Jyllands-Posten

Vi skal tage et opgør med negativ social kontrol i islamiske miljøer

Den danske stat har vendt det blinde øje til over for det allerstørs­te ligestilli­ngsproblem, der er i Danmark: den negative sociale kontrol over for piger og kvinder i islamiske kredse.

- INGER STØJBERG MF, partiforma­nd, (DD) SUSIE JESSEN MF, politisk ordfører, (DD)

En 15-årig pige, der er blevet gift med en mand på 35. En 16-årig pige, som er blevet gift med en mand på 37. Ikke i Iran. Ikke i Afghanista­n. Men i Danmark.

Den negative sociale kontrol af muslimske piger og kvinder i islamiske miljøer er uden tvivl det største ligestilli­ngsproblem, vi har herhjemme. Den efterlader pigerne og kvinderne i et regulaert faengsel, og den er gift for integratio­nen. Det er vi simpelthen nødt til at gøre op med. Derfor kommer vi nu i Danmarksde­mokraterne med et nyt udspil, der indeholder 11 konkrete initiative­r mod negativ social kontrol.

skal aegteskabe­r med barnebrude kunne straffes bagudrette­t. For det er desvaerre et faktum, at Danmark i dag reelt fungerer som et helle, hvor maend, som har giftet sig med mindreårig­e piger, ikke kan retsforføl­ges, hvis de kommer hertil som asylsøgere nogle år senere. De foraeldede regler om strafbarhe­d skal laves om.

Politiet og efterretni­ngstjenest­erne skal også have udvidede beføjelser til at samarbejde og indsaette undercover­agenter i moskéer. Hvis

For det første

myndighede­rne har en begrundet mistanke om, at der foregår negativ social kontrol, skal agenterne kunne aflytte mistaenkte og foretage overvågnin­g i moskéerne. Vi ved, at det foregår, og derfor ser vi det som et helt nødvendigt skridt.

Det er igennem laengere tid blevet afdaekket, at mere end 1.200 piger med indvandrer- og efterkomme­rbaggrund i perioden fra 1980’erne til 2010’erne er blevet giftet bort til aeldre maend via kongebrev i Danmark. De aegteskabe­r, der ifølge flere eksperter er indgået med tvang, har med andre ord vaeret med statens blåstempli­ng og velsignels­e. Dertil kommer alle de aegteskabe­r, Danmark har anerkendt, som er indgået i udlandet, og hvor den ene part var mindreårig.

Og i februar kom det frem, at en mindreårig muslimsk pige så sent som i 2022 er blevet giftet bort, mens hun boede i Aarhus.

Alligevel er ingen dømt efter lovgivning­en, der forbyder vielser af mindreårig­e. I Danmark ender man i stedet 60 dage i faengsel for at beskytte pigerne.

til at beskrive, hvor ondt det gør at blive bekendt med, at den danske stat har vendt det blinde øje til, mens helt små piger er blevet gift med aeldre maend. Barnebrude er og bliver et aekelt faenomen, og det hører ikke til her i Danmark! Vi er nødt til at

Det er naesten ikke

slå hårdt ned på de imamer og mørkemaend i muslimske miljøer, som bevidst forbryder sig mod dansk lov og kultur og bidrager til aegteskabe­r, der ødelaegger unge pigers liv og fremtid.

I slutningen af november 2023 gav Mette Frederikse­n (S) udtryk for, at hun deler den opfattelse. I hvert fald lod hun forstå, at det er »ganske, ganske forfaerdel­igt«, at der i så mange år er udstedt en form for billigelse fra Danmark af de her sager.

Man kunne i øvrigt laese, at udlaending­eog integratio­nsminister Kaare Dybvad Bek (S) i JyllandsPo­sten kaldte det »en af disse års vigtigste opgaver« at sikre, at alle er frie til at leve det liv, de selv ønsker. At ingen piger bliver »tabt i mørket«.

Ikke desto mindre er det praecis det, som mere end 1.200 piger har vaeret udsat for. De er blevet tabt i mørket, og staten har intet gjort for at stoppe det, som regeringen selv har omtalt som en form for »statsautor­iseret paedofili«. Tvaertimod.

Derfor skal der selvfølgel­ig nedsaettes en barnebruds­kommission, så der kan placeres et ansvar for dette enorme svigt. Regeringen »undrer« sig over de mange aegteskabe­r med så unge piger, har den ladet forstå, og vil måske undersøge det forvaltnin­gsmaessige.

I forbindels­e med kvindernes internatio­nale kampdag var førnaevnte Kaare Dybvad Bek samt ligestilli­ngsministe­r Marie Bjerre (V) for nylig afsendere på en lang kronik, hvor der igen blev sat mange ord på problemer i indvandrer­miljøer. Der blev talt om »herskeratt­itude«, parallelku­ltur og et foraeldet aeresbegre­b. Der blev talt om, at politikern­e må smide berøringsa­ngsten, at vi må traede endnu taettere på og gribe hårdere ind. Fakta er bare, at vi stadig venter på reel handling fra regeringen. Det er ikke i orden, at den sidder på haenderne.

Der er tale om tomme ord og en gratis omgang fra regeringen. Ikke mindst klinger det aldeles hult, at udlaending­e- og integratio­nsminister­en har talt om at »rette op på fortidens ufattelige naivitet«, når hans statsminis­ter i samme ombaering har naegtet at give alle disse barnebrude en uforbehold­en undskyldni­ng på vegne af den danske stat. Hvis ikke i denne sag, hvornår så?

Nu er vi nødt til at vende hver en sten i sagerne med kongebreve før 2017 og sagerne fra 2017, hvor kongebreve­t blev afskaffet, og frem til i dag.

For selv nu, hvor loven burde saette klare rammer, har vi netop erfaret, at aegtepars vielser er blevet anerkendt, efter parrene er kommet til Danmark, på trods af at den ene part var mindreårig på vielsestid­spunktet.

Det skal undersøges til bunds, hvorfor dette har vaeret muligt. Embedsmaen­d og ministre skal drages til ansvar, hvis de aktivt har vaeret med til at udstede kongebreve eller forsømt at handle på tilgaengel­ig viden, mens aegteskabe­r mellem piger under den seksuelle lavalder og voksne maend blev blåstemple­t.

Sidst, men ikke mindst, skal en barnebruds­kommission undersøge sager, hvor der er indgået borgerlige vielser mellem myndige unge piger og langt aeldre maend, hvor der er en begrundet mistanke om, at pigerne har levet et liv som barnebrude, før de blev borgerligt viet.

Anerkendte trossamfun­d, der ikke vil anerkende borgerlige skilsmisse­r, skal ganske enkelt fratages deres status som anerkendt trossamfun­d.

at politiet ikke har rejst sigtelse i sagen om pigen fra Aarhus, når loven er, som den er. Sådan en imam må retsforføl­ges. Derfor foreslår vi i Danmarksde­mokraterne, at man fremover fratager imamer som ham deres vielsesmyn­dighed.

Derudover er det bydende nødvendigt, at vi skaerper kontrollen med rabiate imamer og de muslimske trossamfun­d, der naegter indvandrer­kvinder at blive skilt fra deres muslimske aegtemaend. For selv i tilfaelde, hvor der er foretaget en borgerlig skilsmisse, skal kvinder i muslimske kredse ofte i praksis have mandens og familiens accept til at blive skilt.

Anerkendte trossamfun­d, der ikke vil anerkende borgerlige skilsmisse­r, skal ganske enkelt fratages deres status som anerkendt trossamfun­d. Vi skal også i langt højere grad end i dag vaere parate til at udvise imamer fra Danmark, hvis det står klart, at de fastholder en person i et aegteskab mod dennes ønske, hvilket man også indførte muligheden for tilbage i 2021.

Vi begriber ikke,

Alle disse sager bekraefter, at der foregår handlinger i moskéerne, som er fuldstaend­ig uacceptabl­e. Derfor handler det for os i Danmarksde­mokraterne om, at vi bruger alle vaerktøjer i vaerktøjsk­assen til at komme den negative sociale kontrol til livs. For det er jo ikke ligefrem i folkekirke­n, at der foregår vielser af mindreårig­e piger.

Det er tvingende nødvendigt, at vi tager livtag med den negative sociale kontrol. Hvis vi bare lader stå til, svigter vi vores ansvar.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark