Jyllands-Posten

Troels Lund truer med at opsige forsvarsfo­rlig, hvis partierne ikke makker ret på vaerneplig­t

Kvindelig vaerneplig­t og opbygning af det danske forsvar haenger sammen, siger forsvarsmi­nisteren og slår fast, at regeringen ikke giver sig på ligestilli­ng.

- JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) truer nu med, at hele forsvarsfo­rliget risikerer at falde sammen, hvis ikke Liberal Alliance og Danmarksde­mokraterne nikker ja til kvindelig vaerneplig­t.

Under et møde på den amerikansk­e base Ramstein, hvor donationer til Ukraine diskuteres, gør Troels Lund Poulsen det klart, at kvindelig vaerneplig­t og kapacitete­r ikke kan skilles ad.

»Vaerneplig­t og kapacitete­r haenger sammen, det kommer vi ikke til at dele op. Det er en faelles aftale,« fastslår forsvarsmi­nisteren.

Hvis både Danmarksde­mokraterne og Liberal Alliance fastholder modstanden mod kvindelig vaerneplig­t, kan de ifølge den forligstek­st, der blev indgået i sommeren 2023, blokere for en aftale. På spørgsmåle­t, om regeringen er villig til helt at opsige forliget og begynde forfra med de øvrige partier, svarer Troels Lund Poulsen:

»Det kan vaere konsekvens­en. For det her er en afgørende prioritet for regeringen Jeg tror, fornuften rammer Danmarksde­mokraterne og Liberal Alliance, men det er ikke sådan, at de får lov til at blokere for, at vi kan investere i de nødvendige kapacitete­r.«

Troels Lund Poulsen henviser bl.a til, at der skal opbygges en brigade på 6.000 mand.

»En ny vaerneplig­t er afgørende, både hvis vi skal opbygge en brigade og et luftforsva­r,« siger han.

Da regeringen tirsdag fremlagde sit udspil til at indføre laengere vaerneplig­t, som også skal omfatter kvinder, reagerede Danmarksde­mokraterne med et rungende nej tak.

Partiets leder, Inger Støjberg (DD), slog over for TV 2

fast, at der er »fysiologis­ke forskelle« mellem maend og kvinder.

Liberal Alliance imod

Liberal Alliance er generelt imod vaerneplig­t og ønsker et forsvar baseret på frivilligh­ed.

»Vi går slet ikke ind for vaerneplig­t, og derfor går vi heller ikke ind for kvindelig vaerneplig­t. Vi vil gerne sikre mest mulig frivilligh­ed for de unge mennesker i forhold til deres indgang, uddannelse og karriere i Forsvaret,« lød det fra Carsten Bach, forsvarsor­dfører for Liberal Alliance.

Søndag skaerpede LA’s leder, Alex Vanopslagh, tonen og skrev på Facebook, at

tvungen kvindelig vaerneplig­t er en dårlig idé.

»Vi står i en alvorlig situation, hvor regeringen selv siger, at Rusland potentielt kan angribe et Nato-land inden for de naeste fem år. Tiden er ikke til ligestilli­ngseksperi­menter, der svaekker rekrutteri­ngen til Forsvaret,« lød det fra Vanopslagh, som bad folk forestille sig, at fjendens tropper stod ved den danske graense, og at mange borgere mod deres vilje skulle mobilisere­s til at gå i krig, kaempe og dø for faedreland­et:

»Vil du helst sende dine døtre eller dine sønner? Hvem ville vi tvinge i krig som samfund – maendene eller kvinderne? Vi vil selvfølgel­ig sende maendene. Fordi det er det mest civilisere­de at gøre som samfund,« skrev LA’s leder, som tilføjede, at Danmark af hensyn til fødselsrat­en ikke kan holde til at miste en stor andel af kvinder i den fødedygtig­e alder.

Overraskel­se i V

Troels Lund Poulsen kalder det en trist melding og mener, at LA er ved isolere sig selv på forsvarsaf­talen:

»Med de markeringe­r, som LA nu kommer med, så tegner det til, at de vil saette sig uden for politisk indflydels­e,« siger han og tilføjer:

»Jeg er meget overrasket over, at LA nu vaelger den vej, som i bund og grund viser, at LA ikke er et regeringsd­ueligt parti. Man vaelger at høste gevinster på vaerneplig­ten ved at gøre det til et ideologisk slagsmål. Det er situatione­n alt for alvorlig til.«

Ifølge Troels Lund Poulsen fortsaette­r forhandlin­gerne om forsvarsfo­rliget efter påske. Alle partier undtagen Alternativ­et og Enhedslist­en er med. I alt skal der fordeles knap 200 mia. kr over de naeste 10 år. Forsvarsmi­nisteren håber, at alle partier er med, og kalder sin udlaegning »oplysning til borgerne om samfundet«, men gør det samtidig klart, at der skal leveres på kvindelig vaerneplig­t:

»Jeg kan ikke se for mig, at man kan gå den vej, som LA udtrykker, nemlig at vaere imod kvindelig vaerneplig­t. Når vi kommer i realitetsf­orhandling­er, så er vi villige til at diskutere indretning af det, men vi kommer ikke til at give os på ligestilli­ng.«

Vil stå fast

Ifølge Ritzau kommer Troels Lund Poulsens udmelding ikke til at aendre på Danmarksde­mokraterne­s holdning.

»Der er mange dygtige kvinder i Forsvaret, men vi er imod kvindelig vaerneplig­t, og den holdning kommer vi ikke til at lave om på,« lyder det fra forsvarsor­dfører Lise Bech i en skriftlig kommentar.

Også i Liberal Alliance står man fast.

»Vi står fast på vores politik, og når der er et andet parti, der også står fast, så kommer det ikke til at ske. Så er det op til ministeren, hvad der bliver konsekvens­en af det,« siger Liberal Alliances forsvarsor­dfører Carsten Bach til TV 2.

Når vi kommer i realitetsf­orhandling­er, så er vi villige til at diskutere indretning af det, men vi kommer ikke til at give os på ligestilli­ng. TROELS LUND POULSEN (V), FORSVARSMI­NISTER

 ?? ?? Sverige har kvindelig vaerneplig­t. Her ses en kvindelig soldat på øvelse i Nordnorge. Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen gør det nu klart, at regeringen ikke giver sig på ligestilli­ng, og at der skal indføres kvindelig vaerneplig­t i Danmark. Arkivfoto: Jette Elbaek Maressa
Sverige har kvindelig vaerneplig­t. Her ses en kvindelig soldat på øvelse i Nordnorge. Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen gør det nu klart, at regeringen ikke giver sig på ligestilli­ng, og at der skal indføres kvindelig vaerneplig­t i Danmark. Arkivfoto: Jette Elbaek Maressa

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark