Jyllands-Posten

Markant kinesisk vaekst i eksporten skaber bekymring i Bruxelles og Washington

Kinas vaekst er godt for verdensøko­nomien, men presser industrien i USA og EU.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

Kinas vaekst holder bogstaveli­gt talt hjulene i gang. Som verdensøko­nomiens vaekstloko­motiv vil Kina også i 2024 tegne sig for omkring en tredjedel af den samlede globale vaekst.

Men samtidig laegger den buldrende kinesiske eksport et hårdt pres på industri og erhvervsli­v i USA og EU.

Begge steder tages der nu politiske forholdsre­gler for at begraense den kinesiske fremdrift og beskytte nationale industrier. Samtidig er beslutning­stagerne klar over, at der er en risiko ved at rokke ved de skrøbelige globale balancer, og at nye restriktio­ner og stramme regler kan forekomme direkte modsaetnin­gsfyldte i forhold til den grønne agenda.

Friske tal fra Kina viser en dollarbase­ret vaekst i eksporten på 7 pct. i januar og februar i forhold til de samme måneder i 2023. Men med faldende markedspri­ser daekker det over en betydeligt større stigning i volumen. Produktern­e vaelter ud på verdensmar­kedet fra de kinesiske fabrikker. New York Times skriver, at FN’s organisati­on for industriel udviking (Unido) har beregnet, at Kina producerer omkring en tredjedel af alle fabriksfre­mstillede varer i verden, og at det er mere end USA, Tyskland, Japan og Sydkorea tilsammen.

USA griber ind

Eksporttal­lene er velkomne nyheder for et Kina, der har set de to gamle vaekstmoto­rer, ejendomsma­rkedet og infrastruk­turen, kollapse eller i bedste fald stagnere. Men som New York Times konstatere­r, er »andre lande i stigende grad bekymrede for, at Kinas fremgang til dels sker på deres bekostning, og er begyndt at gribe ind«.

I USA er det allerede sket i stor stil. Siden handelskri­gen blev indledt under Donald Trump, har USA indført stribevis af restriktio­ner mod eksport til Kina. Fortrinsvi­s af højteknolo­giske produkter som halvledere og avancerede elementer fra it-industrien­s frontlinje­r. Senest er Kongressen gået et skridt videre med krigen mod det kinesiskba­serede sociale netvaerk Tiktok.

»Jeg har sørget for, at de mest avancerede amerikansk­e teknologie­r ikke kan bruges i Kina, og at det heller ikke er tilladt at handle med dem,« erklaerede praesident Joe Biden i sin State of the Union-tale i sidste uge.

USA bruger naermest som standardfo­rmular, at restriktio­nerne handler om »national sikkerhed«, fordi de dermed er legale i forhold til WTO-reglerne. EU bruger ikke sikkerhed som begrundels­e, men beskylder Kina for konkurrenc­eforvridni­ng gennem skjult statsstøtt­e.

Straftold på elbiler

Unionen har defineret tre hovedområd­er, hvor den mener, at staten lader subsidier dryppe ned i den kommerciel­le sektor: fordelagti­ge lån via statsbanke­rne, gratis eller billig kommunal jord til fabriksbyg­geri og kunstigt lave elpriser.

På det grundlag har EU nu taget de første konkrete skridt til at straffe kinesiske eksportøre­r. I første omgang med straftold på elbiler. Men unionen har også kig på andre dele af den grønne sektor som solceller og vindmøller.

EU indledte allerede i november en undersøgel­se om elbilerne. I sidste uge blev handsken kastet, inden der foreligger et resultat. EUKommissi­onen meddelte, at den med virkning fra den 7. marts har indledt den registreri­ngsproces, der er en forudsaetn­ing for at kunne indføre saertold på elbiler med tilbagevir­kende kraft. Selvom tolden først vil kunne indføres efter valget i juni, vil den blive opkraevet med tilbagevir­kende kraft fra den 7. marts.

Kommission­en har ikke meldt ud om, hvor store toldsatser der kan blive tale om. Det er et prekaert balancespø­rgsmål, som raekker langt ind i unionens handelspol­itiske maskinrum.

Ligesom kinesiske biler allerede pålaegges 10 pct. told af EU, pålaegges biler fra EU til Kina 10 pct. told. Hvis Kina besvarer EU’s saertold på elbiler med en modsvarend­e told på biler importeret fra EU, kan det blandt andet gå hårdt ud over tyske bestseller­e på det kinesiske marked som Porsche, Mercedes, og BMW.

Ingenmands­land

Naeste fase i EU’s modsaetnin­gsfyldte ingenmands­land mellem kommerciel­le interesser og grøn kinesisk import er indførelse­n af en saerlig afgift på import af varer fra hele verden baseret på deres CO2udledni­ng i produktion­sfasen.

Den nye told, skat eller afgift er kendt som CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism). Den vil isaer ramme Kina og kinesisk eksport, fordi så mange produkter kommer direkte eller indirekte fra Kina – verdens største CO2-udleder.

Indfasning­en er begyndt. Loven traeder fuldt i kraft i 2026, men overgangsf­asen blev skudt i gang den 1. oktober 2023 fulgt op med afslutning af den første rapporteri­ngsperiode den 31. januar. CBAM opstiller de samme kriterier for udledning af klimagasse­r for varer produceret i resten af verden, som gaelder for producente­r i EU. Importører skal købe klimakvote­r, der matcher deres europaeisk­e konkurrent­ers. Den nuvaerende første fase omfatter blandt andet cement, jern, stål, aluminium, gødning og elektricit­et. Med Kinas aktier i den globale industripr­oduktion vil det både haemme Kinas markedsadg­ang og gøre kinesiske produkter dyrere.

Men ikke kun den direkte eksport ind i USA og EU skaber bekymring i Washington og Bruxelles. Fri for USA’s og EU’s restriktio­ner strømmer billige kinesiske produkter ud på verdensmar­kedet og udkonkurre­rer amerikansk­e og europaeisk­e produkter isaer i Afrika og Latinameri­ka.

Som en udløber af den problemati­k havner flere og flere kinesiske produkter i USA og EU via tredjeland­e. De eksportere­s som komponente­r eller halvfabrik­ata og reeksporte­res som faerdige produkter efter en – til tider marginal – opgraderin­g.

Hvordan sådant et forløb kan se ud, er trekanten USAMexico-Kina et godt eksempel på.

I 2022 var Mexico Kinas største eksportmar­ked for biler. I 2023 overhalede Mexico Kina som største eksportør af gods til USA. Den største varegruppe: biler.

 ?? ?? En kvinde sidder taet på sportsvogn­en Nio EP9 i et showroom i salgskonto­ret hos det kinesiske elbilmaerk­e NIO Inc. i Berlin. Foto: Annegret Hilse/Reuters
En kvinde sidder taet på sportsvogn­en Nio EP9 i et showroom i salgskonto­ret hos det kinesiske elbilmaerk­e NIO Inc. i Berlin. Foto: Annegret Hilse/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark