Jyllands-Posten

»Arbejdet er så lystbetone­t, at jeg ikke har blik for, hvor mange timer der går med det«

Thomas Hofman-Bang er adm. direktør i Industrien­s Fond. Tidligere har han som topleder oplevet op- og nedture med NKT og vaeret på en surrealist­isk opgave for en global virksomhed.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Drømmen for faren var at studere teologi. Men som den aeldste i femte generation måtte han i stedet blive landmand og tage ansvaret for driften af slaegtsgår­den.

For Thomas Hofman-Bang, adm. direktør på femte år i Industrien­s Fond, har det med farens historie in mente altid haft høj prioritet selv at kunne vaelge vejen.

Med til historien hører, at faren gjorde sønnen, den aeldste blandt fire brødre, en tjeneste. For i 1976 blev gården, Vielsted Møllegård i Sorø, solgt. Herefter kunne faren folde drømmen om at laese teologi ud. Og sønnen skulle aldrig bekymre sig om en fremtid på familiens gård.

Som teenager var Thomas Hofman-Bang overbevist om, at han skulle gøre karriere i finanssekt­oren. Men i løbet af en erhvervspr­aktik i en lokal bank oplevede han arbejdsdag­en som ualmindeli­g kedelig. I stedet valgte han revisorvej­en for midt i 1990’erne at blive statsautor­iseret revisor.

Ved et tilfaelde kom han som ansat i en internatio­nal revisionsv­irksomhed på et seks måneder langt ophold i New York. Da opholdet var slut, var han langtfra faerdig med USA, og ved hjaelp af en ansaettels­e i Superfos lykkedes det ham at komme inden for i industriko­ncernens amerikansk­e hovedkonto­r. Det lå i Alabama, hvor der blevet satset stort på asfaltprod­uktion.

»Mit eventyr stoppede pludseligt i efteråret 1999, da Superfos blev udsat for en fjendtlig overtagels­e af en amerikansk konkurrent,« fortaeller han.

Kaeledaegg­e og skurk

For første gang stod han uden arbejde. Men allerede i begyndelse­n af 2000 blev han som 35-årig ansat som koncernfin­ansdirektø­r i NKT Holding.

»Årene i NKT var en rejse i oplevelser og udfordring­er,« siger han.

»Flere gange i mine 13 år i koncernen blev vi med attraktive afkast til aktionaere­rne til aktiemarke­dets kaeledaegg­e. Til andre tider indtog vi på grund af skuffende resultater en rolle som skurk.«

Dengang var NKT et konglomera­t med forretning­er, som pegede i mange retninger og medførte op- og nedture. Alene inden for det første år oplevede han, dels at søkabelfab­rikken i Kalundborg måtte lukke med et tab på 2 mia. kr. på grund af en fejlslagen satsning, dels at itvirksomh­eden Giga blev solgt for 10 mia. kr.

Siden var han dybt involveret i salg, opkøb og rekonstruk­tioner af selskaber, og med egne ord laerte han en masse om udholdenhe­d, det lange, seje traek og risikovill­ighed.

Efter fem år i NKT blev han til sin egen overraskel­se forfremmet til koncernche­f. Tre år senere stod han midt i finanskris­en med en kapitalkra­evende koncern, som kom i problemer.

»Jeg trådte hårdt på bremsen inden for alle forretning­sområder. Bagefter kraevede det mange kraefter at vinde noget af det tabte tilbage.«

Afsked med vemod

I efteråret 2013 blev Thomas Hofman-Bang afskediget. Han blev tilovers i en ny struktur for NKT vedtaget af den davaerende bestyrelse: Frem for en koncernche­f på toppen med ansvar for den samlede forretning blev ambitionen forretning­sområder med hver sin direktør.

»Det var med vemod, at jeg stod til min afskedsrec­eption. Bagefter stod jeg uden en plan for, hvad der skulle ske,« siger han.

På davaerende tidspunkt var han fem år inde i sit aegteskab med Charlotte Rønhof, dengang underdirek­tør i Dansk Industri. De var foraeldre til en dreng på fire år. Desuden havde Thomas Hofman-Bang fra et tidligere forhold en teenager, mens hun havde to børn omkring 20 år.

»Jeg husker tilbage på disse år som en rigtig god tid,« siger han.

»Min kone og jeg havde begge travlt med karrieren. Men med en au pair i huset og hjaelp fra mine svigerfora­eldre og de store børn hang det alligevel sammen derhjemme.«

Derfor så han heller ingen grund til at vende ryggen til, da et rekrutteri­ngsfirma henvendte sig om en stilling som adm. direktør og seniorpart­ner i revisions- og rådgivning­sfirmaet KPMG.

Kort forinden var KPMG af en konkurrent blevet draenet for kunder, arbejdskra­ft, knowhow og lokaler. Derfor begyndte Thomas HofmanBang som topleder fra et lokale i et kontorhote­l midt i København.

»Det var en skør, surrealist­isk og spaendende opgave. Slutmålet for KPMG’s globale topledelse var 1.000 ansatte og 1,5 mia. kr. i omsaetning. Efter fem år med fuld fart var vi nået godt halvvejs. Samtidig havde jeg fuldført min kontrakt og ville gerne prøve noget nyt. Igen.«

Der er frihedsgra­der

Siden 2019 har Thomas Hofman-Bang vaeret adm. direktør i Industrien­s Fond.

Fonden har med årlige donationer på samlet en kvart mia. kr. til primaert universite­ter og brancheorg­anisatione­r som formål at forbedre erhvervsli­vets evne til at konkurrere. Der gives penge til at skabe viden, kompetence og innovation inden for fire områder, heriblandt baeredygti­g produktion og cybersikke­rhed.

»Arbejdet er så lystbetone­t, at jeg ikke har blik for, hvor mange timer der går med det,« siger Thomas HofmanBang.

»Men jobbet kommer med frihedsgra­der og en fleksibili­tet, der betyder, at jeg også har tid til et spaendende privatog familieliv.«

 ?? ?? Thomas Hofman-Bang er medlem af bestyrelse­n i Foreningen Roskilde Festival - og glad for at spille luftguitar. Foto: PR
Thomas Hofman-Bang er medlem af bestyrelse­n i Foreningen Roskilde Festival - og glad for at spille luftguitar. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark