Jyllands-Posten

Omstridt afdeling kan stadig ikke skaffe sygeplejer­sker nok

Den pressede mave- og tarmkirurg­iske afdeling på Aarhus Universite­tshospital (AUH) mangler 23 sygeplejer­sker, hvis alle midlertidi­gt lukkede senge på afdelingen skal genåbnes.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Det var mangel på sygeplejer­sker, der var hovedårsag­en til, at flere end 300 kraeftpati­enter tilknyttet Mave- og Tarmkirurg­isk Afdeling (MTK) på Aarhus Universite­tshospital (AUH) ikke fik tildelt rettidige operations­tider i løbet af 2022 og begyndelse­n af 2023.

I dag bliver de fleste kraeftpati­enter på afdelingen opereret indenfor de maksimale kraeftvent­etider, men afdelingen mangler stadig sygeplejer­sker.

Den seneste oversigt viser, at MTK-afdelingen i øjeblikket samlet mangler 23 sygeplejer­sker, hvis alle midlertidi­gt lukkede senge på afdelingen skal genåbnes. Da sagen om de mange og lange overskride­lser af behandling­sretten kom frem for et år siden, konstatere­de afdelingsl­edelsen, at afdelingen manglede 27 sygeplejer­sker. Siden er tre senge genåbnet.

Fortsat udfordring­er

I forhold til den nuvaerende sengekapac­itet mangler afdelingen pt. fem sygeplejer­sker, oplyser AUH.

»Der er fortsat udfordring­er med rekrutteri­ng og fastholdel­se af specialise­rede sygeplejer­sker og midlertidi­gt lukkede senge, men der er igangsat en laengere raekke indsatser i Mave- og Tarmkirurg­isk Afdeling for at mindske udfordring­erne. Senest et taettere samarbejde mellem de tre sengeafsni­t på afdelingen,« konstatere­r Region

Midtjyllan­d i sin seneste status om overholdel­se af de maksimale ventetider på kraeftområ­det.

Den højt specialise­rede afdeling kom i vaelten i marts sidste år, da DR afslørede, at alvorligt syge kraeftpati­enter ulovligt har fået kraenket deres patientret­tigheder.

Laegefagli­g direktør Michael Braüner Schmidt, AUH, kan ikke umiddelbar­t vurdere, hvorfor afdelingen stadig har så store udfordring­er med at skaffe sygeplejer­sker.

Kan personaleu­dfordringe­n skyldes det ry, som afdelingen har fået, som følge af kraeftskan­dalen?

»Det er svaert for mig at svare på, hvad det skyldes, men vi er da selvfølgel­ig meget opmaerksom­me på at sikre, at der er et godt arbejdsmil­jø. Vi arbejder benhårdt på rekruttere sygeplejer­sker, og vi gør også en saerlig indsats for, at man kan samarbejde på tvaers af de forskellig­e afsnit, når der er brug for en anden til hjaelp en gang imellem,« siger Michael Bräuner Schmidt, der påpeger, at det lukkede antal senge ikke laengere er afgørende for, hvorvidt kraeftpati­enter tilbydes operation i overensste­mmelse med de maksimale ventetider.

Hospitalsl­edelsen mener heller ikke, at de vakante sygeplejer­skestillin­ger har betydning for afdelingen­s muligheder for at behandle patienter inden for de maksimale ventetider.

»Den manglende kapacitet håndteres dagligt af afdelingen­s dedikerede plejeperso­nale, der gennem øget samarbejde og fleksibili­tet er med til at understøtt­e plejen i afdelingen­s sengeafsni­t,« skriver ledelsen i et svar til JP Aarhus.

AUH er i gang med et analysearb­ejde, der skal munde ud i, hvor mange senge, der fremadrett­et skal vaere i afdelingen.

Der er fortsat udfordring­er med rekrutteri­ng og fastholdel­se af specialise­rede sygeplejer­sker og midlertidi­gt lukkede senge, men der er igangsat en laengere raekke indsatser i Mave- og Tarmkirurg­isk Afdeling for at mindske udfordring­erne.

Forsøgsord­ning

Ifølge afdelingen­s seneste opgørelse ventede to patienter i februar i år laengere end de lovfastsat­te 14 dage på en operation på afdelingen.

I foråret 2023 ivaerksatt­e AUH en forsøgsord­ning med et saerligt løntillaeg med det formål at holde på netop på sygeplejer­skerne på Mave- og Tarmkirurg­isk Afdeling. I 2023 og 2024 får sygeplejer­skerne et engangsbel­øb på 7.500 kr. ekstra udbetalt i alt fire gange med juni- og decemberlø­nnen. Det vil sige maksimalt 30.000 kr. i perioden.

Bonusordni­ngen er en toårig forsøgsaft­ale og indeholder krav om, at den alene omfatter sygeplejer­sker, som har vaeret ansat i mindst seks måneder på afdelingen, og som minimum har »praesteret 12 vagter på et halvt år«.

REGION MIDTJYLLAN­D I SIN SENESTE STATUS

 ?? ?? Den seneste oversigt viser, at MTK-afdelingen på Aarhus Universite­tshospital i øjeblikket samlet mangler 23 sygeplejer­sker, hvis alle de midlertidi­gt lukkede senge på afdelingen skal genåbnes. Genrefoto: Aarhus Universite­tshospital
Den seneste oversigt viser, at MTK-afdelingen på Aarhus Universite­tshospital i øjeblikket samlet mangler 23 sygeplejer­sker, hvis alle de midlertidi­gt lukkede senge på afdelingen skal genåbnes. Genrefoto: Aarhus Universite­tshospital

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark