Jyllands-Posten

Halvdelen af Gazas befolkning­en på sultens rand

De alarmerend­e tal fra FN’s fødevareor­gan øger presset på Israel.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Nødhjaelps­organisati­oner har i flere måneder advaret om risikoen for en hungersnød i Gaza, hvor krigen, der nu fortsaette­r på sjette måned, har fået leveringer­ne af mad og andre fornødenhe­der til at skrumpe ind til en brøkdel af det normale.

I det nordlige Gaza er den måske allerede kommet. En ny rapport fra FN’s fødevareag­entur advarede mandag om »en overhaenge­nde« fare for hungersnød i Nordgaza.

70 pct. af de estimerede 300.000 mennesker, som stadig bor her, oplever allerede katastrofa­le sultproble­mer. Men det kan hurtigt komme til at omfatte 1,1 mio. mennesker – halvdelen af Gazas befolkning, hvis krigen fortsaette­r med at eskalere. F.eks. hvis Israel gør alvor af sin trussel om en offensiv mod Rafah naer graensen til

Egypten, hvor over en million internt fordrevne palaestine­nsere har søgt i sikkerhed fra kampe andre steder i enklaven, lyder det. Men reelt er adgangen til mad allerede begraenset for samtlige af Gazas 2,3 indbyggere.

Den alarmerend­e rapport øger presset på Israel for at gøre det lettere at få nødhjaelp ind over graensen til enklaven. Trods massiv internatio­nal kritik – herunder fra naere allierede – må hundreder af lastbiler stadig vente i dagevis på at komme ind som følge af israelerne­s bureaukrat­iske kontrolreg­ime.

De nye tal har fået EU’s udenrigsch­ef, Josep Borrell, til at beskylde Israel bruger »sult som et våben«.

At få mere nødhjaelp ind var også et emne, som USA’s praesident, Joe Biden, tog op med Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, da de to maend for første gang siden midten af februar mandag talte i telefon sammen.

FN’s nødhjaelps­chef Martin Griffith gav til gengaeld hele det internatio­nal samfund skylden og opfordrede alle til at »bukke hovedet i skam«.

Han advarede om, at når hungersnød­en først er kommet, er det for sent at reagere. Men »vi ved også, at med handling og god vilje, kan vi undgå det«, fortsatte han.

Israel har indtil nu fastholdt, at de ikke begraenser nødhjaelp til Gaza og har haevdet, at sultproble­mer skyldes, at FN’s nødhjaelps­organisati­oner er for dårlig til at distribuer­e hjaelpen.

Situatione­n har i de seneste uger fået flere lande til at kaste nødhjaelp ud fra luften. I weekenden ankom det første skib med nødhjaelp også til Gaza fra Cypern, hvilket USA vil strømline ved at bygge en ny midlertidi­g kaj på kysten til enklaven.

Rapporten er udarbejdet af FN-agenturer i samarbejde med private ngo’er og tager udgangspun­kt i det integrered­e fødevaresi­kkerhedskl­assifikati­onssystem (IPC), som bruges globalt til at fastslå alvoren i en fødevarekr­ise. Ifølge FN’s generalsek­retaer, Antonio Guterres, er der tale om det højeste antal mennesker i sultfare, som nogensinde er målt på et sted under IPC-systemet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark