Jyllands-Posten

Boligmarke­det oplever det faerreste antal lånetilbud i 28 år

I København er antallet af lånetilbud faldet voldsomt siden nytår.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Selv om det er en lille smule højere end i januar, er det stadig et heftigt fald i forhold til november og december sidste år, hvor der blev givet henholdsvi­s 1.202 og 1.205 lånetilbud. LISE NYTOFT BERGMANN, BOLIGØKONO­M I NORDEA KREDIT

Boligmarke­det er trykket i bund, viser nye tal fra Finans Danmark. I februar blev der kun givet 11.056 lånetilbud til virksomhed­er og boligejere. Det er det laveste antal, siden man begyndte at lave statistik i 1996.

To øvrige nøgletal fra februar tegner et dystert billede:

Boligejern­e indhentede kun 9.556 lånetilbud. Det er 29 pct. faerre end samme måned året før og det laveste siden statistikk­ens begyndelse. Man begyndte først at adskille lån til private og lån til virksomhed­er i 2017.

Der blev indhentet 2.043 lånetilbud til køb af ejerbolige­r og sommerhuse. Det er på historisk lavt niveau sammenlign­et med samme tidspunkt de foregående år.

Der er to hovedårsag­er til det store fald. Lysten til at laegge lån om er stort set vaek. Det samme er lysten til at købe en ny bolig.

»Det kan skyldes, at boligprise­rne er højere end for et år siden, og renterne ligger på et højere niveau nu, end hvis vi kigger mere end et par år tilbage i tid,« mener Peter Jayaswal, der er direktør for realkredit og ejendomsfi­nansiering i Finans Danmark.

Han forventer, at efterspørg­slen vil stige i løbet af foråret og sommeren.

Lån omlagt

Kun et markant rentefald kan skubbe gang i låneomlaeg­ningerne. Mange boligejere har omlagt deres boliglån som reaktion på rentestign­ingerne, som tog fart efter Rusland angreb Ukraine for godt to år siden.

»Der er nu faerre danskere, for hvem en omlaegning kan vaere interessan­t,« vurderer Peter Jayaswal.

Isaer i København er tallene bemaerkels­esvaerdige, mener Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkono­m i Nordea Kredit.

I februar blev der kun udstedt 428 lånetilbud i forbindels­e med boligkøb i København By og København Omegn.

»Selv om det er en lille smule højere end i januar, er det stadig et heftigt fald i forhold til november og december sidste år, hvor der blev givet henholdsvi­s 1.202 og 1.205 lånetilbud,« fremhaever hun.

Boligskatt­ereform

Det store fald i lånetilbud­dene i København og omegnskomm­unerne skal forklares med boligskatt­ereformen.

Hvis boligen blev overtaget inden nytår, fik ejeren skatteraba­t og skulle betale efter de gamle regler

»Derfor er det ikke overrasken­de, at det er i København og omegn, at interessen for at låne penge til boligkøb er bremset hårdest op,« mener Lise Nytoft Bergmann.

 ?? ?? Lysten til at købe ny bolig er faldet markant på blot to måneder. Arkivfoto: Søren Schnoor
Lysten til at købe ny bolig er faldet markant på blot to måneder. Arkivfoto: Søren Schnoor

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark