Jyllands-Posten

Rådmand undskylder og forsikrer: »Vi er ikke ude på at snyde jer«

Rådmand Nicolaj Bang (K) lyttede til bekymrede mulige naboer til vindmøller ved Vosnaes. Nu vil han kigge grundigt på både tal og historik.

- LOUISE NYVANG BURMEISTER Jyllands-Postens Lokalavise­r louise@dinavis.dk VINDMØLLER VED VOSNAES

klar og uforbehold­en undskyldni­ng kom på bordet, da rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Nicolaj Bang (K) torsdag sen eftermidda­g mødtes med Foreningen mod vindmøller ved Vosnaes.

Foreningen, der taeller godt 350 medlemmer i en facebookgr­uppe, havde gennem en måneds tid forsøgt at få et møde med rådmanden, da de har en raekke indvending­er mod Aarhus Kommunes planer om at saette tre 150 meter høje vindmøller op på markerne ved Vosnaes.

Undskyldni­ngen kom, da foreningen udtrykte dyb bekymring over Aarhus Kommunes form for borgerindd­ragelse, der ligefrem udviklede sig kaotisk på et møde i september, hvor en mand måtte eskorteres ud af salen på Skaering Skole og i den forbindels­e slog en kommunal medarbejde­r i hovedet.

»Jeg vil simpelthen gerne undskylde for det borgermøde. Det er jo blevet et eksempel på, hvordan vi ikke skal gøre det. Forventnin­gsafstemni­ngen var dårlig. Vi så det mere som et informatio­nsmøde. Men vi blev overvaelde­t af interessen for mødet og var for dårlige til at forEn klare, at vi ikke så det som et møde, hvor politikere skulle debattere projektet.«

Ellers var det mest en lyttende rådmand, der flittigt tog notater og lovede at kigge grundigt på både beregninge­r af vindforhol­d, den forventede strømprodu­ktion, møllernes størrelse og støj.

På mødet deltog syv medlemmer af foreningen, der dels er bosiddende i Aarhus og dels i Syddjurs Kommune. Ingen af de borgere, der har adresse i Syddjurs, blev hørt, da Aarhus Kommune første gang satte området i spil til vindmøller i 2016. Efter den indledende høring gik kommunen fra at pege på otte mulige områder til blot at kigge på tre: Vosnaes, Aarhus Havn og Kasted.

»Hvis vi var blevet hørt dengang, så sad vi ikke her i

dag og debattered­e den her placering,« mener formanden for foreningen, Dan Enkelund, der torsdag lagde stue til rådmandens besøg.

En bunden opgave

Rådmanden måtte vaere svar skyldig på, hvorfor borgerne i Syddjurs ikke blev hørt dengang, til trods for at de vil komme til at bo mindre end en kilometer vaek fra møllerne.

NRGi Renewables har ansøgt Aarhus Kommune om at opsaette tre 150 meter høje vindmøller ved Vosnaes.

Tidsplan:

Der skal nu nedsaettes en arbejdsgru­ppe

■ med borgere med henblik på at tilpasse projektet efter ønsker og idéer fra borgerne.

Sommer 2024: Med afsaet i

■ borgernes anbefaling­er og idéer er der en politisk stillingta­gen til, hvorvidt der skal udarbejdes et lokalplans­forslag og miljørappo­rt.

1. kvartal 2025: Aarhus Byråd

■ behandler lokalplans­forslaget ad to omgange med tilhørende offentlig høring.

»Jeg har jo arvet den her opgave, fordi jeg blev rådmand pludseligt i 2022, så jeg kender ikke historikke­n så godt. Men det lyder da til, at man har lavet en fejl og skulle have talt med borgerne på den anden side af kommunegra­ensen også,« siger rådmanden og understreg­er, at han har fået en bunden opgave af byrådet:

»Min opgave er at levere loyalt ind på den bestilling, som byrådet vedtog i 2020, da man valgte at gå videre med den her placering. Min forvaltnin­g vil nu lave en indstillin­g til byrådet, der vil forsøge at traede jer mindst muligt over taeerne. Så vil man tage stilling til projektet politisk, når det rammer byrådet,« forklarer Nicolaj Bang, der på nuvaerende tidspunkt ikke vil tilkendegi­ve, om han er for eller imod en placering af vindmøller ved Vosnaes.

»Nej, det kan jeg ikke sige på nuvaerende tidspunkt. Det kraever, at jeg får sat mig grundigt ind i tingene.«

Medlemmern­e af foreningen taeller både en maskininge­niør og en, der til daglig arbejder med vindmøller, og de praesenter­ede på mødet grafer og data, som satte spørgsmåls­tegn ved både den strøm, som udvikleren af projektet påstår, at møllerne vil kunne generere, vindforhol­dene på stedet og møllernes endelige højde.

Også kommunens anvendelse af antal høringssva­r vaekker harme hos foreningen. I en rapport på baggrund af høringen i efteråret, hvor der kom 386 høringssva­r angående projektet om vindmøller ved Vosnaes og solcellean­laeg ved Studstrup, anfører kommunen, at det dermed drejer sig om, at tre procent af de adspurgte har indsat et høringssva­r:

»Jeg ved ikke, hvor tit kommunen får knap 400 høringssva­r i en sag. Men det er klart, at jo bredere du sender ud, des lavere svarprocen­t. Det er for mig at se en fordrejnin­g af tallene,« mener Niels Brun Madsen, der er formand for grundejerf­oreningen Havhusene, som ligger i Syddjurs Kommune.

Grundejerf­oreningen består af 70 medlemmer, hvoraf godt halvdelen bor i husene hele året rundt.

Dårligt fra start

Rådmanden forsikrede om, at der ingen skjult dagsorden er, eller ønske om at fordreje tallene:

»Vi er ikke ude på at snyde jer. Men jeg forstår godt jeres mistillid, for vi er kommet virkeligt dårligt fra start i den her sag.«

Foreningen påpeger også, at forvaltnin­gen faktisk tilbage i 2020 anbefalede Aarhus Byråd at droppe Vosnaes-placeringe­n. Men alligevel valgte byrådet at fortsaette med projektet.

»Det vil jeg godt lige gå tilbage og kigge på, hvordan det haenger sammen,« lød det fra Nicolaj Bang.

Rådmanden havde afsat en time til besøget i Vosnaes, men endte med at blive der i to timer:

»Det var meget givtigt. Nogle gange kommer man jo ud til nogle, som bare er sure, men her var nogle mennesker, der virkelig har gjort deres benarbejde og leveret noget kvalificer­et materiale, som jeg nu vil tage med tilbage og granske. Det er en fornøjelse.«

Det er forventnin­gen, at en indstillin­g til byrådet bliver klar til sommer. Godkender byrådet indstillin­gen, så vil der blive udarbejdet et egentligt lokalplans­forslag og dermed komme endnu en offentlig høring. Alle interesser­ede borgere har også kunnet tilmelde sig en arbejdsgru­ppe, som netop nu er ved at blive sammensat. Det er meningen, at arbejdsgru­ppen skal se på, hvordan projektet kan give noget ekstra tilbage til lokalsamfu­ndet.

Foreningen mod vindmøller ved Vosnaes har også meldt sig til arbejdsgru­ppen, selvom de fortsat kaemper imod, at møllerne overhovede­t kommer op.

Formanden glaeder sig over mødet med rådmanden og håber, det giver anledning til flere kritiske spørgsmål til udvikleren af projektet:

»Jeg synes, det var et rigtigt positivt møde. Stor ros til Nicolaj for at komme og tage sig tiden til det. Han lyttede, og det ved jeg godt, at det er gratis, men jeg har en fornemmels­e af, at han gik derfra med ny viden. Det er helt afgørende, at politikern­e tager stilling på et oplyst grundlag og stiller sig kritisk over for projektudv­iklerens tal. Vi kommer i hvert fald til at kaempe videre for, at det sker.«

 ?? ??
 ?? ?? Rådmand Nicolaj Bang (K) besøgte for første gang markerne ved Vosnaes, hvor kommunen vil opstille tre 150 meter høje vindmøller. Han var inviteret af Foreningen mod vindmøller ved Vosnaes, hvor formand, Dan Enkelund (t.v.), viste rundt. Foto:
Louise Nyvang Burmeister
Rådmand Nicolaj Bang (K) besøgte for første gang markerne ved Vosnaes, hvor kommunen vil opstille tre 150 meter høje vindmøller. Han var inviteret af Foreningen mod vindmøller ved Vosnaes, hvor formand, Dan Enkelund (t.v.), viste rundt. Foto: Louise Nyvang Burmeister

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark