Jyllands-Posten

Støjbergs nyeste forslag får hårde ord med på vejen: »Populisme, når det er allervaers­t«

Der er ikke megen opbakning til Danmarksde­mokraterne­s ekstra krav for at blive dansk statsborge­r.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Populistis­k, bureaukrat­isk og symbolpoli­tik.

Sådan lyder nogle af reaktioner­ne på Inger Støjberg og Danmarksde­mokraterne­s nyeste forslag.

Partiet mener, at udlaending­e, der ønsker dansk statsborge­rskab, fremover skal tilkendegi­ve, at de anerkender Israel som stat. Moderatern­es udlaending­eordfører, Mohammad Rona, kalder forslaget »ren populisme«.

»Når man søger dansk statsborge­rskab, er det, fordi man er loyal og har troskab over for Danmark. Så synes jeg, det er totalt fejlagtigt at blande et helt andet land fra Mellemøste­n ind i dansk lovgivning. Det giver nul mening. Det er bare populisme, når det er allervaers­t. Jeg synes også, det er aergerligt, at hun bruger en krig i Gaza til at fremhaeve nogle synspunkte­r i dansk lovgivning,« siger Mohammad Rona.

Når Danmarksde­mokraterne efter planen fremsaette­r forslaget i Folketinge­t i denne uge, vil Moderatern­e stemme nej.

»Vi har i forvejen ret strenge krav til at blive dansk statsborge­r, så hvorfor skal man have sådan en afkrydsnin­g i forhold til anerkendel­se af Israel? Det er både populistis­k og bureaukrat­isk. Du ved jo ikke, om det virker, og hvordan vil du håndhaeve det? Det kan jeg ikke se give mening. Det er i hvert fald ikke noget, vi kommer til at støtte på nogen måde i Moderatern­e,« siger Mohammad Rona.

Dansk Folkeparti kalder forslaget for symbolpoli­tik, fordi det ikke kan kontroller­es,

om folk rent faktisk mener, hvad de siger.

»Jeg synes, det virker som et symbolpoli­tisk forslag, der jo reelt ikke kommer til at aendre noget ved det store problem, vi har; nemlig at vi i øjeblikket har en situation, hvor eksempelvi­s kriminelle udlaending­e får dansk statsborge­rskab,« siger Mikkel Bjørn, der er indfødsret­sordfører for Dansk Folkeparti.

Stemmer gerne for

Han mener ikke, at det vil gøre den store forskel, om man skal svare på et spørgsmål eller krydse af på et stykke papir, at man anerkender staten Israel.

»Hvordan vil Danmarksde­mokraterne sikre sig, at de personer ikke bare lyver?« spørger Mikkel Bjørn.

På trods af de hårde ord vil Dansk Folkeparti dog gerne trykke på den grønne knap og stemme for lovforslag­et.

»Vi stemmer gerne for. Vi stemmer for alle stramninge­r, der vil føre til en mindre lemfaeldig uddeling af statsborge­rskab som den, vi oplever i øjeblikket,« siger Mikkel Bjørn.

Hos Socialdemo­kratiet vil indfødsret­sordfører Anders Kronborg stemme nej til lovforslag­et.

»Når man skal have dansk statsborge­rskab, handler det

om Danmark og danske vaerdier. Og vil man virkelig have, at man skal til at forholde sig til knap 200 forskellig­e stater i verden? Det, synes jeg måske, er voldsomt. I praksis baerer det praeg af et symbolfors­lag, fordi man kan jo bare skrive under, og så kan man ikke kontroller­e det bagefter,« siger Anders Kronborg.

Han erklaerer sig dog åben for at tale med Danmarksde­mokraterne, og de øvrige partier, om yderligere stramninge­r af reglerne for statsborge­rskab.

»Men jeg synes, at når der skal laves regler, skal det vaere med udgangspun­kt i Danmark og danske vaerdier, og ikke med udgangspun­kt i forskellig­e stater i udlandet, uanset hvor megen sympati man har over for de enkelte lande,« siger Anders Kronborg.

Reglerne fungerer i dag

Hos Venstre lyder meldingen, at de nuvaerende regler for at få dansk statsborge­rskab fungerer godt.

»Det, vi laegger vaegt på for at få dansk statsborge­rskab, er, at man anerkender, hvad Danmark står for, vores vaerdier og har kendskab til vores historie. Der er vores fokus. Ikke om man anerkender Israel eller ej,« siger Kristian

Pihl Lorentzen, der er indfødsret­sordfører.

Hvad taenker du om sådan et forslag?

»Jeg taenker ikke noget om det. Folk kan stille alle de forslag, de vil. Men vi synes faktisk, at det nuvaerende system fungerer ganske udmaerket. Vi har fokus på, at hvis man skal have dansk statsborge­rskab, er det Danmark og de danske vaerdier, man skal stå inden for og respektere,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

Ideen med forslaget er, ifølge Inger Støjberg, at støtte de jøder i Danmark, der er under pres i øjeblikket.

»Det er jo i forvejen en del af de danske vaerdier, at antisemiti­sme ikke hører til Danmark. Vi går kraftigt imod antisemiti­sme, ligesom vi går imod forfølgels­e af andre minoritets­grupper. Og der mener jeg, at vi er godt daekket ind med de nuvaerende regler – vi accepterer ikke antisemiti­sme,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

Jeg synes også, det er aergerligt, at hun bruger en krig i Gaza til at fremhaeve nogle synspunkte­r i dansk lovgivning. MOHAMMAD RONA, MODERATERN­ES UDLAENDING­EORDFØRER

 ?? ?? Inger Støjberg mener, at udlaending­e fremover skal tilkendegi­ve, at de anerkender Israel som stat, hvis de ønsker dansk statsborge­rskab. Foto: Kim Frost
Inger Støjberg mener, at udlaending­e fremover skal tilkendegi­ve, at de anerkender Israel som stat, hvis de ønsker dansk statsborge­rskab. Foto: Kim Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark