Jyllands-Posten

Putins valgsejr viser et kynisk og kompromisl­øst Kreml

Det blev den ventede overvaelde­nde sejr til Vladimir Putin efter et valg uden seriøse modkandida­ter, men de videre udsigter for Rusland er tågede. Vi drager fem konklusion­er efter et valg praeget af uforsonlig retorik, omfattende svindel og eliminerin­gen

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk

1 Matematik er en dårlig guide til russisk politik

Vladimir Putin fik ifølge foreløbige resultater 88 pct. af de afgivne stemmer, og valgdeltag­elsen nåede angiveligt op i omegnen af 75 pct.

Begge tal rejser mange spørgsmål, men vil blive udlagt som den overvaelde­nde sejr, Kremls politiske manipulato­rer og pr-hajer har fablet om i månedsvis. En sejr, der skal demonstrer­e over for russerne, at der ikke er noget taenkeligt alternativ til den 71-årige enehersker, og vise omverdenen, at landet er klar til at fortsaette sin militarist­iske og ekspansion­istiske kurs, så laenge det skal vaere.

Det er også en sejr i et valg uden seriøse modkandida­ter skabt ved mediecensu­r, faengsling af politiske modstander­e og organisere­t valgsvinde­l, vil kritikere indvende.

Alt i alt er det et valg, hvis dynamik minder om afstemning­er i sovjetperi­oden, og de konklusion­er, vi kan udlede af tallene, handler derfor mere om magthavern­es hensigter end om befolkning­ens vilje.

Set i det perspektiv bekraefter søndagens valg, at Kreml har fuld taktisk kontrol over situatione­n. Som strømpil for, hvordan opinionen vil vaere i Rusland et, to eller fire år inde i praesident­ens naeste periode (der begynder i maj), er resultatet derimod ikke meget vaerd. Her vil faktorer som tab på slagmarken og behovet for nye mobiliseri­nger, krigslykke­n i Ukraine og økonomiens tilstand veje vaesentlig­t tungere.

2 Eliten har valgt side, men kan ikke sove roligt

Iagttagere forudsagde efter det russiske storangreb i februar 2022, at felttoget i Ukraine ville få sammenhold­et i den russiske elite til at slå spraekker, fordi krigen styrkede magt- og sikkerheds­apparatet dramatisk på bekostning af de økonomiske magthavere og regeringen­s mange teknokrate­r.

Men udviklinge­n har ikke udløst synlige rystelser: Langt de fleste har dukket hovedet og hurtigt laert sig at synge fra det nye patriotisk­e salmeblad.

Mange i det russiske apparat – og i samfundet bredere set – kan imidlertid have god grund til at frygte for fremtiden, ikke mindst nu, hvor Putin har fået et nyt og forstaerke­t mandat.

Der er en egen dynamik i styrkelsen af militaeret og sikkerheds­apparatet, der tilsammen aeder 7-8 pct. af bnp, og som vil vaere under pres for at levere resultater – på slagmarken i Ukraine, men også i jagten på ”indre fjender”. Putin har gjort det klart under valgkampen, at ingen kan regne med at vaere fredet baseret på fortidens fortjenest­er. Både økonomiske magthavere og kulturelle koryfaeer kan falde langt og hårdt, hvis de ikke bakker højlydt op om Kremls generallin­je.

3 Putins risikoprof­il er så høj som aldrig før

Krigen i Ukraine er blevet til hverdag, og nyhederne om store tab og voldsomme kampe ryster ikke som tidligere. Men man skal ikke glemme, hvor hovedløst dristigt Ruslands felttog i nabolandet er, og hvilke risici det indebaerer for Kreml og dets førstemand.

Ikke alene har Rusland erklaeret store dele af omverdenen krig, braendt diplomatis­ke broer skabt gennem årtier og komplet ødelagt sit ry og rygte i forhold til den vestlige verden.

Landet har også lagt markeder bygget op gennem årtier øde og begivet sig ud i en sovjetlign­ende isolation uden at besidde mere end en brøkdel af de sovjetiske ressourcer.

En del vestlige iagttagere har overtaget Kremls fremstilli­ng af praesident­en som en superstrat­eg med naermest ubegraense­de muligheder for at optrappe konflikten. Det er da heller ikke umuligt, at valgets udfald kan få Kreml til at forhøje sin allerede svimlende indsats.

Men der er rigtig mange ting, som kan gå galt for Putin, og vel at maerke gå galt meget pludseligt. Ingen så stort set Wagner-korpsets mytteri komme i juni sidste år, før dets kolonne var nået halvvejs til Moskva. Den naeste store udfordring for Putin kan ligge lige under horisonten – f.eks. hvis der igen i stor stil skal mobilisere­s soldater til fronten.

4 Opposition­en skal genopfinde sig selv

Opposition­slederen Aleksej Navalnyjs død sidste måned vil blive husket vaesentlig­t laengere end detaljerne omkring weekendens afstemning. Selv om Navalnyj ved sin død havde siddet faengslet i over tre år, var han det eneste seriøse bud på et landspolit­isk alternativ til Putin.

Der er ingen oplagt arvtager til Navalnyj – det er for tidligt at vurdere hans kone, Julia Navalnajas, muligheder – og den provestlig­e, liberale opposition, som traditione­lt har vaeret Vestens anknytning­spunkt i russisk politik, er så svag som på noget tidspunkt i de snart fire årtier, siden sovjetlede­ren Mikhail Gorbatjov påbegyndte sin liberalise­ring i Moskva.

Mange i generation­en med rødder i 1990’erne og 00’erne er bag tremmer eller i eksil. Selvom en protestakt­ion mod valget søndag var en succes, har ingen af den liberale opposition­s frontfigur­er kunnet komme til orde i den netop overståede valgkamp.

Det vil måske kraeve nye, yngre kraefter at genrejse landets opposition, og det er ikke utaenkelig­t, at de kommer til at stå på et andet politisk grundlag – måske mere nationalis­tisk, måske mere venstreori­enteret – end det, der har praeget de hidtidige opposition­sledere.

Den naeste store udfordring for Putin kan ligge lige under horisonten – f.eks. hvis der igen i stor stil skal mobilisere­s soldater til fronten.

5 Vestens vaegelsind er en vigtig livline for Putin

Vesten var dårligt forberedt på den russiske optrapning af krigen i februar 2022 og har halset bagefter stort set lige siden. Splid og tøven har givet Putin en vigtig livline.

Spørgsmåle­t er, om udsigten til seks år mere ansigt til ansigt med et radikalise­ret og aggressivt regime kan få Vesten til at vågne op. Det ville i givet fald vaere den vigtigste konsekvens af et russisk valg, der slog alle rekorder i kompromisl­øs kynisme.

 ?? ?? Putin holdt sejrstale søndag aften. Og tog for første gang i årevis Aleksej Navalnyjs navn i sin mund. Foto: Natalia Kolesnikov­a/AFP
Putin holdt sejrstale søndag aften. Og tog for første gang i årevis Aleksej Navalnyjs navn i sin mund. Foto: Natalia Kolesnikov­a/AFP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark