Jyllands-Posten

Nordea er blandt verdens bedste kapitalfor­valte

En ny rapport om kapitalfor­valteres aktive ejerskab placerer Nordea i toppen af listen over dem, der er bedst til at fremme baeredygti­ghed gennem aktivt ejerskab.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN ESG-redaktør sife@finans.dk

Når det kommer til at praege den baeredygti­ge dagsorden gennem aktivt ejerskab, er Nordea i toppen blandt nogle af de største og mest indflydels­esrige kapitalfor­valtere.

Det viser en ny uafhaengig rapport fra ngo’en Share Action.

Den internatio­nale ngo Share Action har gennemgået kapitalfor­valteres evne til at bruge deres stemmeret som aktionaere­r til at påvirke faktorer inden for klima og miljø, socialt ansvar og ledelse (ESG) i en mere baeredygti­g retning. Resultatet er samlet i rapporten ”Voting Matters”, hvor Nordea indtager en ottendepla­ds blandt 69 af verdens største kapitalfor­valtere. I toppen af listen ligger britiske EFG Asset Management. Ser man på Norden alene, er Nordea bedst placeret.

257 aktionaerf­orslag

I rapporten fra Share Action rangeres kapitalfor­valtere ud fra deres stemmeafgi­vning til 257 aktionaerf­orslag om forhold inden for klima og miljø samt socialt forhold. Nordea stemmer ved ca. 4.000 generalfor­samlinger.

Det aktive ejerskab bliver diskuteret ivrigt, og med initiative­t Climate Action 100+ har det fået stor opbakning fra nogle af verdens største kapitalfor­valtere. Initiative­t har fået stor opmaerksom­hed for arbejdet med at samle investorer og laegge pres på virksomhed­erne på ESG-relaterede spørgsmål, blandt andet gennem det aktive ejerskab og stemmeafgi­velser ved generalfor­samlingern­e.

»Generelt set er det blevet nemmere at vaere aktiv ejer. Vi har haft fokus på det i snart 20 år, så for os er det ikke nyt. Men virksomhed­erne er mere vant til det i dag. Nogle få virksomhed­er stritter imod, men jeg tror, investorer kommer til at se på, om virksomhed­erne kan kaempe imod standarder for good governance,« siger Eric Pedersen, som er chef for ansvarlige investerin­ger i Nordea Asset Management.

Hvor graensen går for det aktive ejerskab, er forskellig­t blandt kapitalfor­valtere. På det seneste har flere pensionsse­lskaber meldt ud, at de opgiver kampen for en grøn omstilling i fossile selskaber og saelger ud af selskaber, de ikke ser en grøn fremtid i.

Det gaelder blandt andre Velliv, som sidste år frasolgte aktier og obligation­er for 3,4 mia. kr. med den begrundels­e, at fem års dialog med olieselska­berne havde slået fejl. Også Danmarks største bank,

Danske Bank, har en strategi, hvor de i langt højere grad saelger ud af selskaber inden for fossil energi, end Nordea gør.

I Nordea ser man anderledes på det. Her stoler man på at kunne gøre en forskel gennem aktivt ejerskab. Ifølge Eric Pedersen opdaterede banken desuden i 2021 sin investerin­gspolitik med nye skrappere krav til selskabern­e inden for fossil energi.

»Helt konkret har vi indtil videre analyseret omkring 2.000 fossilrela­terede selskaber og lavet vores egne fremadskue­nde forventede dekarbonis­eringskurv­er, og kun omkring 200 er sluppet gennem nåleøjet,« siger han.

I USA er den grønne omstilling gennem blandt andet klimaforsl­ag på generalfor­samlinger og aktivisme kommet i modvind, saerligt på den politiske højrefløj. Republikan­erne er modstander­e af investerin­ger, som har fokus på ESG-målsaetnin­ger, men det ”ESG-backlash” er ikke den generelle trend, mener Eric Pedersen.

»Bagved de få problemati­ske historier går trenden den anden vej. Virksomhed­erne

Vi har haft fokus på det i snart 20 år, så for os er det ikke nyt. ERIC PEDERSEN, CHEF FOR ANSVARLIGE INVESTERIN­GER I NORDEA ASSET MANAGEMENT

er generelt blevet mere åbne og interesser­ede,« siger han.

Ifølge rapporten fra Share Action profiterer nogle formueforv­altere på konflikter relateret til konflikter­ne i Ukraine og Mellemøste­n ved fortsat at investere i verdens største våbenprodu­center og stemme imod forslag for menneskere­ttigheder. 11 kapitalfor­valtere har stemt imod forslag om at rapportere på virksomhed­ernes impact på menneskere­ttigheder, fremgår det af rapporten.

 ?? ?? Eric Pedersen er chef for ansvarlige investerin­ger i Nordea Asset Management, hvor 25 medarbejde­re beskaeftig­er sig med ESG. Foto: Nordea
Eric Pedersen er chef for ansvarlige investerin­ger i Nordea Asset Management, hvor 25 medarbejde­re beskaeftig­er sig med ESG. Foto: Nordea

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark