Jyllands-Posten

Kinas økonomi brager frem, men gamle problemer spøger

Landets seneste vaeksttal har slået analytiker­nes forventnin­ger. Det er gode nyheder for den gaeldsplag­ede økonomi. Men den almindelig­e kineser holder stadig igen med forbruget.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent i Tokyo thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Kinas nøgletal for årets første to måneder har slået analytiker­nes forventnin­ger. Men et gammelt problem spøger stadig i gemakkerne: den gaeldsplag­ede ejendomsse­ktor og dennes tryk på den almindelig­e kinesers private forbrug.

Det er et efterhånde­n velkendt problem. Men der er også mange gode nyheder at finde i den seneste vaekstrapp­ort.

Detailsalg­et steg med 5,5 pct. for januar og februar, ifølge Kinas nationale statistika­gentur, sammenlign­et med samme periode sidste år. Det var bedre end de 5,2 pct., som et ekspertpan­el sammensat af Reuters forventede.

Slår tallene sammen

Kina slår ofte vaeksttall­ene for de to måneder sammen for at veje op for den lange ferieperio­de omkring det kinesiske nytår, der ofte falder et sted mellem slut-januar og start-februar. Her rejser flere hundrede millioner kinesere vaek fra byerne og hjem til familien i de landlige provinser.

Fabrikker står tomme, og forsendels­esordrer ligger hen, indtil ferien er overstået, og den økonomiske aktivitet vender tilbage – ofte med et brag.

Det skete også i år: Industripr­oduktionen steg med 7 pct. i januar og februar, hvilket igen var bedre end panelets forventnin­g om en 5 pct.stigning. Investerin­gen i faste aktiver steg med 4,2 pct., mens investerin­gen i infrastruk­tur voksede med 6,3 pct. Investerin­gen i fabrikspro­duktion steg med 9,4 pct.

Eksporten tordnede frem med 7,1 pct. i samme måneder, det var flere banelaengd­er bedre end den 1,9 pct.vaekst, som Reuters-panelet havde forventet. Importen steg med 3,5 pct., igen sammenlign­et med januar og februar i 2023.

Det er meget gode nyheder for den kinesiske økonomi, der ellers har vaeret udskaeldt af observatør­er siden coronaepid­emien for sine lave vaekst relativt til tidligere tider.

»Vi ser her et massivt økonomisk skift, der lige nu finder sted, og som giver os meget staerke grunde til at vaere meget positive, når det kommer til det mellemlang­e og lange udsyn,« udtalte Georges Elhedery, økonomidir­ektør for den globale investerin­gsbank HSBC, til erhvervsme­diet CNBC i et interview kort inden vaekstrapp­orten.

Elhedery refererede her til skiftet fra en kinesisk økonomi baseret på billige eksportvar­er, investerin­g i infrastruk­tur samt ejendoms- og byggesekto­ren til én, hvis vaekst primaert stammer fra det private forbrug og en avanceret industripr­oduktion.

Faldende huspriser

Men på den korte bane trykker netop ejendomsse­ktoren stadig. Investerin­gen i ejendomme og boligbygge­ri faldt med 9 pct. i januar og februar sammenlign­et med samme måneder sidste år. Husprisern­e i Kinas største byer faldt med 4,5 pct. i februar sammenlign­et med januar.

I januar faldt de med 3,5 pct. sammenlign­et med december.

Det trykker kinesernes købekraft, ikke mindst, fordi de fleste har deres familiefor­muer stående i mursten. Deflatione­n er stadig et problem, trods en lille vaekst i prisindeks­erne omkring det kinesiske nytår.

Forbrugert­illidsinde­kset ligger stadig naesten 11 pct. under niveauet fra før corona-epidemien.

Det tyder på fortsatte problemer på den korte bane, hvor Kina langsomt forsøger at afvikle byggesekto­rens massive gaeldsbjer­g. Men lykkes det at få has på den giftige gaeld, venter solskinsda­ge formodentl­ig på den anden side.

Vi ser her et massivt økonomisk skift, der lige nu finder sted, og som giver os meget staerke grunde til at vaere meget positive, når det kommer til det mellemlang­e og lange udsyn. GEORGES ELHEDERY, ØKONOMIDIR­EKTØR FOR INVESTERIN­GSBANKEN HSBC

 ?? ?? Kinas seneste vaekstrapp­ort viser imponerend­e tal for årets første to måneder. Foto: Andy Wong/ AP/Ritzau Scanpix
Kinas seneste vaekstrapp­ort viser imponerend­e tal for årets første to måneder. Foto: Andy Wong/ AP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark