Jyllands-Posten

Løsningen er klar nok: Uddan flere praktisere­nde laeger

- PER LARSEN MF, sundhedsor­dfører, (K)

skal gavne samfundet, ikke ske på bekostning af samfundet. Så kort kan det siges. Og derfor har vi også afgifter på cigaretter, alkohol og forurening, så de omkostning­er, der er for samfundet, afspejles i markedspri­sen. Det handler om at spaende markedskra­efterne for en vogn, så de gavner samfundet fremfor at skade det.

Gør man ikke det, kan det gå grueligt galt. Et eksempel på det er Alles Laegehus, en koncern, som driver 39 almen praksis-klinikker og har 130.000 patienter tilknyttet på landsplan.

I almen praksis er det meningen, du skal møde en laege, du kan have tillid til, og som har blik for dit ve og vel. Men skal man tage DR’s afsløringe­r til troende og de eksperter, som udtaler sig, er det tilsynelad­ende det omvendte, der gør sig gaeldende i Alles Laegehus.

for behandling­er, der ikke er udført, og det betyder, at der kommer til stå ting i patientern­es

Der tages penge

journaler, som de ikke er blevet behandlet for. Det er ikke alene grisk, men også en praksis, som kan skade patientsik­kerheden. Og det er også kommet frem, at laegerne i Alles Laegehus henstilles til at se kroniske patienter, f.eks. diabetiker­e, så lidt som muligt, fordi de ikke får penge per besøg. Det er ikke bekymrende, at der sker fejl. Det vil der altid ske. Men meget tyder på, at der slet ikke er tale om fejl, men at det derimod sker helt bevidst. Nu skal sagen gå sin gang. Og det må vaere op til myndighede­rne og domstolene at drage en konsekvens af sagen for Alles Laegehus. Men hvilke konklusion­er skal man drage politisk?

at svaerge til statsglad velfaerdss­ocialisme, og at det store offentlige maskineri i regionerne skal overtage driften, skal man minde sig selv om, at heller ikke det offentlige sundhedsva­esen er gået fri af skandaler den seneste tid. Tag kraeftsage­n i Aarhus, hvor

Før man fristes til

man ignorerede nødråb fra ansatte om, hvor galt det stod på afdelingen. Her var det tilsynelad­ende vigtigere at undgå politiske problemer end at lade sandheden komme frem i lyset og få gjort noget ved sagen. Eller senest en rapport fra Rigsrevisi­onen, som viste, at et flertal af patienter i børne- og ungepsykia­trien ikke blev oplyst om deres rettighede­r.

er jeg tilhaenger af markedet, og at mennesker drives af at opbygge en god forretning til gavn for dem selv og deres naermeste. Det gaelder, uanset om det er en købmand, en fiskekutte­r eller en fabrik, man driver. Det er sådan set grundlaget for hele vores samfund, at vi har staerke virksomhed­er, der finansiere­r skoler, forsvar og sundhed. Det er fornuftigt, at vi lader store og små virksomhed­er bidrage til at levere skattefina­nsierede velfaerdsy­delser.

Som borgerlig

Men hverken markedet eller staten er fejlfri, og derfor er det vigtigt at finde kloge balancer. Som konservati­v sundhedsor­dfører kaemper jeg for, at alle danskere skal have adgang til en laege, som de kender, og som kender sine patienter. Altså en familielae­ge, der selv passer patientern­e og sikrer tryghed og kontinuite­t. Vi ved nemlig, at patienter, der har en fast laege, som de kender, har faerre indlaeggel­ser på hospitalet og simpelthen lever laengere. Laeger, som helst ejer og driver klinikken sammen med deres kollegaer. Det er en model, som er billig og ubureaukra­tisk – den koster i gennemsnit 150 kr. om måneden per patient, men alligevel er man begyndt at gå vaek fra den de seneste år i et forsøg på at løse problemern­e med laegedaekn­ing. Laeger kan eje flere og flere ydernumre og har i praksis ofte ikke deres gang i klinikkern­e; det er det, som er gået galt i Alles Laegehus.

Før man fristes til at svaerge til statsglad velfaerdss­ocialisme, og at det store offentlige maskineri i regionerne skal overtage driften, skal man minde sig selv om, at heller ikke det offentlige sundhedsva­esen er gået fri af skandaler den seneste tid.

på problemet med laegedaekn­ing er en anden: Uddan flere praktisere­nde laeger – vi skal fra 3.500 til 5.000 praktisere­nde laeger. Det er faktisk allerede politisk aftalt, men der er ikke blevet handlet på det fra regeringen­s side. Lad os se at komme i gang.

Den egentlige løsning

 ?? ?? Laeger kan eje flere og flere ydernumre og har i praksis ofte ikke deres gang i klinikkern­e; det er det, som er gået galt i Alles Laegehus, mener Per Larsen. Foto: Marie Hald
Laeger kan eje flere og flere ydernumre og har i praksis ofte ikke deres gang i klinikkern­e; det er det, som er gået galt i Alles Laegehus, mener Per Larsen. Foto: Marie Hald

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark