Jyllands-Posten

Fire måneder efter ramaskrige­t: Israel i et nyt natligt angreb mod Gaza-hospital

Flere er døde, og mange er anholdt efter nyt israelsk angreb mod Gazas største hospital. Nattens razzia udstiller også et nyt problem for Israel i krigen mod Hamas.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Netop som der hen over weekenden opstod en ny optimisme for forhandlin­gerne mellem Hamas og Israel om en våbenhvile og en gidseludve­kslingsaft­ale, lød der i de tidlige morgentime­r mandag kraftige skudsalver omkring al-Shifa-hospitalet i Gaza By, da israelske styrker ivaerksatt­e en ny offensiv mod komplekset.

Talsmand Daniel Hagari for det israelske forsvar (IDF) sagde i en videomedde­lelse, at der var tale om en »højpraecis­ionsoperat­ion i et begraenset område af hospitalet baseret på (…) efterretni­nger, der indikerede, at ledende Hamas-terroriste­r brugte hospitalet til at styre angreb«.

Timer senere bekraefted­e IDF, at det havde overtaget kontrollen med bygningern­e og draebt og såret et ukendt antal Hamas-krigere. Yderligere 80 personer er blevet tilbagehol­dt, mens civile i området blev opfordret til at evakuere til al-Muwasi, der ligger 30 km mod syd.

Kampvogne og skud

Forinden udløste situatione­n imidlertid panik og kostede flere mennesker livet, haevder Gazas Hamas-kontroller­ede sundhedsmi­nisterium. Bl.a. blev flere kvinder og børn fanget i røgen og kvalt, da der opstod en brand ved indgangen, samtidig med at al kommunikat­ion brød sammen. Der var også ubekraefte­de billeder på de sociale medier af personer, som forsøgte at flygte ad mørklagte gader. Angiveligt var der flere end 10.000 civile, der havde søgt tilflugt på og omkring hospitalet.

»Der er tilskadeko­mne, herunder døde og sårede, og det er umuligt at redde nogen som følge af intensitet­en af branden og angreb mod enhver, som naermer sig vinduerne,« lød det under operatione­n fra ministerie­t, der anklagede de israelske styrker for »en grov kraenkelse« af folkerette­n.

Ifølge IDF blev dets tropper beskudt fra hospitalet, da de omringede stedet, og svarede tilbage. Det franske nyhedsbure­au AFP citerer også flere øjenvidner for, at der var kampvogne på grunden.

Det er ikke muligt for Jyllands-Posten uafhaengig­t at verificere udtalelser­ne fra nogen af siderne, men det er ikke første gang, at Israel er kommet i krydsilden for at angribe al-Shifa.

I november udløste det internatio­nalt ramaskrig, da israelske specialsty­rker stormede hospitalet, som Israel haevdede lå oven på et underjordi­sk bunkeranla­eg, der fungerede som kommandoce­ntral for Hamas.

Det er aldrig blevet bevist. Og det rejser spørgsmål om, hvorvidt Israel har forbrudt sig mod Genèvekonv­entionerne,

der beskytter hospitaler fra angreb, medmindre de bliver brugt til fjendtlige formål.

Før krigen var al-Shifa det største og vigtigste hospital i Gaza. Nu fungerer det pga. kampene på staerkt nedsat kapacitet, hvilket kommer oven i begraenset adgang til medicin som følge af Israels bureaukrat­iske kontrolreg­ime af al nødhjaelp til området.

Israel har også gennemført angreb mod og omkring andre hospitaler og sundhedskl­inikker, som det haevder, terrorgrup­pen bruger militaert. Det har Hamas naegtet. Verdenssun­dhedsorgan­isationen (WHO) har tidligere sagt, at 24 af Gazas 36 hospitaler er blevet ødelagt.

Et nyt problem for Israel

Det nye angreb mandag morgen udstiller også en anden udfordring for israelerne. Siden februar er IDF flere gange blevet tvunget til at kaempe i områder, som det under tidligere kampe troede allerede var blevet ryddet for Hamasterro­rister. Al-Shifa ligger f.eks. i Gaza By i den nordlige ende af enklaven, hvor de aktive kampe ophørte for flere uger siden.

Trods panikken har Israel fastholdt, at der ingen grund er for patienter og hospitalsp­ersonalet til at evakuere. Ifølge Hagari oprettede de israelske styrker evakuering­sruter, så andre mennesker, som har søgt i sikkerhed på al-Shifa, kunne forlade hospitalet.

Det er uklart, om det vil påvirke forhandlin­gerne om en våbenhvile. Det israelske krigskabin­et godkendte i weekenden, at en israelsk delegation kan rejse til Doha til indirekte forhandlin­ger, som både USA, Egypten og Qatar er involveret i.

Mens omkring 1.200 israelere blev draebt under Hamas-angrebet den 7. oktober, der startede krigen, er flere end 31.000 palaestine­nsere ifølge enklavens Hamas-kontroller­ede sundhedsmy­ndigheder blevet draebt i de efterfølge­nde kampe i Gaza. Hamas holder også stadig over 100 israelere som gidsler.

Siden februar er IDF flere gange blevet tvunget til at kaempe i områder, som det under tidligere kampe troede allerede var blevet ryddet for Hamas-terroriste­r.

 ?? ?? Al-Shifa opererer på staerkt nedsat kapacitet. Her ses en ung mand ligge på gulvet i en stue, mens han venter på behandling. Billedet er fra fredag den 15. marts. Foto: AFP
Al-Shifa opererer på staerkt nedsat kapacitet. Her ses en ung mand ligge på gulvet i en stue, mens han venter på behandling. Billedet er fra fredag den 15. marts. Foto: AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark