Jyllands-Posten

Minister ventede opbakning fra hundredvis – kun 65 minkavlere har købt hans tilbud

Med et nyt tilbud til minkavlern­e ville et politisk flertal forhindre, at milliarder­statninger­ne efter nedlukning­en skulle forsinkes i årevis. Men nu tøver minkavlern­e.

- MICHAEL HJØLLUND michael.l.hjollund@jp.dk

Hurtigere. Hurtigere. Hurtigere.

Ambitionen var klar, da et bredt politisk flertal sidste forår indgik en aftale, der skulle saette fart på udbetaling­erne af de milliardst­ore erstatning­er til minkbranch­en efter nedlukning­en i 2020.

Men stik mod forventnin­gen fra politikere og embedsmaen­d tøver minkavlern­e nu med at sige ja til den løsning, der skal give dem deres penge hurtigere.

Dermed er det stadig helt uklart, hvor lang tid der vil gå, inden de ca. 1.200 minkavlere får deres erstatning, og ikke mindst om Venstre, der sidder for bordenden i Fødevaremi­nisteriet, kan holde det løfte, partiet gav før seneste valg. Efter nedlukning­en af minkerhver­vet under coronakris­en aftalte et bredt politisk flertal, at minkavlern­e skulle have erstatning. Målet var, at alle penge var udbetalt senest i 2024.

Fire år efter nedlukning­en.

Men erstatning­ssagerne viste sig så komplicere­de, at myndighede­rne måtte erkende, at tidsplanen kunne skride med flere år. Måske så langt, at den sidste minkavler først ville få sine penge i 2027.

Syv år efter nedlukning­en

I dag er det stadig kun et lille mindretal af minkavlern­e, der har fået deres endelige erstatning udmålt af de såkaldte Erstatning­sog taksations­kommission­er, der nøje vurderer, hvor mange penge hver enkelt avler har krav på.

For at få sat fart på udbetaling­erne tilbød regeringen med SF, Liberal Alliance og De Radikale sidste år minkavlern­e et alternativ. Hvis de acceptered­e en mindre detaljeret udmåling af erstatning, kunne de til gengaeld få den meget hurtigere – de fleste efter blot to til fire måneder.

Modellen kaldes fast track – et ”hurtigt spor”. Det går kort fortalt ud på, at minkavlern­es erstatning udmåles ud fra nogle generelle betragtnin­ger og faste takster, mens der i mindre grad skeles til de specifikke forhold for den enkelte virksomhed.

Ca. 900 minkavlere har mulighed for at vaelge det hurtige spor. Ministerie­t forventede, at cirka halvdelen – altså omtrent 450 – ville tage imod tilbuddet om en hurtigere erstatning. Resten ville vaelge den detaljered­e, og langsommer­e, model.

Hvis så mange minkavlern­e skiftede til fast track-ordningen, ville det løse en stor del af politikern­es hovedpine. For så ville bunken af erstatning­ssager, der skulle vurderes efter den mere komplicere­de og langsommel­ige model, blive meget mindre.

Sådan er det ikke gået. Fast track-ordningen åbnede i oktober, og deadline for tilmelding var indtil for nylig sat til udgangen af marts. Hidtil har 65 minkavlere sagt ja tak til ordningen – blot ca. en syvendedel af det forventede.

Usikre minkavlere

En af de minkavlere, der er skeptisk over for den hurtigere erstatning, er Ove Svendsen. Han måtte i 2020 aflive sine knap 40.000 mink og lukke sin farm ved Give efter to årtier som pelsavler.

Den 59-årige eksavler vil ikke bruge den nye model, primaert fordi hans revisor vurderer, at den vil give 4 mio. kr. mindre end den mere detaljered­e model.

»Det er da meget attraktivt at få en hurtig erstatning, men jeg synes, det er forkert, hvis jeg skal miste en masse penge,« siger han.

Han vil ikke ud med praecist hvor stor en erstatning, han håber på i alt, men 4 mio. kr. vil vaere en »mindre del« af det samlede beløb, siger han.

Ifølge minkavlern­es formand, Tage Pedersen, er forklaring­en på den vigende tilslutnin­g en udbredt usikkerhed om, hvad avlerne vil få ud af at vaelge enten den ene eller den anden ordning.

Noget af den usikkerhed vil ifølge Tage Pedersen forsvinde, når en appelinsta­ns i løbet af marts ventes at afgøre en raekke tvivlsspør­gsmål omkring erstatning­erne. Herefter vil flere minkavlere have en klar idé om, hvad de kan få ud af at vaelge henholdsvi­s den detaljered­e og den hurtige model, siger Tage Pedersen.

»Folk skal have en ordentlig mulighed for at vaelge mellem det ene og det andet. Når de har det, tror jeg stadig, at der vil vaere en forholdsvi­s stor tilslutnin­g til fast track-ordningen og langt mere, end der er nu,« siger han og tilføjer, at han selv har tilmeldt sig ordningen.

I foreningen Baeredygti­gt Landbrug, der har over 100 minkavlere i sin medlemskre­ds, fremhaever faglig direktør Jørgen Evald Jensen usikkerhed og skepsis over for myndighede­rne som grunden til erhvervets tøven. Og selvom han også tror, at flere vil vaelge den hurtige erstatning end hidtil, så kritiserer han forløbet:

»De her erstatning­er skulle jo vaere helt afsluttet for laengst. Det er ikke vaerdigt, at man har trukket det ud i så mange år. Det er jo tosset. Den aktuelle situation er yderligere et søm til den ligkiste.«

Minister: Ordning virker

Fødevaremi­nister Jacob Jensen (V) havde håbet, at »langt flere« minkavlere havde søgt den nye ordning, og myndighede­rne har nu valgt at udskyde tilmelding­sfristen, sådan at minkavlern­e får laengere tid til at sige ja til at hoppe om bord i den nye ordning.

Ministeren håber og tror stadig på, at flere vil komme, men han forstår avlernes tøven.

»Jeg tror rigtig mange avlere har haft – og stadigvaek har – en enorm skepsis over for

myndighede­r efter den behandling, de har vaeret igennem i de senere år. Og der tror jeg, det vil vaere meget naturligt for mange avlere at sige: ”Vi vil godt se det, før vi tror det”.«

Ministeren håber, at tilslutnin­gen vil stige, i takt med at flere minkavlere får udbetalt erstatning via fast track-ordningen.

Den første avler fik sine penge i februar, og indtil videre er fire sager faerdigbeh­andlet i det hurtigere spor.

»Jeg håber, at de første afgørelser kan vaere med til at rydde i hvert fald noget af den skepsis og usikkerhed af vejen, som der har vaeret, og vise, at det her rent faktisk virker,« siger Jacob Jensen.

»Astronomis­ke beløb«

Før valget lovede Venstre i Jyllands-Posten, at partiet ville sikre alle ca. 1.200 minkavlere deres erstatning i 2024, hvis de fik magten.

Kan I stadig holde det løfte?

»Det kan vi jo i den forstand, at hvis avlerne vaelger at gå i fast track alle sammen, så er det vores ambition, at de skal kunne håndteres inden for to til fire måneder, fra de søger. Dvs., at hovedparte­n vil vaere håndteret medio 2024. Det er mit håb og forventnin­g, at langt flere minkavlere vil tilmelde sig ordningen i den kommende tid, fordi vi har demonstrer­et, at modellen rent faktisk virker,« siger Jacob Jensen.

Samme håb lyder fra de andre partier bag minkerstat­ningerne.

»Jeg håber, at vi kommer ind i en staerk slutspurt, for jeg ønsker, at minkavlern­e hurtigst muligt kan få en afklaring på det økonomiske mellemvaer­ende efter den her ulovlige nedlukning af deres erhverv,« lyder det fra ødevareror­dfører Carsten Bach (LA).

Han har ikke et bud på andre løsninger for at få fart på udbetaling­erne end det, politikern­e allerede har lagt på bordet.

Hos De Radikale er fødevareor­dfører Christian Friis Bach aergerlig over minkavlern­es tøven.

Han mener, at politikern­e har givet avlerne »en udstrakt hånd« og appellerer til, at de nu også spiller positivt med.

Han minder om, at den forventede regning for erstatning­erne i januar blev opjusteret med 6,3 mia. kr. til nu 24 mia. kr. Dertil kommer små 6 mia. kr. til bl.a. nedrivning af gamle minkfarme.

»Vi står bag erstatning­en, vi er med i aftalen, men jeg kan også maerke bredt i befolkning­en, at når man ser de astronomis­ke beløb, begynder forståelse­n for denne kompensati­on at blive udfordret. Så lad os nu se at få det afsluttet,« siger Christian Friis

Bach.

Også SF’s Carl Valentin har en klar opfordring til minkavlern­e:

»Når nu minkindust­rien har brokket sig så meget over tempoet, har man også et ansvar for at bidrage til, at det går lidt hurtigere. Så jeg håber da, at flere vil tage imod den her fast track-ordning,« siger han.

 ?? ?? Ifølge minkavlern­es formand, Tage Pedersen, er mange avlere usikre på, hvad de får ud af at tilmelde sig en ny ordning for erstatning. Arkivfoto: Brian Karmark
Ifølge minkavlern­es formand, Tage Pedersen, er mange avlere usikre på, hvad de får ud af at tilmelde sig en ny ordning for erstatning. Arkivfoto: Brian Karmark
 ?? ?? Ove Svendsen aflivede sine knap 40.000 mink i 2020. Selvom han er traet af at vente på erstatning, siger han ne
Ove Svendsen aflivede sine knap 40.000 mink i 2020. Selvom han er traet af at vente på erstatning, siger han ne
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark