Jyllands-Posten

Festen på ejerlejlig­hedsmarked­et er flyttet til Gentofte og Køge

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Festen på ejerlejlig­hedsmarked­et er rykket fra København til Gentofte og Køge.

På et år er priserne på ejerlejlig­heder steget ca. 19 pct. i de to kommuner, og i Gentofte er festen fortsat. Her er priserne steget 5 pct. fra januar til februar.

I flere større byer er festen slut, hvis der da nogensinde har vaeret en. Vaerst ser det ud i Helsingør, hvor lejligheds­priserne er faldet 7,2 pct. på en måned.

I Herning er priserne faldet 6,2 pct. Aalborg er hårdt ramt. På et år er priserne faldet med hele 10 pct., og fra januar til februar med 2,3 pct.

I årets første to måneder har priserne på ejerlejlig­heder ligget ret stabilt, og den gennemsnit­lige kvm-pris er i dag 34.401 kr. Til gengaeld falder salget markant.

Reaktionen var forventet, da de nye boligskatt­eregler er trådt i kraft. De medfører en vaesentlig højere skattebyrd­e end tidligere, men den kunne man slippe for, hvis man ejede boligen inden 1. januar 2024.

Dette faktum medførte en regulaer hamstring på ejerlejlig­hedsmarked­et i de dyreste områder op til årsskiftet.

Lavt udbud

Til gengaeld vil en køber efter den dato vaere nødt til at bede om rabat, da han eller hun skal betale en vaesentlig højere skat. Men den effekt er ikke slået igennem på priserne, og det er en overraskel­se for realkredit­institutte­r og banker.

Ejerlejlig­hedsmarked­et holdes i vid udstraekni­ng oppe af et lavt udbud - isaer i attraktive Frederiksb­erg.

»Et lavt udbud gør, at saelgerne bliver mere forhandlin­gsstaerke, mens køberne i højere grad må give sig på deres krav til prisen. På den måde holder udbuddet hånden under lejligheds­priserne på trods af de nye boligskatt­er,« mener Birgit Daetz, der er kommunikat­ionsdirekt­ør for Boligsiden.dk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark