Jyllands-Posten

Amerikansk aerkerival overhaler Novo Nordisk i den store fedmekrig

Amerikansk­e laeger ordinerer flere af Eli Lillys Zepboundsp­røjter end Novo Nordisks Wegovy til nye patienter, viser recepttal. Markedsand­ele naermer sig 50-50.

- NICK STURM nick.sturm@finans.dk

Kampen om fedmemarke­det mellem Novo Nordisk og den danske medicinalk­oncerns amerikansk­e aerkerival, Eli Lilly, er ved at tippe i Eli Lillys favør.

De to selskaber forventes af mange at dominere det gigantiske marked for fedmemedic­in med en fordeling på 60-40 pct., men indtil for nylig havde Novo Nordisk markedet for sig selv med fedmemedic­inen Wegovy, som blev lanceret i 2021.

I december sidste år lancerede Eli Lilly deres konkurrere­nde middel tirzepatid på det største marked i USA, markedsfør­t under produktnav­net Zepbound, og nu, knap fire måneder senere, ordinerer amerikansk­e laeger allerede Zepbound-sprøjter til flest patienter.

I et notat fra fredag eftermidda­g skriver den amerikansk­e storbank Citi, at de seneste recepttal viser 77.600 nye recepter på Zepbound og 71.400 recepter på Wegovy.

Novo Nordisk har dog stadig størstedel­en af fedmemarke­det med en fordeling på 56-43 pct. og 113.100 totale ugentlige recepter, men hvis udviklinge­n fortsaette­r, kan Eli Lilly snart overhale Novo Nordisk.

Eli Lilly har taget alle midler i brug for at få en staerk start.

For eksempel blev Zepbound lanceret med en listepris på omkring 1.000 dollars for en månedsbeha­ndling, hvilket er omkring 20 pct. billigere end Wegovy.

Det er dog ikke en rabat, som de fleste patienter maerker til, da langt størstedel­en af patientern­e betaler omkring 25 dollars for både Wegovy og Zepbound, mens resten af udgiften daekkes af deres forsikring­er.

Samtidig har Eli Lilly lanceret Zepbound med en digital løsning kaldet Lilly Direct, som hjaelper patienter med at finde laeger, der kan udskrive selskabets medicin.

I sidste uge meldte Eli Lilly desuden ifølge CNBC, at selskabet har indgået et partnerska­b med Amazons apotekerse­rvice om todages levering af Zepbound til patientern­e.

Hverken Novo Nordisk eller Eli Lilly vil kunne maette det amerikansk­e fedmemarke­d alene, da der er flere end 100 millioner svaert overvaegti­ge amerikaner­e i de kommende år.

Udvider kapacitete­n

Begge selskaber er derfor i gang med at udvide kapacitete­n gennem investerin­ger i fabriksudv­idelser og samarbejde­r med underlever­andører, som på kontraktba­sis kan fylde selskabern­es medicin i sprøjterne.

Presset på forsyninge­n satte sidste forår en stopper for den voldsomme vaekst i antallet af Wegovy-patienter, efter Novo Nordisk reducerede tilgangen af nye patienter på Wegovy med omkring 50 pct.

Siden årsskiftet har Novo Nordisk dog åbnet op for tilgangen igen, hvilket ifølge Citi viser sig i en tydelig stigning i antallet af recepter på de lavere startdoser. Indtil videre vokser Eli Lilly dog hurtigere.

Citi skriver i fredagens notat, at Novo Nordisks opdatering af indlaegsse­dlen i marts, som nu også inkluderer midlets effekt på hjerte-kar-sygdomme hos svaert overvaegti­ge, burde øge antallet af nye recepter i den kommende uge.

Finans arbejder på en kommentar fra Novo Nordisk.

Ridser i overfladen

Lars Fruergaard Jørgensen, der er adm. direktør i Novo Nordisk, har tidligere budt konkurrenc­en fra Eli Lilly velkommen tilbage i januar til JP Morgans healthcare­konference:

»Vi ridser kun i overfladen af fedmemarke­det. Den største udfordring, vi har, er ikke konkurrenc­e. Det er imidlertid forståelse­n af fedme som en kronisk sygdom, behovet for medicinsk interventi­on og den vaerdi, behandling har på dit sundhedssy­stem. Så jeg glaeder mig over konkurrenc­en, da den kan drive dette marked.«

Eli Lillys finansdire­ktør, Anat Ashkenazi, sagde i forbindels­e med selskabets årsregnska­b, at Eli Lilly forventer at have halvanden gang så stor kapacitet til produktion­en af Zepbound i 2. halvår af 2024 som i 2. halvår af 2023.

Novo Nordisk har ikke sat tal på sin kapacitet, men senest til kapitalmar­kedsdagen tidligere i marts understreg­ede selskabet, at kapacitete­n udvides betragteli­gt.

Det sker på baggrund af de hidtil annoncered­e fabriksudv­idelser for over 90 mia. kr. og Novo Holdings’ opkøb af underlever­andøren Catalent.

 ?? ?? Lars Fruergaard, adm. direktør i Novo Nordisk. Illustrati­on: Anders Thykier
Lars Fruergaard, adm. direktør i Novo Nordisk. Illustrati­on: Anders Thykier

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark