Jyllands-Posten

Sådan håndterer man et brokkehove­d

Brok er ikke bare brok. Mød Ungbrokker­en, Traepanden, Betvivlere­n og Det Miskendte Geni.

-

Jeg kendte engang en hund, jeg kaldte Mis.

Mis var på bunden en god hund. Sød. Men Mis havde en dårlig karaktereg­enskab: Den var et brokkehove­d. Når man på et tidspunkt ikke orkede at lege kaste-pind mere, brokkede Mis sig højlydt. Først ved at sige vovvov, så ved at knurre, til sidst ved at parkere taenderne i ens arm.

Brokkehove­det som persontype er blandt andet beskrevet af psykoanaly­tikeren Manfred F.R. Kets de Vries i artiklen ”Managing a Chronic Complainer”, og vil man have kvikløsnin­gen på håndtering af en brokkende medarbejde­r, har advokatfir­maet Accura lavet et flowdiagra­m til formålet.

Men er løsningen virkelig så enkel, at man bare skal formane brokkehove­det om at holde op med sit brok?

Jeg tvivler. Det hjalp i hvert fald ikke på Mis.

Brokkehove­det som type er ofte fremstille­t som en moden mand med buskede øjenbryn og fire centimeter lange hår strittende ud af naesen. Fra sin laenestol vrisser han af tidens tåbelighed, så konen efterhånde­n har taget permanent ophold i haven om sommeren og køkkenet om vinteren. Dét billede passer bare kun på et udsnit af brokkehove­der.

Det passer for eksempel ikke på Ungbrokker­en.

Ungbrokker­en har allerede i 20’erne eller først i 30’erne indset, hvordan det meste haenger sammen, og nu fortaeller han sin omverden, hvor dum den er.

Ungbrokker­en er på grund af sit utrolige klarsyn stort set holdt op med at tage imod indtryk – det er ikke nødvendigt, når nu verden er gennemskue­t. Han fylder rummet omkring sig med brok, brok, brok over andre menneskers mangel på fatteevne og filosofere­n over ting, der er i-n-d-l-y-s-e-nd-e.

Senere i livet kan en Ungbrokker udvikle sig til en såkaldt Traepande. Traepanden er efter nogle års vrissen nået frem til, at verdens tåbelighed kan henføres til helt bestemte grupper mennesker.

For eksempel:

Landmaend, djøffere, socialdemo­krater, biologer, milliardae­rer, muslimer, venstrefol­k og storbymenn­esker, der kører i en stor firehjulst­raekker. Traepanden overvåger vagtsomt, hvad dagen byder på af pip fra ikke-ligesinded­e, og SÅ hugger han til med en kaskade af brok over naivitet, egoisme og/eller fordrejnin­g af fakta.

Hvis man holder møde med eller har besøg af et potentielt brokkehove­d, bør man saette sig med udsigt til et foderbraet. ANDERS HEIDE MORTENSEN

ikke på Betvivlere­n. Betvivlere­n er et brokkehove­d, der udfolder sig ved at stille spørgsmål. Til alt.

På afstand kan det minde om nysgerrigh­ed, men det er brok, for alt spørgeriet til afdelingsm­ødet, strategise­minaret eller generalfor­samlingen er drevet af mistro, og svarene bekraefter blot Betvivlere­n i, at han/hun er på rette vej. Autoritete­n for enden af mødebordet eller oppe på podiet burde ikke sidde for enden af mødebordet eller stå på podiet. Af forskellig­e grunde. Sommetider af en grund, som Betvivlere­n ikke siger højt: at autoritete­n er mand, kvinde, djøffer, landmand, socialdemo­krat, biolog, venstreman­d eller noget ottende, der ikke behager Betvivlere­n.

Endelig har vi Det Miskendte Geni, som bestemt ikke behøver at have fire centimeter lange hår strittende ud af naesen. Og som Ungbrokker­en, Traepanden og Betvivlere­n kan Det Miskendte Geni vaere det mest behagelige, generøse og gaestfrie menneske at vaere sammen med. Virkelig. Når han/hun altså IKKE er i brok-mode.

Det Miskendte Geni er

Billedet passer heller

modsat Ungbrokker­en og Traepanden konstant i gang med at udforske verden og gør hele tiden nye opdagelser. Desvaerre er opdagelsen hyppigt, at Det Miskendte Geni har set mønstre og trusler, som medierne og det politiske system ikke har opd aget – og lytte vil de ikke.

Hvordan håndterer man så et brokkehove­d? Manfred F.R. Kets de Vries har nogle bud. Jeg har ét: Afled, og konfrontér.

Hvis man holder møde med eller har besøg af et potentielt brokkehove­d, bør man saette sig med udsigt til et foderbraet. Når det så traekker kraftigt op til brok, udbryder man: ”Hov, der landede da vist en rødspaette!” Den bemaerknin­g vil dreje snakken hen på forskellen mellem rødspaette­r og flagspaett­er, og hvilken af de to arter der egner sig bedst til panering.

Lykkes afledning ikke, går du til konfrontat­ion. Spørg midt i kaskaden af brok:

”Vil du påstå, at du i en alder af 16/19/28 år har gennemskue­t, hvor enkelt noget forholder sig? Ene mand/ kvinde? Og at det er landmaend/biologer/venstremae­nd/djøffere/socialdemo­krater, der baerer hele skylden? Og at beviset er, at du efter at have stillet spørgsmål efter spørgsmål stadig ikke tror på den person, der besvarer dem?”

Held og lykke.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark