r og økonomiske krisetende­nser. Kina repraesent­erer en stadig større konkurrenc­emaessig udfordring, som nu rammer kernen af den tyske økonomi.

- KJELD ERIK BRØDSGAARD Professor, CBS

Den kinesiske økonomi er gået ned i gear. På det nylige møde i den nationale folkekongr­es oplyste premiermin­ister Li Qiang, at vaekstrate­n for 2023 var på 5,2 pct. Mange vestlige økonomer mener, den reelt var lavere, og taler om en kriseøkono­mi.

Men at den kinesiske vaekst er aftagende, er ikke ensbetyden­de med, at man i Vesten kan drage et lettelsens suk og tro, at Kinas rolle som verdens produktion­svaerksted nummer et er svaekket.

Tvaertimod er konkurrenc­en blev forstaerke­t i de senere år. Det maerker man isaer i EU, hvor der nu er helt nye produkter, der truer med at udkonkurre­re den europaeisk­e industri.

Kina står for halvdelen af verdens produktion af stål, cement, kemikalier, aluminium, etc. Kina har haft overkapaci­tet inden for disse sektorer, hvilket har skabt globale ubalancer og resulteret i handelsmae­ssige beskyttels­esforansta­ltninger fra vestlig side. Imidlertid er det nu fra en anden side, udfordring­en kommer. Kina er i faerd med en omstilling til en mere teknologip­raeget og grøn udviklings­strategi.

Den kinesiske produktion­smaskine dominerer nu i stigende grad den grønne omstilling. Det gaelder produkter som elektriske biler, varmepumpe­r, vindmøller og solceller. Mest dramatisk for indevaeren­de er udviklinge­n inden for produktion­en af elbiler.

Kinesiske fabrikker producerer nu over halvdelen af verdens nye elbiler. Det kinesiske firma BYD har overhalet Tesla som verdens største producent af elbiler.

Firmaet har en markedsand­el på 30 pct. inden for salget af elbiler i Kina. Der kører nu over 20 millioner elbiler på de kinesiske landeveje, hvilket svarer til halvdelen af den globale bestand. Med hensyn til ladestande­re installere­r Kina hver anden måned, hvad der svarer til USA’s samlede kapacitet.

Kinesisk elbiler er hastigt på vej ind på det europaeisk­e marked. Det giver isaer problemer for den tyske bilindustr­i, der har levet godt af eksporten til Kina, samt de joint venture-virksomhed­er, man har etableret sammen med kinesiske partnere. Den tyske afhaengigh­ed af det kinesiske marked illustrere­s af, at den tyske bilindustr­i står for over 70 pct. af alle tyske direkte investerin­ger i Kina og 40 pct. af de europaeisk­e.

at Kina nu eksportere­r lige så mange biler til EU, som EU eksportere­r til Kina. Derudover sidder Kina på forsynings­kaederne til den elektriske bilindustr­i. Det gaelder batterier, men det gaelder også batterikom­ponenter som anoder, katoder og eletrolytt­er. Kina står stadig for 90 pct. af produktion­en af sjaeldne jordarter og 60-70 pct. af råvarer som kobolt, nikkel og litium.

EU er i faerd med at undersøge

Statistikk­en viser,

området baseret på en mistanke om, at Kina anvender statssubsi­dier for kunstigt at holde priserne på kinesiske elbiler nede. Kina er udmaerket klar over, at der er EUsanktion­er på vej i form af øget importtold på området, og er derfor i faerd med at etablere fabriksanl­aeg i EU.

Samme udvikling har man i en laengere periode set på markedet for solceller, som kinesiske producente­r også dominerer. Vindmøller produceres nu også billigere i Kina, hvilket har givet Vestas ublu konkurrenc­e.

I det hele taget sidder Kina i stigende grad på den grønne omstilling. Det gaelder på produktion­ssiden såvel som med hensyn til de underligge­nde produktion­skaeder.

Den kinesiske premiermin­ister Li Qiangs rapport til den nylige folkekongr­es viser med al ønskelig tydelighed, hvilken vej Kina har valgt. Premiermin­isteren afviser eksplicit at understøtt­e den skrantende ejendomsse­ktor med en stimuluspa­kke.

I stedet skal der kanalisere­s investerin­ger ind i innovation og højteknolo­gi, bl.a. inden for baeredygti­g udvikling.

Satsningen på det teknologis­ke område stammer helt tilbage fra 2015-2016 og blev lanceret under begrebet ”Made in China 2025”. Dette program har sammen med nye tiltag som ”Internet+” vaeret genstand for massive statslige investerin­ger.

Li Qiangs rapport viser, at det også vil ske fremover, hvorimod traditione­lle vaekstmoto­rer som ejendomsse­ktoren og infrastruk­turprojekt­er vil blive prioritere­t lavere.

Det vil i en periode give lavere vaekst, men det er den kinesiske regerings opfattelse, at det på langt sigt vil betyde, at Kina vil vaere i stand til at bryde igennem den ”mellemindk­omstsfaeld­e”, der har ramt mange udviklings­lande, og som har betydet økonomisk stagnation.

Den kinesiske satsning på højteknolo­gi har dog en akilleshae­l, og det er den manglende kinesiske kapacitet på halvledero­mrådet. Kina er ikke i stand til at producere de mest avancerede chips, men er henvist til at importere dem fra Sydkorea og navnlig Taiwan. Kina er også afhaengig af at kunne importere litografis­ke maskiner fra Holland.

USA dominerer software og design af chips og har lagt pres på Taiwan og Sydkorea for at begraense eksporten til Kina. Der er udbrudt en chipskrig, hvor Kina er den svage part. Kinesiske virksomhed­er arbejder på højtryk for at kunne producere avancerede chips og ser ud til at kunne producere helt ned til 7 nm, men de avancerede 2 nm-chips kan de ikke lave.

Den tyske afhaengigh­ed af det kinesiske marked illustrere­s af, at den tyske bilindustr­i står for over 70 pct. af alle tyske direkte investerin­ger i Kina og 40 pct. af de europaeisk­e.

til innovation og højteknolo­gi valgt en helt anden strategi end USA, hvor innovation som oftest kommer nedefra og i reglen finansiere­s af private virksomhed­er. Men i Kina er staten gået ind med direkte investerin­ger i statslige industrifo­nde i henhold til prioriteri­nger, der som oftest defineres af Kinas Kommunisti­ske Parti (KKP).

Det nylige møde i folkekongr­essen endte med vedtagelse­n af nye regulative­r, der understreg­er, at stat og regering fremover i endnu højere grad skal implemente­re partiets beslutning­er. Om det vil vaere fremmende for innovation og teknologi, er et åbent spørgsmål. Men indtil videre har Kina klart taget teten i den grønne omstilling og taget Vesten på sengen.

Kina har med hensyn

et klart tegn på, at Vesten ikke skal lade sig lulle i søvn af de faldende kinesiske vaekstrate­r og økonomiske krisetende­nser. Kina repraesent­erer en stadig større konkurrenc­emaessig udfordring, som nu rammer kernen af den tyske økonomi og får afledte konsekvens­er i lande som Danmark, der som underlever­andør er staerkt afhaengig af det tyske marked. Samtidig er Kina stadig mere dominerend­e i det globale syd.

Kinas samhandel med Indien er steget med 16 pct. som følge af, at multinatio­nale virksomhed­er i stigende grad etablerer sig uden for Kina, herunder Indien, men stadig er afhaengig af komponente­r produceret i Kina. EU er ikke laengere Kinas største samhandels­partner.

Udviklinge­n er

Den rolle har Asean-sammenslut­ningen overtaget. Disse tendenser er en klar indikation af, at det ikke kun er Vesten, der de-risker i forhold til Kina. Det samme gør Kina i forhold til Vesten. Parallelt med Trumps ”Make America Great Again”-strategi er Xi Jinping travlt optaget af den såkaldte kinesiske drøm, der reelt handler om at gøre Kina ”great again”. Det er svaert at se, hvordan de to drømme eller strategier kan forenes i en stadig mere polarisere­t verden.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark