Jyllands-Posten

Nyt job efter 60? Det er også dit eget ansvar

For nylig skrev topchefern­e i Forsikring & Pension og Dansk Erhverv, at ’seniorer skal vaere med til at sikre Danmarks økonomiske fremtid’. Her følger fem råd om, hvad vi selv kan gøre for at vaere attraktive.

- JØRGEN UHRBRAND partner i AS3

Vi, der har krydset 60, har ofte både uddannelse­rne, de dybe erfaringer og en arbejdsmor­al, som arbejdsgiv­ere saetter pris på. Vi er samfundsøk­onomisk langt bedre i arbejde end på pension.

Og vi bliver ensomme, falder hen og dør tidligere uden for arbejdsmar­kedet. Der er med andre ord masser af fordele ved at holde os i arbejde. Så hvad skal vi gøre for at få flere seniorer på arbejdsmar­kedet?

Ifølge adm. direktør i Forsikring & Pension Kent Damsgaard og adm. direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen er en del af forklaring­en på, at vi ikke har samme andel mellem 50 og 74 år i arbejde, som vores nordiske naboer, at arbejdsmar­kedet er for ufleksibel­t.

Ja, vi bør indrette vores arbejdspla­dser, pension og ordninger bedre, så mennesker over 60, som jeg selv (godt og vel), bedre kan vaere i arbejde, der passer til vores livssituat­ion.

i fuld gang. Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ng viser, at rekordmang­e danskere over 65 år fik nyt arbejde i 2023. Det går mod tendensen i den øvrige befolkning, hvor der var fald i nyansatte i alle aldersgrup­per.

Men der er altså også en raekke ting, som vi såkaldte seniorer selv kan og bør gøre. Alderen er nemlig ikke afgørende for, hvor vanskeligt eller nemt det er at finde nyt arbejde. Hvis man griber det rigtigt an.

Hvis man skal blive på ar

Den udvikling er

bejdsmarke­det, handler det - på trods af den megen snak om pension, nedtrapnin­g mm. – om IKKE at indstille sig på det modsatte. Vil man blive på arbejdsmar­kedet, skal man gøre det, de fleste altid har gjort.

sig selv og agere som en, der vil laere nyt, udvikle sig og engang i mellem finde sig et nyt arbejde. Gør man det, er der naesten ingen forskel på, hvor attraktiv man er, når man er 30, 40, 50 eller 60. Det er der statistisk evidens for i jobmobilit­etsrapport­er i de forskellig­e aldersgrup­per.

Så med forbehold for individuel­le forhold, nedslidnin­g og anekdotisk viden er

Man skal betragte

her fem gode råd til, hvad vi seniorer selv kan gøre for at enten beholde det arbejde, vi har, eller få et nyt og bedre.

Gør dine kompetence­r op hvert år:

Arbejd med at skaerpe dem, hvis de kun passer til det, du laver lige nu.

Vaer digital nysgerrig: AI, ChatGPT og alt det kan virke skraemmend­e, men favn og brug det.

Laen dig ikke tilbage: Byd dig til og grib aktivt muligheder­ne, når de er der: Nye projekter, opgaver, retninger.

Se om du kan skifte arbejde: Se ca. hvert tredje år på, om du kan skifte arbejdsomr­åde, funktion, job eller branche.

Indstil dig på samme løn:

Vaer indstillet på, at din løn ikke nødvendigv­is skal fortsaette med at stige hele livet. Det handler om livsløn og ikke om, hvad der aktuelt står på lønsedlen

Kent Damsgaard og Brian Mikkelsen, vi skal have justeret på strukturer, incitament­er og dynamikker på arbejdsmar­kedet. Men os over 60 kan altså selv hjaelpe godt til på missionen ved at have en positiv tilgang til nye opgaver, funktioner og brancher.

AEldres markedsvae­rdi risikerer at falde med alderen. Men ikke hvis vi selv gør noget. Og det har både Danmark, arbejdsgiv­erne og vi selv brug for, at vi gør.

For ja, kaere

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark