Jyllands-Posten

Skulle vi nu ikke holde os til de danske vaerdier, Støjberg?

-

Det er naesten som at høre en røst fra fortiden, når Danmarksde­mokraterne­s leder, Inger Støjberg, i mandagens udgave af Jyllands-Posten foreslår, at et dansk statsborge­rskab skal vaere afhaengigt af, om ansøgeren kan udtrykke sin loyalitet til staten Israels beståen.

Det er som at vaere tilbage til dengang i begyndelse­n af årtusindet, hvor integratio­nspolitikk­en var den store, polarisere­de politiske slagmark.

Det er den imidlertid ikke laengere.

Og at foreslå, at kommende danske statsborge­re skal anerkende staten Israels ret til at eksistere, er udtryk for en symbolpoli­tik af den slags, der engang måske havde vaeret gangbar mønt som realpoliti­sk handelsvar­e.

er åbenlys. Siden den 7. oktober sidste år har danskerne kunnet se anti-israelske demonstrat­ioner i gaderne, og der er registrere­t en staerkt bekymrende

Bevares, koblingen

tendens til, at antisemiti­smen aeder sig ind i samfundet igen. Og ja, det er ikke noget, der klaeder det danske samfund, og aengstelse­n blandt danske jøder er reel og helt forståelig.

Men såvel bekymringe­n og de handlinger, der skaber den, skal vores grundfaest­ede demokrati kunne håndtere.

og det politiske landskab har langt henad vejen forladt tidligere tiders naive tro på, at integratio­n var noget, der naermest kom af sig selv, fordi tilbuddet om det danske velfaerdss­amfund var så indlysende rigtigt, at ingen ville vende det ryggen.

Og det er naeppe dem, der har afvist de danske vaerdier, der står i kø for at få et statsborge­rskab. De er uden for raekkevidd­e, og der hjaelper en troskabsed til Israel som ekstranumm­er ikke.

Inger Støjbergs underligge­nde budskab er klokkeren trumpisme: Dem, der ikke er

Det danske samfund

med os, er imod os. Eller med andre ord: Kan du som ansøger til et dansk statsborge­rskab ikke gå ind for staten Israel, så er du sikkert en af dem, der vil have landet pulveriser­et og smidt i Middelhave­t. Og så vil Danmark ikke have dig. Men så sort-hvidt er det ikke. Hvis man nu er fra Australien, skal man så også svaerge troskab til Israel for at blive dansker, Inger Støjberg?

Sådan må det jo vaere i et land, hvor der er lighed for loven, ikke?

Og i øvrigt, hvad så med de etniske danskere, der har deltaget i protestern­e mod Israels angreb i Gaza?

Deres statsborge­rskab er lige så gammelt som dem selv, og de kan jo ikke smides noget andet sted hen. Det har Inger Støjberg da heller ikke noget svar på.

Det bliver dermed en saert uadressere­t kritik af systemet og en populistis­k betinget aengstelse, som måske nok kan finde sine klakører i et samfund, hvor bekymringe­rne om mange ting er mange, men hvor man må have sin berettiged­e tvivl om, hvorvidt et sådant forslag vil gøre nogen som helst forskel på de udfordring­er, der er anstødet.

Inger Støjbergs forslag er ikke fri for at vaere noget, der egentlig ikke ligner danske vaerdier.

I stedet fjerner det fokus på det, vi som nation først og fremmest vil sikre os, når vi tildeler et udefrakomm­ende menneske et dansk statsborge­rskab: at vedkommend­e har evnen – og viljen – til at virke og leve som danskere med en overordnet forståelse af vores kultur og demokratis­ke spilleregl­er. Som også indebaerer retten til at diskutere og vaere rygende uenige – også om alt andet end Israels fortsatte beståen.

er ikke fri for at vaere noget, der egentlig ikke ligner danske vaerdier. For hvor mange etniske danskere vil hun få med på at skulle erklaere en sådan form for troskab til noget, der ikke er dansk?

Inger Støjbergs forslag

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark