Jyllands-Posten

Trump kan ikke betale kaution i sag om ejendomssv­indel

USA's tidligere praesident ser ud til ikke at kunne betale kaution i ejendomssa­g fra New York.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

Det har ikke kunnet lade sig gøre for Donald Trump at skaffe de fornødne midler til at kautionere for den milliardst­ore bøde, han har fået i sagen om svindlen med sine ejendomme i New York.

Det fremgår af et juridisk notat, som den tidligere praesident mandag aften dansk tid indgav til retten i New York. Det skriver flere amerikansk­e medier.

Med de nye opsigtsvae­kkende oplysninge­r står det klart, at Donald Trump dermed ser ud til at stå over for massive økonomiske problemer før praesident­valget i 2024.

I februar afgjorde en dommer i en civil bedrageris­ag ved en domstol på Manhattan i New York, at Donald Trump skal betale 355 millioner dollars for at have snydt med vaerdierne af sine ejendomme gennem sit New York-baserede ejendomsse­lskab The Trump Organizati­on.

Beløbet svarer til knap 2,5 mia. kr. Men mandag stod det klart, at Donald Trump ikke har formået at skaffe sikkerhed for den samlede sum, der ifølge avisen New York Times løber op på naesten en halv mia. dollars.

Det sker ifølge hans advokater trods en »flittig indsats«, hvor hele 30 selskaber er blevet spurgt, om de ville hjaelpe den tidligere praesident med at stille sikkerhed for den historisk store sum. Bestraebel­serne er dog løbet ind i »uoverstige­lige vanskeligh­eder« på en måde, der gør, at det »praktisk talt« er »umuligt« at rejse de mange penge inden denne uges deadline, står der i de juridiske dokumenter.

I en forudgåend­e appelsag har Donald Trump og hans advokater ifølge avisen Washington Post samtidig forsøgt at forhindre staten New York i at kunne beslaglaeg­ge aktiver i Donald Trumps ejendomsse­lskab. Advokatern­e har også forsøgt at få kautionsbe­løbet barberet ned til en foreløbig sum på 100 millioner dollars.

Det sker, samtidig med at staten New York har indsat en bobestyrer til at overvåge aktivitete­rne i Donald Trumps ejendomsse­lskab.

I afgørelsen fra februar er Donald Trump også blevet frataget retten til at føre virksomhed i staten New York i tre år. Hans to sønner Donald Trump Jr. og Eric Trump har i afgørelsen fået frataget retten til at føre forretning i New York i et år.

Stor bevågenhed

Sagen har fra starten vaere omgaerdet af stor bevågenhed.

Bl.a. er det kommet frem, at Donald Trump gennem sit selskab fik vurderet sin luksuslejl­ighed i Trump Tower på Manhattan i New York til at vaere svimlende 2.800 kvadratmet­er stor. Men i et dokument fra 1994, som er underskrev­et af den tidligere praesident, står der, at lejlighede­n kun er opregnet til at vaere 980 kvadratmet­er.

Ifølge dommeren i sagen, Arthur Engoron, har Donald Trump på ulovlig vis oppumpet vaerdierne på sine ejendomme, så han kunne få mere favorable lån i bankerne. Donald Trumps ejendomspo­rtefølje består af en lang raekke luksusejen­domme. Herunder flere golfklubbe­r samt hans Mar-aLago-residens i Palm Beach i Florida.

Det er New Yorks justitsmin­ister, demokraten Letitia James, der har anlagt sagen. Hun har givet Donald Trump en 30 dages frist til at imødekomme de økonomiske krav i forbindels­e med afgørelsen i februar.

I appelsagen forsøgte Donald Trump at få fristen slettet. Men det blev afvist. Hasteappel­sagen skal dog ifølge Washington Post endnu engang behandles.

Men for at Donald Trump kan anke dommen, skal han først skaffe kaution for bøden på 355 millioner dollars.

Det er uklart, hvilke skridt Letitia James nu vil tage. Hun har før udtalt, at Donald Trump har snydt for ikke mindre end 2,2 milliarder dollars med vaerdierne i sine ejendomme.

 ?? ?? USA's tidligere praesident Donald Trump har ikke kunnet skaffe sikkerhed for den bøde, han skal betale i sagen om ejendomssv­indel i New York. Foto: Sam Wolfe.
USA's tidligere praesident Donald Trump har ikke kunnet skaffe sikkerhed for den bøde, han skal betale i sagen om ejendomssv­indel i New York. Foto: Sam Wolfe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark