Jyllands-Posten

Kongehusek­spert: Spekulatio­nerne om prinsesse Kate »har fået frit løb«

I et interview med BBC kommer Charles Spencer – bror til afdøde prinsesse Diana – ind på de verserende rygter om prinsesse Kate.

- KLARA TREBBIEN RASMUSSEN klara.trebbien@jp.dk

Siden den 25. december har briternes prinsesse Kate vaeret vaek fra rampelyset. Så langt, at hun ikke er blevet fotografer­et offentligt siden juledag.

I midten af januar udsendte kongehuset en pressemedd­elelse, hvori der stod, at prinsessen var blevet opereret i maveregion­en og ikke ville vende tilbage før påske.

I anledning af mors dag lagde kongehuset et billede ud på de sociale medier af Kate sammen med sine tre børn. Billedet viste sig sidenhen at vaere redigeret. Forklaring­en fra det britiske kongehus var, at Kate selv havde »eksperimen­teret med redigering«.

Det satte for alvor skub i konspirati­onsteorier­ne. Men hvad ved vi egentlig om prinsessen af Wales’ tilstand?

Jyllands-Posten har spurgt kongehusek­spert Lars Hovbakke Sørensen.

Har de noget at skjule?»Problemet er, at man ikke ved ret meget om det, og det gør, at det bliver så maerkelig en sag,« siger Lars Hovbakke Sørensen

Det er nemlig begraenset, hvad der er blevet meldt ud fra officielt hold.

»Det eneste, kongehuset har sagt, er, at hendes sygdom har noget med maven at gøre, og at det ikke drejer sig om cancer,« siger Lars Hovbakke Sørensen og tilføjer, at prinsessen formentlig først kommer tilbage i offentlig sammenhaen­g i juni.

Generelt er der et stigende pres på de europaeisk­e kongehuse ift. at holde borgerne orienteret om, hvad der sker bag paladserne­s facader, forklarer han.

Det er forklaring­en på, at det britiske kongehus publicered­e det manipulere­de billede af prinsessen med børnene, forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

»Og det betyder bare, at rygterne tager yderligere til.«

»Det har gjort, at spekulatio­nerne har fået frit løb i forhold til, om de ønsker at holde noget skjult,« siger han.

Har de noget at skjule?

»Det kan jeg ikke svare på, men det manipulere­de billede kommer på grund af den her forventnin­g om, at man skal holde befolkning­en opdateret om alle mulige ting i de kongeliges liv.«

Svaert at undgå

Spekulatio­nerne om prinsessen taeller blandt andet teorier om kosmetisk kirurgi. Teorierne har sågar fået tilnavnet Katespirac­ies.

I et interview med BBC kommentere­r den afdøde prinsesse Dianas bror, jarl Charles Spencer, rygterne om prinsesse Kate. Han udtrykker bekymring for, »hvor sandheden er blevet af« i forbindels­e med alle teorierne.

I samme interview gør han det klart, at den tunge mediebevåg­enhed, som hans søster Diana var genstand for, var »mere farlig« end den granskning, prinsesse Kate undergår.

For kongehusek­spert Lars Hovbakke Sørensen er det vanskeligt at vurdere, om det britiske kongehus kommer til at melde noget ud om prinsesse Kates tilstand foreløbig.

»Normalt vil det helst undgå det, men nu, hvor det har udviklet sig på denne her måde med voldsommer­e og voldsommer­e rygter, kan det blive vanskeligt at undgå at melde noget ud, hvis ikke det skal løbe helt løbsk.«

Kan skade opbakninge­n

Hvordan skulle kongehuset adressere det her?

»Det klogeste ville vaere hurtigt at sende en pressemedd­elelse ud om, hvad det er, der foregår,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han mener, at situatione­n er »meget alvorlig« og har potentiale til at skade opbakninge­n til det engelske kongehus på sigt.

»Det er virkelig et skråplan, når de begynder at melde nogle ting ud, der er forkerte, ved at sende et manipulere­t billede ud. Sagen er principiel, fordi den piller ved den her kontrakt mellem befolkning­en og kongehuset om, at kongehuset skal repraesent­ere befolkning­en på bedste vis,« siger kongehusek­sperten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark