Jyllands-Posten

Grøntsager­nes mand vil stadig vaere farlig

Erwin Lauterbach har som kok og kogebogsfo­rfatter sat grøntsager­ne på menukortet og bidraget til udviklinge­n af dansk gastronomi.

- /Ritzau/

Sønderjyde­n Erwin Lauterbach er en sand grøntsagsp­ioner inden for dansk gastronomi.

Om nogen har Lauterbach, der 21. marts fylder 75, gjort grøntsager­ne spiselige også for de store gourmetres­tauranter og deres gaester.

Gennem sin lange karriere har han vaeret med til at bane vejen for den position, som Danmark i dag indtager på det gastronomi­ske verdenskor­t.

»Jeg er stolt, hvis nogen siger, at jeg var med til at saette det i gang. Så siger jeg, ”tak skal du have. Det er jeg glad for”,« lyder det fra Erwin Lauterbach.

Men udviklinge­n lå ikke i kortene, da Lauterbach blev uddannet i begyndelse­n af 1970’erne, hvor dansk gastronomi ikke ligefrem var kendt for sin store smag.

»Det var simpelthen bunden af fjerdedivi­sion. Det var uden idé. Uden noget som helst,« siger han.

Erwin Lauterbach gjorde for alvor op med de tørre hakkebøffe­r og frosne aerter under sin tid i Malmø, hvor han fandt sin egen personlige stil.

Som kok og budbringer, der lever af at saelge smag, laerte han at bringe agurken, blomkålen eller sellerien hen, hvor den er bedst.

»Et eksempel er, at man saetter en kniv lidt ned i et stykke blomkål og braekker. Så deler den sig, hvor den selv vil knaekkes, og så må jeg leve med det,« forklarer han.

Manifestet

I 1981 åbnede Erwin Lauterbach sin første Restaurant Saison på Hotel Østerport. Siden har Saison eksisteret i forskellig­e udformning­er. Indtil 2022 drev han den succesfuld­e Restaurant Lumskebugt­en i København.

Lauterbach er desuden forfatter til en raekke kogebøger og har vaeret dommer ved flere danske og internatio­nale kokkekonku­rrencer. Ligesom dansk film har dogmebølge­n, har dansk gastronomi det nye nordiske køkken.

Startskudd­et kom på Claus

Meyers initiativ i 2004 med et manifest udarbejdet af nordiske kokke, som skulle saette de nordiske råvarer i fokus. Det manifest var Erwin Lauterbach medundersk­river af.

»Jeg syntes, at vi som kokke i Norden pludselig havde noget, som gjorde os stolte. Nu er det 20 år efter, og vi har ikke tabt pusten endnu. Det gør mig imponeret,« siger han.

I dag fortsaette­r Lauterbach sit virke i Saison Food med fokus på udvikling af opskrifter og rådgivning. Imens går

meget af fritiden med at dyrke kunst og at rejse.

Erwin Lauterbach har inden for kokkeverde­n fået ikonstatus. Det er imidlertid noget, man giver til folk, der ikke laengere er »farlige« i et køkken, mener han selv.

»Jeg vil hellere vaere der, hvor jeg stadig er farlig, også selv om jeg er gået lidt på pension,« ler han.

Privat er Erwin Lauterbach gift, har to børn og har giftet sig til et tredje. Derudover har han fire børnebørn.

 ?? ?? Erwin Lauterbach vil stadig gerne vaere »farlig« i et køkken - en som kan sit kram, og som man har respekt for. Det gaelder, også selv om han fylder 75 år den 21. marts. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Erwin Lauterbach vil stadig gerne vaere »farlig« i et køkken - en som kan sit kram, og som man har respekt for. Det gaelder, også selv om han fylder 75 år den 21. marts. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark