Jyllands-Posten

Stadil-familien vinder stor sejr over kurator i omstridt skattesag

Thornico er blevet frikendt af Retten i Odense. Dermed lider kurator et stort nederlag i opgøret efter konkursen i familiens rederi.

- NIKLAS KRIGSLUND Shippingwa­tch SEBASTIAN SCHLÜTER JACOBSEN Shippingwa­tch

Stadil-familien har trukket sig sejrrigt ud af det hidtil største retsopgør i kølvandet på konkursen i det kuldsejled­e rederi Thorco.

Mandag er familiekon­cernen Thornico blevet frikendt i en stor skattesag, hvor den var staevnet af kurator for over 100 mio kr.

Det fremgår af dommen fra Retten i Odense, som er afsagt mandag formiddag, og som ShippingWa­tch har laest.

Stadil-familien har i flere år ligget i et åbent slagsmål med kurator Troels Tuxen fra advokatfir­maet Bech-Bruun, der har anlagt en hel stribe af retssager mod Thornico, familien og ledelsen skikkelser i rederiet.

I den konkrete sag mente kurator, at Thornico uberettige­t havde udnyttet tabene i rederiet til at betale mindre i skat uden at betale besparelse­n tilbage, som loven ellers foreskrive­r.

Derfor mente kurator, at boet og dets kreditorer havde krav på at få pengene tilbage.

Men nu er byretten kommet frem til, at der ikke er hold i anklagerne.

»Det er vi meget glade for, og det beviser det, som vi hele tiden har sagt og forventet.

Samtidig er vi glade for, at det nu er den anden sag, vi vinder mod konkursboe­t, og vi vinder 100 pct.,« siger Thor Stadil, som er bestyrelse­sformand i Thornico.

Han glaeder sig samtidig over, at boet efter det krakkede rederi skal nu betale omkring 3 mio. kr. i sagsomkost­ninger.

Det er uklart, om kurator vil anke sagen. ShippingWa­tch arbejder på at få en kommentar fra kurator Troels Tuxen.

Stadil-familien satsede stort på at købe skibe fra nødlidende konkurrent­er og deres långivere i tiden omkring finanskris­en i 2008.

Tesen var, at bunden var nået, og at skibene derfor ville stige i vaerdi, når markedet vendte til det bedre.

Nedturen varede dog laengere end forventet, og til sidst valgte rederiet at kaste håndklaede­t i ringen i maj 2020 efter flere år med massive tab for alle involvered­e.

Efterfølge­nde er kurator Troels Tuxen fra Bech-Bruun gået rettens vej for at hente penge hjem til boet.

Foruden skattesage­n har han også sagsøgt Christian Stadil, Thor Stadil og en tidligere direktør i rederiet, mens han også har underrette­t politiet om mulig svindel.

Thor Stadil og flere direktører i rederiet er desuden indstillet til konkurskar­antaene.

Thor Stadil, der var formand i rederiet, har konsekvent fastholdt, at alt er foregået efter reglerne i shippingfo­rretningen, som familien selv har tabt 1 mia. kr. på i runde tal.

Rederidire­ktør vandt også

Det bliver understøtt­et af alle de afgjorte sager indtil videre i det betaendte slagsmål.

I sommeren 2023 blev tidligere rederidire­ktør Thomas Mikkelsen pure frikendt i en sag i Lyngby, hvor kurator havde sagsøgt ham for 1 mio. kr.

I en afgørelse fra 26. juni kom Retten i Lyngby frem til, at Thomas Mikkelsen handlede efter bedste evne og i kreditorer­nes interesse, da han lukkede ned for et dattersels­kab til rederiet.

Faktisk afvaergede han et langt større tab ved at betale en regning for braendstof, som kurator ellers mente var ansvarspåd­ragende, lød det.

Thornico-koncernen står bl.a. andet bag sportsmaer­ket Hummel og emballagep­roducenten Brødrene Hartmann.

I 2022 rundede omsaetning­en 12 mia. kr., mens bundlinjen viste et plus på 311 mio. kr. Egenkapita­len er på lidt over 4 mia. kr.

 ?? ?? Christian
Stadil (tv.) og Thor Stadil (th.) har trukket sig sejrrigt ud af en betaendt retssag i Retten i Odense. Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix
Christian Stadil (tv.) og Thor Stadil (th.) har trukket sig sejrrigt ud af en betaendt retssag i Retten i Odense. Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark