Jyllands-Posten

Landets største producent af grise fik hjaelp af frasalg til at opnå overskud

Var det ikke for frasalget af et slovakisk dattersels­kab, ville Danmarks største griseprodu­cent, MLM Groups, regnskab for 2023 se ganske sløvt ud. Endnu vaerre ser det ud for 2024.

- MADS LORENZEN mads.lorenzen@jp.dk

Det er hårde tider for svineprodu­ktionen i landbrugsk­oncernen MLM Group, der med sin omsaetning på godt en halv mia. kr. er blandt landets største.

Presset på driftsover­skuddet skyldes hovedsagel­ig et stadig ringere bytteforho­ld i koncernens griseprodu­ktion, der ifølge koncernens årsregnska­b ”ikke er tilfredsst­illende”.

Der er med andre ord for lille en forskel på den vaerdi, der puttes i grisene, og prisen, de saelges for.

Tager man samtidig risikoen ved at drive et landbrug i betragtnin­g, anser ledelsen resultatet for 2023 på 76 mio. kr. som ”mindre tilfredsst­illende”. Ikke mindst fordi godt 31 mio. kr. af overskudde­t kommer fra frasalget af koncernens slovakiske aktiver.

I 2022 havde koncernen et overskud på 82 mio. kr. inklusive frasalg af diverse aktivitete­r, mens overskudde­t i 2024 forventes at blive kun halvt så stort.

Stort usikkerhed om priser

»Forventnin­gerne til 2024 er fortsat stor usikkerhed på afregnings­priser for produktion­en, samt priser på indkøb til koncernen. Bytteforho­ldet forventes at vaere under pres i 2024, og resultatet forventes at vaere under det realisered­e i 2023. For 2024 forventes der et resultat efter skat af ordinaer drift i niveauet DKK 3640 mio. kr.,« lyder det i regnskabet.

Samtidig lurer svineavler­ens vaerste mareridt - svinepest - altid i horisonten.

»Et udbrud af svinepest i Danmark vil kunne have konsekvens­er for koncernen,« skriver MLM Group, der dog understreg­er, at koncernen er rustet til det vaerst taenkelige scenarie, og at risikoen er afstemt med koncernens finansieri­ngspartner­e.

 ?? ?? Landmand Martin Lund Madsen fra Bramming ejer MLM Group, der samlet udgør Danmarks største svineprodu­cent.
Foto: Christer Holte
Landmand Martin Lund Madsen fra Bramming ejer MLM Group, der samlet udgør Danmarks største svineprodu­cent. Foto: Christer Holte

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark