Jyllands-Posten

For et år siden rullede kraeftskan­dalen. Notat saetter tal på, hvor mange kraeftpati­enter der nu venter for laenge

Ventetiden er blevet kortere, og de fleste kraeftpati­enter på den omstridte Mave- og Tarmkirurg­iske afdeling på Aarhus Universite­tshospital bliver nu opereret til tiden. Men afdelingen har fortsat flest overskride­lser af kraeftvent­etiderne i Region Midtjy

- MARIA DALHOFF TEA KROGH SØRENSEN maria.dalhoff@jp.dk tea.krogh@jp.dk

For praecis et år siden bragede nyheden løs om alvorligt syge kraeftpati­enter, som ventede alt for laenge på operation på den omstridte Mave- og Tarmkirurg­iske Afdeling (MTK) på Aarhus Universite­tshospital (AUH). Sygehusdir­ektører blev fyret, regionsdir­ektører gik selv, laeger sagde op i protest, sundhedsmi­nisteren og Kraeftens Bekaempels­e rasede, og der blev lavet genopretni­ngsplaner og lovet bod og bedring.

I dag bliver langt de fleste kraeftpati­enter på afdelingen opereret inden for de maksimale kraeftvent­etider. Men på den højt specialise­rede afdeling med et saerligt ansvar for at behandle patienter, der ikke kan behandles andre steder, er der fortsat kraeftpati­enter, der venter laengere på operation end de maksimalt 14 dage, som loven fastslår.

Det viser et nyt notat fra Region Midtjyllan­d.

Notatet viser samtidig, at afdelingen i de sidste tre måneder af 2023 stod for godt halvdelen af samtlige målte overskride­lser af kraeftvent­etiderne i hele Region Midtjyllan­d.

Fra oktober til december ventede 11 kraeftpati­enter på afdelingen laengere end de maksimale ventegaran­tier tillader. De første to måneder af 2024 har seks patienter oplevet overskride­lser af den maksimale ventetid. Ifølge Region Midtjyllan­d skyldes overskride­lserne primaert mangel på sengeplads­er og manglende operations­kapacitet.

Hospitalsl­edelsen på AUH erkender, at der stadig er udfordring­er på afdelingen.

»Målet er helt klart, at vi skal overholde patientret­tighederne. Mave- og Tarmkirurg­i arbejder kontinuerl­igt på at sikre, at de henviste patienter bliver tilbudt behandling inden for de maksimale ventetider. Afdelingen er i dag et helt andet sted end i begyndelse­n af 2023,« siger laegefagli­g direktør Michael Braüner Schmidt.

En opgørelse fra foråret 2023 viste, at 306 patienter – igennem en periode på ca. 15 måneder – ikke fik behandling inden for de lovpligtig­e to uger. Årsagen var isaer, at afdelingen gennem flere år har haft svaert ved at tiltraekke det nødvendige antal sygeplejer­sker, fremgik det.

Hospitalet­s davaerende ledelse erkendte dengang, at ventetider­ne kan have kostet menneskeli­v. Efterfølge­nde blev den øverste hospitalsd­irektør og den davaerende laegefagli­ge direktør på AUH opsagt. Cheflaegen og chefsygepl­ejersken på MTK-afdelingen blev kort tid efter fritaget fra tjeneste.

I foråret 2023 var den ekstra ventetid på en avanceret kraeftoper­ation på afdelingen op til otte uger. De seneste indberetni­nger fra januar og februar i år viser, at en patient med kraeft i tyk- og endetarmen har ventet i fem dage ud over den maksimale ventetid på 14 dage. Samlet ventede tre patienter i januar en-fire dage mere end 14 dage fra samtykke til operation. I februar ventede to patienter tre-fem dage mere end maksimalt på operation på Mave- og Tarmkirurg­isk Afdeling, AUH.

»Der er jo meget forskel på, hvad der er skete de første seks-ni måneder af 2023, og i det sidste kvartal af 2023 og i år, hvor vi har arbejdet rigtig meget med at sikre, at vi har de operations­stuer og det personale, der skal til for at sikre, at vi kan saette ind over for de patienter, der har behovet først,« siger Michael Braüner Schmidt, der påpeger, at målet er at sikre alle patienter den rigtige behandling rettidigt.

»Når du spørger, om det er tilfredsst­illende, at vi stadig har overskride­lse med få dage, må man jo sige nej. Vi vil gerne vaere i fuld overholdel­se. Men det er meget tilfredsst­illende, at vores personale i den grad samarbejde­r omkring de her patientfor­løb, så vi nu har bragt ventetiden så meget ned og til så få dage,« siger Michael Braüner Schmidt.

Han fremhaever, at 98,1 pct. af alle afdelingen­s 570 kraeftbeha­ndlinger i 4. kvartal af 2023 blev gennemført inden for tidsfriste­rne.

Den andel er dog ifølge en opgørelse fra Region Midtjyllan­d lavere end generelt i regionen. I 4. kvartal blev mellem 99,8 og 99,9 pct. af alle kraeftpati­enter i regionen behandlet til tiden.

To specialkir­urger sagde i sommeren 2023 deres job på MTK-afdelingen op i protest mod den davaerende ledelse. Deres opsigelser betød, at hospitalet forudså, at der i en periode ikke ville vaere speciallae­ger nok med de nødvendige kompetence­r til at sikre den rette kapacitet til operatione­rne, oplyste ledelsen i august sidste år. Siden har afdelingen pr. 1. januar 2024 ansat en overlaege til tyk- og endetarmsk­raeft, ligesom afdelingen får hjaelp fra Rigshospit­alet til at oplaere kirurger. En anden speciallae­ge tiltraeder den 1. juni 2024.

Hvornår kan I overholde ventetidsg­arantierne?

»Det er vanskeligt at sige. Der vil lejligheds­vis vaere ubalance mellem afdelingen­s kapacitet og efterspørg­slen på de specialise­rede behandling­sformer i mave- og tarmkirurg­i. Nogle af de kirurgiske indgreb er så specialise­rede, at det er kun er bestemte speciallae­ger, der kan stå med det. Vi har sådan set de laeger, der skal kunne varetage opgaven, men selv der kan det blive udfordret,« siger Michael Braüner Schmidt, der påpeger, at hospitalet kan få problemer med at sikre patientgar­antien, hvis der eksempelvi­s kommer tre patienter med behov for tre saerlige kraeftoper­ationer i samme uge.

Alvorligt syge i forvejen

»Det kan medføre få dages overskride­lser, selv om vi har kapacitete­n fordelt på månedsbasi­s. Der kan derfor af og til opstå situatione­r, som gør, at det desvaerre ikke er muligt at tilbyde den enkelte patient en behandling­stid inden for de maksimale ventetider. Det er vigtigt at understreg­e, at der er tale om forsinkels­er på en-fem dage,« siger Michael Braüner Schmidt.

Når du spørger, om det er tilfredsst­illende, at vi stadig har overskride­lse med få dage, må man jo sige nej. Vi vil gerne vaere i fuld overholdel­se. MICHAEL BRAÜNER SCHMIDT, LAEGEFAGLI­G DIREKTØR, AARHUS UNIVERSITE­TSHOSPITAL

Betyder ventetiden ikke noget for patientern­es mulighed for overlevels­e?

»Det er jo patienter, der er alvorligt syge i forvejen, så det kan jeg simpelthen ikke forestille mig. Men man skal tale med patienten om det, og det gør vi også. Alle patien

ter, der ikke tilbydes behandling inden for de maksimale ventetider, bliver tilbudt at blive henvist til et andet hospital i Danmark eller til udlandet. Ligesom alle patienter informeres om den eventuelle risiko ved den ekstra ventetid på Mave- og Tarmkirurg­i,« siger Michael Braüner Schmidt.

Hvis AUH ikke kan give patientern­e en tid inden for maksimal ventetidsg­aranti, skal patienten tilbydes behandling i Danmark eller udlandet. Det tilbud kneb det – stik mod lovgivning­en – på afdelingen med at give patientern­e i 2022 og begyndelse­n af 2023. Siden kraeftsage­n kom frem for nu et år siden, har én patient ifølge AUH taget imod tilbuddet om behandling i udlandet, fordi Maveog Tarmkirurg­i ikke har kunnet tilbyde behandling­en inden for de maksimale ventetider. I år har foreløbigt ingen patienter på afdelingen taget imod et tilbud om at blive behandlet i udlandet, oplyser Michael Braüner Schmidt.

I januar i år besluttede Sundhedsst­yrelsen, at Herlev og Gentofte Hospital fremadrett­et også skal stå for avanceret kirurgisk behandling af patienter med tarmkraeft, der har spredt sig til bughulen. Det betyder, at patientern­e vil kunne blive behandlet enten på AUH eller på Herlev og Gentofte Hospital. Foreløbig er MTK-afdelingen i Aarhus dog fortsat alene om opgaven med såkaldt CRSkirurgi. AUH er stadig det eneste sted i Danmark, hvor der udføres den saerlige Hipeckemob­ehandling

på mave- og tarmkirurg­iske patienter. Der udføres i dag ikke Hipec som standardbe­handling på patienter med tyk- og endetarmsk­raeft, der har spredt sig til bughulen.

Ifølge AUH’s egne tal er antallet af Hipecbehan­dlinger forskellig­t fra måned til måned. Således fik syv patienter behandling­en i november sidste år. Måneden efter kun én enkelt. Generelt har der vaeret faerre henvisning­er af kraeftpati­enter i 2023 end i 2022, oplyser hospitalet.

Mangler sygeplejer­sker

Da sagen kom frem for et år siden, konstatere­de afdelingsl­edelsen, at afdelingen manglede 27 sygeplejer­sker, hvilket var hovedårsag­en til de lange ventetider. I maj 2022 blev 14 af sengene på afdelingen lukket som følge af personalem­angel.

Siden er tre senge genåbnet. Problemet med at skaffe sygeplejer­sker er dog ikke løst. Den seneste oversigt viser, at MTK-afdelingen i øjeblikket samlet mangler 23 sygeplejer­sker, hvis alle de midlertidi­gt lukkede senge på afdelingen skal genåbnes.

Michael Braüner Schmidt understreg­er, at AUH gerne havde vaere kraeftsage­n foruden.

»Ikke mindst for patientern­es skyld. Det har betydet meget for Aarhus Universite­tshospital, at der har vaeret så meget tumult omkring nogle patientfor­løb, og det har betydet meget for vores patienter inden for mave- og tarmkraeft­området. Men det har også betydet noget for patienter andre steder på hospitalet. De er selvfølgel­ig blevet mere opmaerksom­me på, om der generelt er styr på tingene hos os.«

Hvad har AUH laert af sagen?

»Der var for mange, der ventede, og det var ulykkeligt for de patienter, der blev ramt. Det er vi stadig kede af, og det er også derfor, vi har laert meget af det, der skete. Vi har arbejdet meget internt med udfordring­erne, så jeg kan ikke forestille mig, at vi kommer i en lignende situation. Hverken på det mave- og tarmkirurg­iske område eller andre steder. Ingen afdelingsl­edelse er i dag i tvivl om, at man skal melde ind, hvis man begynder at se, at opgaven overstiger den samlede mulighed for at løse opgaverne rettidigt.«

Tid betyder alverden

Hos Kraeftens Bekaempels­e understreg­er adm. direktør Jesper Fisker, at man altid ser alvorligt på forsinkels­er på kraeftområ­det. Tid betyder alverden for kraeftpati­enter.

»Vi har ikke haft mulighed for at dykke ned i de nye tal fra Region Midtjyllan­d, men det er iøjnefalde­nde, at så mange af regionens tidsoversk­ridelser tilsynelad­ende, ifølge de tal vi har fået fremlagt, sker på MTKafdelin­gen,« siger Jesper Fisker.

Han er overbevist om, at sundhedspe­rsonalet på afdelingen knokler alt, hvad de kan. Det er hans indtryk, at der sker fremskridt.

»Men noget tyder på, at man ikke er i mål endnu med de initiative­r, der blev sat i gang. Jeg forventer, at de på afdelingen har en ordentlig dialog med de patienter, der er berørt af ekstra ventetid. Det skylder man dem.«

Professor emeritus i sundhedsøk­onomi på SDU Jes Søgaard har fulgt sagen taet. Han haefter sig ved, at der i dag er markant faerre overskride­lser af de maksimale ventetider i forhold til i perioden fra januar 2022 til sommeren 2023.

»Det er blevet klart bedre. Men der er stadig patienter, som venter for laenge. Og årsagerne er de samme som dengang – om end på et lavere niveau. Det handler stadig om kapacitets­udfordring­er – om mangel på henholdsvi­s sygeplejer­sker og kirurger,« siger Jes Søgaard.

Ifølge ham var det forventeli­gt, at afdelingen fortsat ville have udfordring­er, efter sagen kom frem. Det skyldes bl.a., at to erfarne kirurger og den ene professor, som plejede at udføre de mest komplekse operatione­r, er forsvundet fra afdelingen.

»Man er så ved at oplaere nogle andre. Det er ikke noget, man gør med et fingerknip­s. At Mave – og Tarmkirurg­isk Afdeling står for halvdelen af alle overskride­lser i regionen, viser jo bare, at de på AUH ikke har kunnet løse kapacitets­udfordring­erne,« siger han.

 ?? ??
 ?? ?? Et år efter kraeftsage­n fra AUH bragede løs, er der stadig kraeftpati­enter, som venter for laenge på operation på den omstridte Mave- og Tarmkirurg­iske afdeling. Arkivfoto: Stine Rasmussen
Et år efter kraeftsage­n fra AUH bragede løs, er der stadig kraeftpati­enter, som venter for laenge på operation på den omstridte Mave- og Tarmkirurg­iske afdeling. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark