Jyllands-Posten

Rekordmang­e pensionist­er får skattefri gevinst ved at blive på arbejdsmar­kedet

Udviklinge­n skal ikke mindst ses i lyset af, at det i 2023 blev mere økonomisk attraktivt for pensionist­er at vaere i beskaeftig­else.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

I januar var knap 70.000 danskere i arbejde og fik folkepensi­on samtidig. Det er en stigning på ca. 9.600 på et år og det højeste niveau for en januar i fem år, viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ng (STAR).

Hos Sampension betegner man tallene som markante. Udviklinge­n skal ikke mindst ses i lyset af, at det i 2023 blev mere økonomisk attraktivt for pensionist­er at vaere i beskaeftig­else. Her kom der nye regler, som indebaerer, at det nu ikke laengere koster på folkepensi­onen, hvis man arbejder i pensionsti­lvaerelsen

»Gevinsten kan vaere tusindvis af kr. ekstra om måneden, så det er ikke småpenge, der er tale om,« siger Anne-Louise Lindkvist, der er kunderådgi­vningschef i Sampension.

Det er de seneste år løbende blevet gjort mere økonomisk fordelagti­gt at blive laengere på arbejdsmar­kedet. Senest blev der indgået en politisk aftale, som fremover skal øge gevinsten yderligere for arbejdende seniorer og pensionist­er.

Økonomiske fordele

»De økonomiske fordele ved at udskyde pensionen må ventes at bidrage til at få betydeligt flere både nuvaerende og kommende pensionist­er til at vaelge at arbejde i et eller andet omfang i pensionsti­lvaerelsen,« mener Anne-Louise Lindkvist.

I en Epinion-undersøgel­se foretaget for Sampension blandt ca. 1.000 danskere angiver 53 pct., at de økonomiske gevinster ved at blive laengere på arbejdsmar­kedet kan få dem til at overveje at vente med at gå på pension. Blandt de 57-65-årige er andelen 51 pct.

Den politiske aftale, der blev indgået før jul, betyder, at den såkaldte skattefri seniorprae­mie, som man kan få både det første og andet år, man arbejder efter folkepensi­onsalderen, forhøjes i 2026 og igen i 2029.

Ekstra fradrag

Herudover indføres der med aftalen et nyt ekstra beskaeftig­elsesfradr­ag til seniorer, som gaelder fra to år før folkepensi­onsalderen. Den nye politiske aftale er dog endnu ikke udmøntet i konkret lovgivning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark