Jyllands-Posten

De haevede milliarder i statskasse­n, men stod Sanjay Shah i virkelighe­den bag?

Anklager Marie Tullin borede mandag i forbindels­erne mellem Sanjay Shah og hans virksomhed­s kunder.

- JESPER HØBERG LONE ANDERSEN jesper.hoberg@finans.dk lone.andersen@finans.dk

For skattevaes­enet så det ud, som om et betydeligt antal amerikansk­e pensionsse­lskaber og selskaber i Malaysia havde købt stort op i danske børsnotere­de aktier.

Selskabern­e var skattefrit­agede, og derfor skulle milliarder af kroner refunderes i udbytteska­t.

I virkelighe­den vandrede 80 pct. af refusioner­ne videre til én mand, Sanjay Shah, haevder anklagemyn­digheden, og i det skjulte var Shah heftigt involveret i de amerikansk­e pensionsse­lskaber.

Det var i hvert fald, hvad anklager Marie Tullin forsøgte at dokumenter­e, da afhøringen af Sanjay Shah mandag fortsatte i retten i Glostrup.

Shah er tiltalt for svindel med udbytteska­t, hvor 190 amerikansk­e pensionsse­lskaber og 24 selskaber fra Malaysia fik udbetalt omkring 9 mia. kr. i refusioner i perioden 2012-2015.

Faelles for selskabern­e var, at de var kunder hos Shahs London-firma, Solo Capital, der udstedte dokumentat­ion for, at kunderne ejede enorme aktieposte­r i Danmark, at de modtog udbytte fra de danske selskaber, og at de havde betalt udbytteska­t.

Ingen transaktio­ner

I virkelighe­den var deres aktieposit­ioner baseret på transaktio­ner uden reelle aktier. De modtog ingen udbytter og betalte derfor heller ingen udbytteska­t, har Shah tidligere erkendt.

Nu forsøgte Tullin så at vise, at selskabern­e i USA og Malaysia i vid udstraekni­ng blev oprettet til lejlighede­n på foranledni­ng fra Shah og Solo Capital, ligesom de fik instruktio­ner fra Solo Capital.

På retsmødet fremviste hun bl.a. en Skype-samtale, der viste, hvordan kunderne modtog detaljered­e informatio­ner om, hvilke ordrer de skulle taste ind i Solo Capitals handelssys­tem.

Kunderne brugte deres egne tradere, men alle handler var bestemt på forhånd, og det eneste, de reelt skulle tage stilling til, var, om de ville deltage eller ej, forklarede Sanjay Shah.

»Ja, det er korrekt, for det er en strukturer­et handel,« sagde han og tilføjede:

»Det er en meget rigid opskrift, og det er almindelig­t i den finansiell­e sektor. Det er definition­en på strukturer­et handel,« sagde den 53-årige brite, der måtte bede om både ekstra pauser og tidlig fyraften.

Under transporte­n fra faengslet var han blevet iført håndjern med armene bag ryggen, og da han lider af en gigtsygdom, havde det vaeret en meget smertefuld oplevelse, berettede hans forsvarsad­vokat Kåre Pihlmann.

Smerter eller ej, så fortsatte Marie Tullin med at stikke til Shahs forsikring­er om, at Solo Capitals kunder agerede selvstaend­igt og i egen ret.

Hun ville blandt andet gerne vide, hvorfor Shah under en tidligere politiafhø­ring havde sagt, at Solo Capital ikke instruered­e sine kunder i, hvilke ordrer de skulle laegge i systemerne.

»Det vil ikke vaere mit svar i dag,« svarede han.

Tullin fokuserede bl.a. på en amerikaner med navnet Roger Lehman, der er indkaldt som vidne senere i sagen.

Arbejdede også for Shah

Lehman var tilknyttet et betydeligt antal små amerikansk­e pensionsse­lskaber som trader, og Shah havde bl.a. fået ham ansat i et firma ejet af en af hans gode venner til en årsløn på 85.000 dollars.

Han arbejdede også for Shah, men det var for Shah privat, understreg­ede han.

Samtidig betalte Shah for vennens lønudgifte­r til Lehmann.

Efterfølge­nde blev Lehmann kortvarigt ansat i et Shah-ejet selskab, men selv da det stoppede, betalte Shah husleje for en lejlighed i New York, som Shah og Lehman havde sammen.

Tullin kunne også fremvise en e-mail fra november 2014, hvoraf det fremgik, at Lehman skulle komme på Solo Capitals kontor i London den følgende uge og havde brug for et adgangskor­t.

Shah mente, at Lehman ville komme på kontoret i sin egenskab af kunde.

»Jeg ved ikke, hvorfor han havde brug for adgangskor­t, eller hvorfor han havde brug for at vaere på kontoret, men det var ikke usaedvanli­gt, at klienter besøgte vores kontor,« forklarede han.

Forbindels­erne til Shah og Solo Capital var endnu tydeligere i forhold i selskaber i Malaysia.

Shah og en tidligere medarbejde­r, Jas Bains, havde korrespond­ance om, hvornår og hvordan selskabern­e skulle oprettes. Shah blandede sig sågar i navnene, da lidt for mange mindede lidt for meget om hinanden.

I en korrespond­ance mellem de to på Whatsapp, brokkede Shah sig over, at Bains havde skrevet til ham på hans Solo Capital-email.

Bains lovede fremover kun at bruge Shahs private email, men Shah foretrak Whatsapp, der er en krypteret beskedtjen­este.

»Emails bad«, skrev Shah.

»Jeg ved ikke, hvorfor jeg skrev det,« forklarede Shah.

12 af de malaysiske selskaber blev etableret af tre tidligere Solo-medarbejde­re, og i de øvrige var en tidligere Solo-medarbejde­r ansat som trader. Hun modtog undervejs en betaling på 75.000 pund fra Sanjay Shahs Cayman-selskab, Ganymede.

Selskaber bag ansøgninge­r

Mens Shah ikke kunne give nogen forklaring på betalingen, så afviste han, at det havde noget med selskabern­e i Malaysia at gøre.

Det var de amerikansk­e pensionsse­lskaber og selskabern­e i Malaysia, der formelt stod bag ansøgninge­rne til skattevaes­enet om refusion af udbytteska­t.

Ifølge anklagemyn­digheden blev de efterfølge­nde faktureret af bl.a. et Caymansels­kab ejet af Shah for størstedel­en af udbetaling­erne, og anklagemyn­digheden mener således, at 80 pct. af de 9 mia. kr. havnede i Shahs egne lommer.

Der er berammet 58 retsmøder til sagen frem til sommeren 2025. Afhøringen af Shah ventes at fortsaette onsdag og torsdag, hvorefter de første vidner skal afhøres på den anden side af påske.

 ?? ?? Sanjay Shah i retten i udbyttesag­en. Tegning: Rasmus Sand Høyer
Sanjay Shah i retten i udbyttesag­en. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark