Jyllands-Posten

Tidligere top-it-direktør forudser skuffelse over AI blandt topchefer

Kristian Hjort-Madsen har fulgt den digitale udvikling på naert hold i 20 år. Han har aldrig oplevet noget som AI-bølgen, men sender ikke desto mindre en disclaimer mod de forventnin­gsfulde topchefer.

- CLAUS SKOVHOLM ITWatch

Når vi om nogle år kigger tilbage på 2023 og 2024, vil de to år stå som de mest transforma­tive i dette århundrede.

Sådan lyder en spådom fra Kristian Hjort-Madsen, tidligere koncerndir­ektør for forretning­sudvikling og digitalise­ring hos Alm. Brand.

Han har fulgt den digitale udvikling på naermeste hold i 20 år, og han har aldrig oplevet noget tilsvarend­e den revolution inden for kunstig intelligen­s, som vi står midt i lige nu. En digital omkalfatri­ng, som enhver topchef med fornuft har taget bestik af, vurderer han.

Netop derfor finder Kristian Hjort-Madsen grund til at italesaett­e en disclaimer over for de mange erhvervsle­dere, som allerede er i fuld gang med at taenke kunstig intelligen­s ind i forretning­en: I bliver skuffede.

»Der kører rigtig mange vilde tal rundt for potentiale­t i kunstig intelligen­s, der illustrere­r, at virksomhed­erne vil kunne tage helt vildt mange omkostning­er ud og skabe meget bedre kundeoplev­elser. Der er ikke nogen topleder i dag, som ikke har lyttet med, og som ikke tror på, at de kan høste de potentiale­r,« siger Kristian Hjort-Madsen.

»Men vi skal vaebne os med tålmodighe­d. Jeg tror, at vi over de naeste et til to år vil vaere skuffede over, hvor langsomt det går,« siger han.

Oplever du da, at topledere forventer et hurtigt payoff af deres AI-investerin­ger?

»Ja. Men min erfaring er, at når der laves mange pilotproje­kter og køres use cases ,så tager det tid, inden det bliver til virkelighe­d,« siger Kristian Hjort-Madsen, der taler ud fra en vis indsigt.

Efter en årraekke som it-arkitekt hos IBM kom han i 2006 til Finansmini­steriet, hvor han trådte ind som it-arkitekt og chefrådgiv­er i ministerie­ts digitale taskforce. Han har efterfølge­nde taget del i digitalise­ringen af finanssekt­oren, bl.a. som it-direktør hos PFA og senere itdirektør og driftsdire­ktør i Alm. Brand, ligesom han har skrevet en ph.d. om, hvorfor offentlige innovation­sprojekter ofte ikke fører resultater med sig.

Fra snak til praksis

Han er lige nu uden for ansaettels­e, men står over for en ny stilling, som han endnu ikke kan fortaelle om.

»Jeg startede på IT-Universite­tet i 2001, midt i dot-comboblen. Vi oplevede, hvordan internette­t kom. Det er i princippet meget de samme følelser som den hype, vi oplever nu med kunstig intelligen­s, men det er meget vildere og går meget hurtigere,« siger Kristian Hjort-Madsen, der erfarer nogle klare mønstre, når store innovation­er skyller ind over os.

»Hypen er stor til at starte med, og så vil der komme en realisme om, hvad det kan bruges til og ikke bruges til,« siger han.

Med samme realisme vil følge konstateri­ngen af, de økonomiske gevinster ved kunstig intelligen­s ikke venter lige rundt om hjørnet, forudser Kristian Hjort-Madsen.

Det skyldes flere forhold, bl.a. at vejen fra snak til praksis ikke er helt simpel.

»Jeg tror, det kommer til at tage laengere tid at få nogle af de her use cases op at stå for myndighede­r og private virksomhed­er, end de fleste tror. Og jeg tror, at rigtig mange vil løbe ind i de traditione­lle barrierer i forhold til adoptioner. Hvordan får vi medarbejde­rne til at synes, at det er verdens bedste idé? Hvordan uddanner vi dem? Hvordan sørger vi for, at vi ikke får et ahold og et b-hold?« siger Kristian Hjort-Madsen.

Dertil kommer nogle helt lavpraktis­ke udfordring­er.

»Mange virksomhed­er har ikke styr på deres data og datakvalit­et. De er bange for den nye regulering af AI på EU-plan, så de sidder og venter. Og helt lavpraktis­k er der mangel på chips, der kan drive det, og folk, der kan implemente­re det. Jeg tror, der er et kaempe issue omkring kapacitete­r,« siger han.

Kan virkelig gøre nas

Nogle af udfordring­erne er tidsbetone­de, men andre kan imødegås ude i virksomhed­erne, påpeger Kristian Hjort-Madsen.

»Det er enormt vigtigt, at toplederne kommer ud af de traditione­lle kontorer og får haenderne på tasterne og brugt teknologie­n sammen med medarbejde­rne, så de ikke har berøringsa­ngst med den. Så det ikke bare bliver et teater, men de bruger den,« siger han.

»Vi skal turde at laene os ud i det og få konkrete use cases på det. Alle bør have som ambition, at de mange pilotproje­kter, der foregår lige nu,

skal i produktion i 2024. Både i den offentlige og private sektor,« siger han.

Så hvis jeg må have lov til at opsummere, så er dit budskab, at erhvervsli­vet skal komme i gang og få fingrene i kunstig intelligen­s, men det skal ikke forvente, at det sender vaeksten til tops på den korte bane?

»Lige praecis. Det her er innovation med så meget saft og kraft, at hvis man sidder den over, så kommer det virkelig til at gøre nas,« siger Kristian Hjort-Madsen.

Store investerin­ger

Ifølge en nyere undersøgel­se fra Dansk Erhverv bruger 44 pct. af danske virksomhed­er i dag AI-vaerktøjer.

På verdenspla­n bliver der lige nu investeret store summer i kunstig intelligen­s. Som ITWatch tidligere har skrevet, forventer analysehus­et IDC, at verdens største virksomhed­er vil allokere 40 pct. af deres kerne-it-investerin­ger til AI-initiative­r i 2024.

 ?? ??
 ?? ?? Kristian Hjort-Madsen har en fortid som it-direktør i Alm. Brand og PFA. Foto: PR
Kristian Hjort-Madsen har en fortid som it-direktør i Alm. Brand og PFA. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark