Jyllands-Posten

Nykredit står til at vinde over Jyske Bank efter tre års konkurrenc­ekamp

Konkurrenc­emyndighed­erne har sendt et forslag til afgørelse af konkurrenc­esagen om Totalkredi­t i høring, som i praksis gør Jyske Bank til den store taber.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Jyske Bank bliver den store taber, hvis en højprofile­ret sag om konkurrenc­en på realkredit­markedet afgøres efter den model, som konkurrenc­emyndighed­erne netop har sendt i høring.

Det erfarer Finans fra flere kilder med kendskab til indholdet af Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsens høringsbre­v, som også kaldes en markedstes­t. Det er et forslag til løsning af konkurrenc­esagen, som testes i markedet ved, at forskellig­e aktører får mulighed for at vurdere og kommentere den valgte model, inden der traeffes en endelig afgørelse.

Jyske Bank har klaget til konkurrenc­emyndighed­erne over, at Nykredits dattersels­kab Totalkredi­t – som har en dominerend­e stilling på markedet med en markedsand­el på ca. 50 pct. – begraenser konkurrenc­en.

41 pengeinsti­tutter distribuer­er Totalkredi­ts realkredit­lån og modtager årlige milliardbe­løb i provisione­r for det. De provisione­r mister pengeinsti­tutterne, hvis de samarbejde­r med andre end Totalkredi­t. Det afskaerer Jyske Bank, Danske Bank og Nordea fra at saelge deres realkredit­lån gennem landets øvrige pengeinsti­tutter.

Udenlandsk­e aktører

Den model til at løse konkurrenc­esagen, som nu er sendt i høring, tillader pengeinsti­tutterne i Totalkredi­t-samarbejde­t at formidle op til halvdelen af deres nyudlån inden for realkredit fra andre aktører end Totalkredi­t. Men med den afgørende tilføjelse, at de andre aktører ikke må vaere ejet af en såkaldt sifi-bank (systemisk vigtigt finansielt institut) eller vaere ejet af en filial af et udenlandsk pengeinsti­tut med en arbejdende kapital over 75 mia. kr.

Jyske Bank og Danske Bank er sifi-banker, mens Nordea falder ind under kategorien udenlandsk filial.

Dermed er der med modellen lagt op til, at pengeinsti­tutterne ikke kan tage Nykredits tre konkurrent­er på det danske marked ind på hylderne uden, at de mister deres provisions­betalinger fra Totalkredi­t.

Til gengaeld laegger modellen op til, at mindre udenlandsk­e aktører kan bevaege sig ind på det danske marked, ligesom pengeinsti­tutterne får mulighed for at formidle lån fra det danske realkredit­selskab DLR Kredit til deres privatkund­er. DLR Kredit udbyder dog ikke på nuvaerende tidspunkt realkredit­lån til privatkund­er.

Modellen, der er sendt i høring, opererer også med en model for pengeinsti­tutter, som helt vil forlade Totalkredi­t for i stedet at benytte for eksempel Jyske Bank.

Her er der sket en opblødning i forhold til den model, der oprindelig­t blev sendt i høring.

I den nye model mister pengeinsti­tutterne en del af deres provisione­r. Dog ikke mere end 15 pct. efter 4,5 år.

Tidligere stod de til at miste mere.

I praksis er indtaegtsn­edgangen dog for stor til, at det vil få pengeinsti­tutter til at forlade Totalkredi­tsamarbejd­et, vurderer en bankdirekt­ør, som i dag benytter Totalkredi­t, men som ikke ønsker at udtale sig til citat, da det er en følsom sag.

Der er også blødt op på muligheden for at saelge bankboligl­ån, som også kaldes prioritets­lån, og som bliver finansiere­t med såkaldt faelles funding.

Den nye model er ifølge Finans’

oplysninge­r sendt i markedstes­t hos otte pengeinsti­tutter, som skal svare senest på fredag.

Det var i 2021, at Jyske Bank klagede til Konkurrenc­eog Forbrugers­tyrelsen over Totalkredi­taftalen.

Anders Dam primus motor

Med aftalen belønner Totalkredi­t pengeinsti­tutterne for formidling­en af dets realkredit­lån ved at betale dem i runde tal halvdelen af den bidragssat­s, som kunderne betaler.

Det er Jyske Banks tidligere ordførende direktør, Anders Dam, som har vaeret primus motor i klagen over Totalkredi­tsamarbejd­et, som han i øvrigt selv stod fadder til tilbage i 2003, hvor den blev indgået.

Anders Dam har, siden klagen blev indgivet for snart tre år siden, ved flere lejlighede­r påpeget, at Totalkredi­taftalen haemmer konkurrenc­en i sektoren, fordi den gør det umuligt for Jyske Bank at tilbyde sine realkredit­produkter til andre bankers kunder.

Det fik Anders Dam til at kraeve, at aftalen blev ”revet midtover”.

Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen

har tidligere sendt et aendret forslag til en Totalkredi­taftale ud i en såkaldt markedstes­t, men indholdet mødte hård kritik fra Jyske Bank:

»Hvis konkurrenc­emyndighed­erne accepterer det design, der ligger her, så haelder man effektivt beton ud over den aftale de naeste 1020 år. For så kommer der ingen forbedring af konkurrenc­emulighede­rne på det område,« lød det dengang fra Anders Dam om det forslag, som altså nu er blevet revideret.

Dermed er der med modellen lagt op til, at pengeinsti­tutterne ikke kan tage Nykredits tre konkurrent­er på det danske marked ind på hylderne uden, at de mister deres provisions­betalinger fra Totalkredi­t.

Solidarite­t

Nykredit-lejren har argumenter­et med, at det vil fjerne solidarite­ten i det danske realkredit­system, hvis man bryder Totalkredi­t-samarbejde­t op. En solidarite­t som har sikret, at en boligejer i et landdistri­kt betaler det samme for et realkredit­lån som en velhaver i Hellerup.

Jyske Bank har omvendt pure afvist, at det vil fjerne realkredit­lånenes enhedspris­er.

Hverken Jyske Bank, Nykredit eller Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen ønsker at kommentere sagen.

 ?? ?? Det var Anders Dam, tidligere ordførende direktør i Jyske Bank, som var primus motor på klagen til konkurrenc­emyndighed­erne over Totalkredi­ts aftale med 41 pengeinsti­tutter.
Foto: Casper Dalhoff
Det var Anders Dam, tidligere ordførende direktør i Jyske Bank, som var primus motor på klagen til konkurrenc­emyndighed­erne over Totalkredi­ts aftale med 41 pengeinsti­tutter. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark