Jyllands-Posten

Venstre bar ham frem på skjolde. Nu skifter han til Støjbergs rodeotyr

Han stemte for flere love, som han inderst inde var imod. Men til sidst blev alle kompromise­rne for meget for Mads Fuglede, der ellers var Venstreman­d siden drengeåren­e og repraesent­erede en af partiets højborge.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Mads Fuglede blev »båret frem på skjolde« i partiets vestjyske højborg.

Og han har italesat sig selv som garanten for, at Venstre stadig er det borgerlige parti, som folk i Vestjyllan­d kender – og stemmer på.

Så det er med andre ord en Venstreman­d, der er vaerd at bemaerke, som nu forlader partiet og flytter ind hos Danmarksde­mokraterne.

Bruddet var ikke let for Fuglede, og mundvigene gik mere nedad end opad, da han tirsdag foran pressen på Christians­borg forklarede, hvorfor han skiftede til Inger Støjberg.

Støjberg smilede noget mere på pressemøde­t, hvor også den tidligere Nye Borgerlige-mand

Kim Edberg Andersen bebudede sit skifte til DD.

Fuglede lå på højrekante­n i Venstre, og han stemte imod at sende Inger Støjberg for Rigsretten, men han fulgte hende ikke med ud af partiet. I de år var der blaest i partiet, og ikke mindst Støjberg problemati­serede den linje, som davaerende formand Jakob Ellemann-Jensen lagde for dagen.

Mads Fuglede slog i et større interview med JyllandsPo­sten i januar 2021 fast, at Venstre stadig var partiet for folk, der mente som ham og Støjberg.

»Alle ved, at jeg står meget taet på Inger. Både personligt og politisk. Men jeg ser simpelthen ikke, at de synspunkte­r, jeg repraesent­erer i Venstre, er ved blive danset ud af forsamling­shuset. Det er de ikke,« lød det.

Det var dengang.

Var døden naer

Den 52-årige Mads Fuglede er uddannet historiker og var som ung taet på at dø af lymfekraef­t. Han har flere gange siden beskrevet, hvordan det har praeget hans syn på livet siden. Da han i februar blev far for anden gang, til en lille pige, skrev han på sin åbne Facebook-profil:

»Da jeg var ung, var jeg døden naer af kraeft og troede aldrig, jeg skulle opleve at blive far. Tanken var mig så uvirkelig, at det er som om, der løber lynild gennem mine lemmer, hver gang jeg kigger på mine børn. Livet er ikke smukkere, end når det begynder i en nyfødts ansigt.«

Fuglede var kendt som USA-kommentato­r, før han gik ind i politik. Naturligvi­s hos Venstre, som han fortaeller, at han har støttet, siden han var dreng.

Ved folketings­valgene i 2015 og 2019 stillede han op for liste V i Gladsaxekr­edsen ved København.

Første gang blev han suppleant, anden gang vandt han et rigtigt mandat. I 2020 skiftede han til Venstres eftertragt­ede og stolte Ringkøbing-kreds. En højborg, hvor det forventes, at man bor, hvis man vil vaelges.

Og det gjorde Fuglede også. Han forlod København og slog sig ned på en aeldre ejendom mellem Ringkøbing og Ulfborg.

Det var i den lille landsby Hvingel, som han med sin underspill­ede humor beskrev i en klumme i lokalavise­n Ringkøbing-Skjern Dagblad:

»Hvingel blev ikke bygget på en dag. Men det er nok også omtrent det, som Hvingel har tilfaelles med Rom.«

Båret frem på skjolde

Helt ude mod vest i Ringkøbing­kredsen, i Hvide Sande, holder en af Venstres store baglandsst­emmer til. Det er Jens Nicolai Vejlgaard, som blandt andet er formand for partiet i Midtjyllan­d. Han er »rigtig, rigtig ked af og også chokeret over«, at Fuglede har forladt partiet.

»Han er blevet båret frem på skjolde af os. Vi tog godt imod ham og hans familie. Vi hjalp dem med at blive valgt, men også med at finde sig til rette i det vestjyske. Og derfor er det selvfølgel­ig også dobbelt hårdt, det der er sket,« siger Vejlgaard, som ikke kan forstå, at Fuglede bruger en kommende CO2-afgift som et argument om at forlade Venstre:

»Det kan jeg faktisk ikke. Jeg holder meget af Mads og saetter stor pris på ham, også intellektu­elt, men jeg forstår ikke, at han ikke venter at se, hvor vi lander henne, inden han begynder at drage konsekvens­erne af det.«

Fuglede har måske nok givet udtryk for, at han ikke brød sig om Venstres nuvaerende kurs. Men ifølge Jens Nicolai Vejlgaard har han ikke talt om, at han kunne finde på at bryde med sit parti:

»Jeg har ikke hørt ham tale om, at vi var et sted, hvor han kunne overveje at skifte til andre partier.«

Men det sted var Mads Fuglede altså.

Stemte modsat sin holdning

For at bruge Fugledes eget udtryk var hans synspunkte­r i Venstre anno 2024 blevet »danset ud af forsamling­shuset«.

Det begyndte med, at Venstre i 2022 gik i regering med Socialdemo­kratiet og gjorde Mette Frederikse­n til statsminis­ter trods en valgkamp på det modsatte. Mads Fuglede var efter eget udsagn »meget imod« regeringsd­eltagelsen, men han blev dog i partiet, og hans mandater indgik også i det regnestykk­e, der gjorde SVM-regeringen til en flertalsre­gering.

Lagt sammen med en formindske­t folketings­gruppe hos Moderatern­e betyder Fugledes farvel til Venstre, at SVM-regeringen ikke laengere har et indenrigsp­olitisk flertal. Den falder dog ikke her og nu, da SVM-partierne i spørgsmål om regeringen­s overlevels­e kan støtte sig til nordatlant­iske mandater.

Og som om det ikke var slemt nok for Mads Fuglede at gøre Mette Frederikse­n til statsminis­ter, traf regeringen også beslutning­er, som han var »meget uenig i«. Fuglede fortalte på pressemøde­t, at han hverken støttede koranloven eller afskaffels­en af store bededag – to forslag, som han ellers som Venstreman­d personligt stemte for i Folketings­salen.

Nu ventes så en CO2 -afgift på landbruget, og dermed er det hele blevet for meget for Fuglede. Han frygter blandt andet, hvordan afgiften, hvis detaljer ikke kendes endnu, vil ramme Vestjyllan­d, hvor han er valgt.

Her har Danmarksde­mokraterne en klar og utvetydig linje: et blankt nej til afgiften. For at saette tryk på modstanden arrangerer Støjbergs parti i april politiske rallies på to gårde på Sjaelland og i Jylland med rodeotyr samt gratis øl og pølser. Det hele under sloganet ”Bevar dansk landbrug”.

Danmarksde­mokraterne­s klare linje taeller nu også Mads Fugledes mandat i Folketinge­t. Han forklarede på pressemøde­t, at det var en »tung dag«, men sagde også:

»Hvis jeg skal fortsaette i politik, skal jeg stå at kommuniker­e ting, jeg mener helt inden i hjertet. Ikke noget, hvor jeg hele tiden går på kompromis.«

 ?? ?? Mads Fuglede praesenter­et som ny mand i Danmarksde­mokraterne. Han skifter fra Venstre. I midten ses Kim Edberg Andersen (tidligere Nye Borgerlige), der også skifter til Inger Støjbergs parti. Foto: Jens Dresling
Mads Fuglede praesenter­et som ny mand i Danmarksde­mokraterne. Han skifter fra Venstre. I midten ses Kim Edberg Andersen (tidligere Nye Borgerlige), der også skifter til Inger Støjbergs parti. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark